Ειδησεογραφικό site

Μια 29χρόνη Κεφαλλονίτισσα στην καρδιά των Μασάι

Γυναίκα ετών 29 από την Κεφαλονιά με σπουδές και προϋπηρεσία στη δημοσιογραφία, με νέες σπουδές στα παιδαγωγικά και μια ζωή κατά τα φαινόμενα τακτοποιημένη, αποφασίζει μια μέρα να πάρει το αεροπλάνο και να μετακομίσει για λίγο καιρό σε ένα μικρό χωριό της φυλής των Massai, στην Κένυα.

Γιατί; Για να βοηθήσει την τοπική κοινωνία, όχι απλώς να επιβιώσεις μέσα σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης και κοινωνικού μεσαίωνα, αλλά και για να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στο μέλλον των παιδιών, για τα οποία το σχολείο αποτελεί είδος πολυτέλειας.

Η ανέγερση ενός σχολικού κτιρίου μπορεί για τους Massai της περιοχή να μην υπήρχε ούτε ως κομμάτι των πιο τρελών τους ονειροπολήσεων, έγινε όμως σχεδόν πραγματικότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η Ντένια αγαπήθηκε από εκείνους, την έκαναν κομμάτι της κοινωνίας τους έστω και για λίγο, της έδωσαν όνομα και προσεύχονταν συστηματικά για τη λευκή που -επιτέλους- έφερε τη βροχή στον τόπο τους. Τώρα πια που εκείνη επέστρεψε στην κανονική της ζωή και οι βροχές στο χωριό ξανασταμάτησαν, της στέλνουν μηνύματα SOS με φράσεις όπως “Γη Αφρικής καλεί Nalutwesha….”.

fragkia-masai1
Ο λόγος στην ίδια. “Είμαι η Ντένια Φραγκιά, 29 ετών (κλεισμένα…), γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κεφαλονιά κοντά σε μια οικογένεια ζεστών και δοτικών ανθρώπων. Σπουδάζω στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχω ολοκληρώσει και σπουδές πάνω στη δημοσιογραφία. Οπωσδήποτε, εκείνο που προσδοκώ από το μέλλον είναι μια ενασχόληση η οποία θα σχετίζεται με τον άνθρωπο. Κι όχι ως αντικείμενο μελέτης, αλλά ως μέσο εκδήλωσης της προσφοράς, η οποία αποτελεί και μια δική μου έμφυτη ανάγκη. Η απόφασή να πάω στην Κένυα, ήταν απόφαση στιγμής. Ωστόσο, όχι απερίσκεπτη. Ήμουν συνειδητοποιημένη και έτοιμη να ξεπεράσω κάθε πιθανή δυσκολία που θα προέκυπτε. Οι φωτογραφίες μιας άλλης κοπέλας που είχε επισκεφθεί την Κένυα για εθελοντική εργασία, υπήρξαν για εμένα η αφορμή ώστε να πάρω αμέσως αυτή την απόφαση. Εκεί δεν ήμουν ακριβώς μόνη μου, αλλά κάτω από την ομπρέλα των «Women of Faith». Πρόκειται για μια ΜΚΟ την οποία έχει ιδρύσει μια Κενυάτισσα με σκοπό τη στήριξη μιας μικρής κοινότητας των Maasai στο χωριό Kibiku της Κένυας. Έτσι, ανά διαστήματα, έρχεται σε επαφή με διάφορους ανθρώπους που επιθυμούν να βρεθούν εκεί και να προσφέρουν εθελοντική εργασία”.

