Ειδησεογραφικό site

Αύριο γκρεμίζονται 12 κτίσματα με σύμφωνη γνώμη των Ρομά – “Παγώνει” η μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρας

Στην κατεδάφιση 12 κτισμάτων στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι θα προχωρήσουν αύριο στις 9:30 το πρωί συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη των αθίγγανων, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκα, «παγώνει» για την ώρα η μετεγκατάσταση των Ρομά  στο όρος Πατέρας, καθώς κρίθηκε ότι δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με τους αθίγγανους να περιμένουν τώρα τη δημοτική αρχή να τους υποδείξει ένα νέο μέρος για τη δημιουργία ενός πιο ανθρώπινου οικισμού.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργου Καραμέρου, του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, του προέδρου του καταυλισμού των Ρομά Στέλιου Καλαμιώτη και εισαγγελέα, ο κ. Ρούσσος φέρεται ότι εξέφρασε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην επέμβουν σήμερα και μέχρι να βρεθεί λύση οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό. Αίτημα το οποίο, συμμερίζεται και ο κ. Αγγελάκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθίγγανους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα.

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες όταν, πριν καν ακόμα μεταβούν στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης, περίπου 40 άτομα άναψαν φωτιές σε λάστιχα και έστησαν μπλόκα στις τρεις εισόδους του καταυλισμού του Χαλανδρίου, έπειτα από απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα για την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν για αρκετή ώρα και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μεσογείων και η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική, ενώ δίπλα από τον καταυλισμό βρίσκεται και ο παιδικός σταθμός της Τράπεζας της Ελλάδος!
ημειώνεται ότι ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 40 χρόνια, αλλά αποφασίστηκε η μετεγκαταστασή τους στα Μέγαρα, στη θέση Κονδύλι του όρους Πατέρα.

Συνολικά στον χώρο πίσω από το νομισματοκοπείο φιλοξενούνται 75 οικογένειες Τσιγγάνων, σε 66 οικήματα ιδιοκτησίας τρίτων προσώπων.

Σε πρώτη φάση έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση 12 ακατοίκητων οικίσκων, ενώ στη συνέχεια -όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά- θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα.
Οι Ρομά αντικρούουν τις αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου περί αυθαίρετου καταυλισμού και καταπατήσεων ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.
Υποστηρίζουν δε ότι η κατεδάφιση των κατοικιών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική μεταστέγαση του πληθυσμού σε άλλο χώρο και τα ασφαλιστικά μέτρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται σε ισχύ.
Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν ανεξαρτήτως των συνεπειών  και ζητούν από την πολιτεία, εφόσον επιθυμεί τη μετοίκηση τους, να εξασφαλίσει σε αυτούς και τις οικογένειες τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Μάλιστα, σε μια τελευταία προσπάθεια να  αναστείλουν την κατεδάφιση, κατέθεσαν σχετική αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο.

O εισαγγελέας που παρέλαβε την αίτηση αναίρεσης της απόφασης που προέβλεπε την κατεδάφιση, δήλωσε αναρμόδιος, και παρέπεμψε το θέμα στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Αθηνών Παναγιώτα Φάκου. Σχετικά με την τύχη του καταυλισμού, εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ.

Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αντιτάχθηκε στο γκρέμισμα του καταυλισμού, αναφέροντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυταραχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».

«Είναι αδιανόητο μέσα στον οικιστικό ιστό να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Ρομά πρέπει να μεταφερθούν με έναν βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Ρούσσος κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί στοχοποίησή του, λόγω της άρνησής του να συναινέσει στον έλεγχο για τις μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.