Ειδησεογραφικό site

Με διευρυμένη πλειοψηφία και με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με διευρυμένη πλειοψηφία (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΑΝ.ΕΛΛ. και ΔΗΜΑΡ) και με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ (ψήφισε «παρών») υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Θ. Δρίτσας, διευκρίνισε ότι το «παρών» που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε διότι η ρύθμιση, παρά τα ελλιπή και αποσπασματικά στοιχεία της, θα προσφέρει λύση έστω σε κάποιους, ενώ σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία αν και μειωμένη κατά 30% παρατείνεται για δυο ακόμη χρόνια, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την καταψηφίσει καθώς εντάχθηκε στην ίδια ρύθμιση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την ΔΗΜΑΡ ο κ. Δ. Αναγνωστάκης δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την ρύθμιση αν και όπως εξήγησε υπάρχουν επιφυλάξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι ΑΝ.ΕΛΛ. αιτιολόγησαν το «ναι» με το σκεπτικό ότι με την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στηρίζονται έστω και ελάχιστοι ωφελημένοι απελπισμένοι Έλληνες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Τ. Κουίκ, ενώ καταφέρθηκε κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης χαρακτηρίζοντάς την ότι «χαράτσι ΄΄αλληλεγγύης΄΄». Κατά της ρύθμισης ψήφισε το ΚΚΕ με το σκεπτικό, όπως είπε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος, ότι «παραμένουν σε ομηρία όλοι όσοι χρωστούν στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». «Κατά» ψήφισε και η Χ.Α.

Χαρδούβελης: Ενίσχυση μέτρων ελέγχου για μεγαλοοφειλέτες Δημοσίου

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και την ενίσχυση των εισπράξεων των χρεών τους προανήγγειλε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Υποστηρίζοντας την τροπολογία που καθορίζει τον νέο τρόπο ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, λόγω της κρίσης.

«Πιστεύω και ελπίζω ότι η αντιπολίτευση θα ανταποκριθεί θετικά και θα ψηφίσει τις τροπολογίες της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιδοκιμάζονται οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν σε ρύθμιση και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι παραμένει δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης και ελέγχου για τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου.

Στη βάση αυτή ανακοίνωσε σειρά δράσεων, όπως η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων χρεών, με τη συνδρομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, με την ενσωμάτωση στοιχείων από τις ΔΟΥ και στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται πως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει δρομολογήσει τον αναπροσανατολισμό των ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις υποθέσεις που παραγράφονται στις υποθέσεις με την μεγαλύτερη «προοπτική» είσπραξης εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων συνέστησε ομάδα εργασίας για την διερεύνηση, την μελέτη και την υποβολή πρότασης αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων μέσω της διενέργειας αποδοτικότερων ελέγχων, αλλά και της λήψης μέτρων κατά οφειλετών με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.