Ντάισελμπλουμ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα είναι πρόβλημα-Προτείνει νέα συμφωνία για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη
Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερόμ Ντάισελμπλουμ, παραμονές των κρίσιμων επαφών της ελληνικής πλευράς στην Ουάσιγκτον για το θέμα. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες στην αναμόρφωση των δημόσιων οικονομικών της και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.
“Η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν”, είπε στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον. Και εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχει ανακτήσει κάποια πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.
“Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά, πληρώνοντας ακριβό τίμημα, αλλά έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες”, τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν εάν η Αθήνα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.
Ως γνωστόν, πάγια θέση της Ευρώπης είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και κατ΄ επέκταση δεν χρειάζεται κούρεμα. Όμως, το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη, για αυτό και ανακινεί τις σχετικές συζητήσεις.
New Deal για την ανάπτυξη στην Ευρώπη
Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει ένα New Deal για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, το οποίο θα επιβραβεύει τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις με φθηνά ευρωπαϊκά κονδύλια για επενδύσεις και επιείκεια στους στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
“Πρέπει να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε ένα New Deal για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη”, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Το σχέδιο, όπως είπε, θα μπορούσε να συνδέει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, την εκτίμηση των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά σχέδια.
“Κοιτάζουμε τους προϋπολογισμούς, τις μεταρρυθμίσεις, τι κάνει η ΕΚΤ και σκεφτόμαστε πώς να ενισχύσουμε τις επενδύσεις. Τώρα, αυτές οι πολιτικές είναι χωριστές, θα ήθελα να τις συνδέσω”, εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ. “Θα άξιζε τον κόπο να φέρουμε αυτά τα τέσσερα σκέλη μαζί και να έχουμε μία πολιτική συμφωνία για το πώς αλληλοεπηρεάζονται”.
Όπως είπε, οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αποκτούν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να υλοποιήσουν συγκεκριμένα projects, που θα βοηθούσαν την οικονομική ανάκαμψη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.