Όλο αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν οι δικοί της άνθρωποι δεν τη στήριζαν σε μια τέτοια απόφαση. “Η οικογένειά μου ήταν δίπλα μου κάθε στιγμή. Το ευχάριστα απρόσμενο γεγονός δεν ήταν η συμβολή μόνο φίλων, αλλά ένα σωρό άγνωστων, σε εμένα, ανθρώπων που με στήριξαν με κάθε τρόπο. Αυτοί, μου έδιναν κουράγιο και ώθηση να συνεχίσω ακόμη και τις ώρες που ένιωθα ότι δεν μπορούσα πια να αντεπεξέλθω στις τόσες ευθύνες που είχα αναλάβει. Η πίεση, ιδίως των τελευταίων ημερών, ήταν τεράστια, αλλά χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους που έκαναν συνεχώς αισθητή την παρουσία τους, κατάφερα να ολοκληρώσω τον αρχικό μου στόχο. Ακόμη κι ένα απλό like σε μια δημοσίευση στο facebook είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Δίνει την αίσθηση ότι κάποιος είναι εκεί, που σε νοιάζεται και που σου συμπαραστέκεται”.

fragkia-masai4

Η δημοσιότητα πάντως που πήρε η περίπτωση της Ντένιας, μοιάζει να βοήθησε αρκετά στο εγχείρημα, μιας και κατά τη διάρκεια της αποστολής, πέρα από την παρουσία της στο facebook, έδωσε συνεντεύξεις, βγήκε στην τηλεόραση, μίλησε σε δημοσιογράφους. Έδωσε στο πρόβλημα τέτοια προβολή, σαν να επρόκειτο για πρόβλημα του δικούς της χωριού.

“Πρώην συνάδελφοι δημοσιογράφοι ήταν εκείνοι που έδωσαν δημοσιότητα σε αυτή μου τη δραστηριότητα. Φυσικά, η συνεχής ενημέρωση του προφίλ μου στο facebook υπήρξε ωφέλιμη, γιατί με αυτό τον τρόπο ο κόσμος μπορούσε να ενημερώνεται καθημερινά για τις ενέργειές μου και τους τρόπους που μπορούσε να συμμετέχει σε αυτές. Έτσι, λοιπόν, η έκταση που πήρε υπήρξε καταλυτική για την ανέγερση του νέου κτιρίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”.

Ενώ τα βασικά αγαθά έλειπαν από τους ανθρώπους, αναρωτιέμαι πού βρήκε η Ντένια ίντερνετ έτσι ώστε να ενημερώνει το facebook, να δίνει συνεντεύξεις μέσω skype, να οργανώνει τις παραγγελίες των βραχιολιών και να επικοινωνεί με την Ελλάδα σε καθημερινή βάση. Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να μην μπορούν να καλύψουν την ανάγκη σίτισης των παιδιών, αλλά να διαθέτουν ίντερνετ ακόμα και στα χωριά εκτός των αστικών κέντρων; Είναι. “Αγόρασα ένα router και συνδεόμουν μέσω του laptop μου. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, παρά τις τόσες ελλείψεις που υπάρχουν εκεί, οι υπηρεσίες δικτύου δεν αποτελούν μία από αυτές. Η σύνδεση, βέβαια, είναι εξαιρετικά αργή”.

fragkia-masai2

Ένα από τα βασικότερα κατορθώματα που αναγνωρίζει τόσο η ίδια όσο και οι κάτοικοι του χωριού, είναι η ανέγερση, σχεδόν από μηδενική βάση, ενός κτιρίου προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως σχολείο για τα παιδιά αλλά και ως χώρος για την εργασία των γονέων.

“Ομολογώ ότι η οικοδόμηση ενός σχολείου, δεν υπήρχε ως πλάνο στο νου μου πριν την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού. Όταν, όμως, έφτασα στην Κένυα, άρχισα να συνειδητοποιώ τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπήρχαν κι έτσι επικεντρώθηκα στην ανεύρεση τρόπων για μακροπρόθεσμες λύσεις. Επομένως, αποφάσισα να αναλάβω την ανέγερση ενός κτιρίου που θα χρησίμευε τόσο ως χώρος διδασκαλίας για τα παιδιά όσο κι ως χώρος εργασίας για τις μητέρες τους”.

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη της Ντένιας Φραγκιά στον Χρήστο Α. Μιχαήλ και στο popaganda.gr εδώ

Πηγή:7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.