Ειδησεογραφικό site

Ξεκάθαρη στήριξη Μέρκελ στον Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν

Σε ξεκάθαρη στήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, προχώρησε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος, για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές.

«Πλέον διεξάγω όλες τις συζητήσεις υπό το πνεύμα ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να γίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε η Μέρκελ, σε ομιλία της στο Ρέγκενσμπουργκ, σύμφωνα με ένα σχόλιο στο Twitter που έκανε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, η Μέρκελ είχε χαιρετίσει την εκστρατεία του Γιούνκερ, «του υποψηφίου μας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», όμως είχε προσθέσει ότι χρειάζεται να γίνουν «συζητήσεις» για τις υποψηφιότητες.

«Ούτε οι σοσιαλιστές, ούτε οι συντηρητικοί συγκεντρώνουν από μόνοι τους αρκετές ψήφους για να έχουν πλειοψηφία» είχε επισημάνει.

«Ως μέλος του ΕΛΚ έχω υποστηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής […] Όμως είμαι υποχρεωμένη να σεβαστώ τις ευρωπαϊκές συνθήκες», επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος την Τρίτη.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν ότι από τη μία η αντίθεση αρκετών ηγετών χωρών-μελών της ΕΕ (ανάμεσά τους και της Βρετανίας) στον Γιούνκερ και από την άλλη η στάση της Μέρκελ οδηγούσαν σε «πάγωμα» της υποψηφιότητας και σε λύση «τρίτου» προσώπου -εκτός των πέντε υποψηφίων.

Ο Γιούνκερ είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ κέρδισε 213 έδρες σε σύνολο 751, γεγονός που δίνει στον υποψήφιό του το προβάδισμα για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως γι’ αυτό χρειάζεται διπλή πλειοψηφία: από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εναντίον της υποψηφιότητας Γιούνκερ έχουν ταχθεί αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες. Μεταξύ των ηγετών αυτών είναι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, ο Σουηδός Φρέντρικ Ράινφελντ, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, το όνομα του οποίου έχει επίσης αναφερθεί για τη θέση.

Την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς την επιλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν αποτελεί πρόταση των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κομμάτων.

Η επιλογή τρίτου προσώπου φαίνεται ότι εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρά τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.