Ειδησεογραφικό site

Ν.Ανδρουλάκης: Χρειάζεται διάλογος όλων των προοδευτικών δυνάμεων

«Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα που άλλαξε το πολιτικό τοπίο αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μεσαίος χώρος αλλά μια βαθιά ταξική κοινωνία που δεν ελπίζει σε δήθεν έξυπνες κι άχρωμες λύσεις, αλλά θέλει καθαρές απαντήσεις για τις κοινωνικές και γενεαλογικές ανισότητες. Γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος και συναίνεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να προκύψει ένα εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της σημερινής επώδυνης κατάστασης» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκης στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού.

«Η ανανέωση που χρειάζεται ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος δεν μπορεί μόνο να έχει απλά ηλικιακή και χρονική έκφραση. Πρέπει να αποτελεί κυρίως μια αλλαγή ηθικών και πολιτικών προτύπων για τη συλλογική μετάβαση σε μια σύγχρονη και προοδευτική αντίληψη για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

»Και αυτό αφορά πρωτίστως τον χώρο της Κεντροαριστεράς που με την πολιτική και πολιτισμική της ηγεμονία των προηγούμενων δεκαετιών κατάφερε, παρ’ όλες τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες να εκφράσει την κοινωνική πρόοδο απέναντι στο συντηρητισμό» πρόσθεσε.

«Στην Ελλάδα της σκληρής λιτότητας, της μαζικής ανεργίας -κυρίως των νέων-, της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, η “νέα πολιτική πρόταση” πρέπει να προτείνει λύσεις που δίνουν περισσότερες ευκαιρίες στους ανθρώπους από αυτές που τους δίνει η αγορά» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σύγχρονο τραύμα της Δημοκρατίας μας» τους αλλεπάλληλους διαχωρισμούς που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια ως στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», σε «εθνικούς μειοδότες» και «πατριώτες», σε «παλιούς πολιτικούς» και «νέους τεχνοκράτες», σε δικούς μας και στους άλλους.

Το φαινόμενο αυτό, όπως είπε, δεν βοήθησε στην αποτίμηση των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στη μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά επέτρεψε «τη συλλογική ενοχοποίηση θεσμών, κομμάτων αλλά και του ίδιου του ελληνικού λαού», έφερε την απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση των Ελλήνων και οδήγησε «σε ακραίες αντιλήψεις που σε συνδυασμό με τις τραγικές κοινωνικές συνθήκες, διευκόλυνε την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής».

«Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας μας, μπορούμε να προτάξουμε την πολιτική, τη δημοκρατία και τους θεσμούς, κάνοντας το νόμιμο να ταυτίζεται με το ηθικό και το δίκαιο. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναχτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα. Σ’ αυτή τη σχέση θα εδραιωθούν όλες οι μεγάλες αλλαγές που οραματιζόμαστε και εύχομαι η προσπάθεια που ξεκινήσατε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.