Ειδησεογραφικό site

Μείωση ενεργειακού κόστους ακόμη και χωρίς το «ΟΚ» της τρόικας

Απόλυτα αποφασισμένη να υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, να τονίζει ότι δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο λήψης μονομερών μέτρων από την Ελλάδα, ακόμη και εάν δεν συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική «επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά αν διαφωνήσουμε με τους εταίρους μας για τα μέτρα, ως κυρίαρχη χώρα μπορούμε να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει μπορεί να μας πάει στα κοινοτικά όργανα» είπε ο υπουργός.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται πάντα την ευρωπαϊκή άποψη, τονίζοντας ότι «μέτρα όπως οι επιστροφές από τη ΔΕΠΑ και η διακοψιμότητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία μας θα τεθούν στην επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη χώρα μας ως νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς θεωρούμε ότι είναι σωστό να εφαρμοστούν κάποια μέτρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης το κράτος είναι αυτό που τοποθετεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και «αυτό που κάνει είναι να βοηθήσει να μειωθεί το κόστος ώστε αυτοί που παράγουν προϊόντα να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί και υπάρχει σαφής σχεδιασμός από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Υποστήριξε ότι δεν θεωρεί τους Ευρωπαίους εταίρους ούτε αντιπάλους αλλά ούτε και αστυνομική αρχή, η οποία «σκοτώνει κάθε προσπάθεια της χώρας να γίνει ανταγωνιστική. Θα τεκμηριώσουμε πολύ καλά τις θέσεις μας και εκτιμούμε ότι θα πείσουμε και μπορούμε φυσικά να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει ας μας πάει στα κοινοτικά όργανα».

ΣΕΒ: Αρκετές οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) – ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συνάντηση – σχολίασε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας είναι αρκετές και προσέθεσε ότι ο ΣΕΒ δεν έχει ζητήσει να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις.

«Άλλωστε, τα μέλη του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον μέσο μισθό» είπε ο ίδιος. Σημείωσε όμως ότι το μη μισθολογικό κόστος έχει επιπτώσεις όπως είναι η υψηλή φορολογία της εργασίας «αλλά αυτό είναι κάτι που πληρώνει όλη η οικονομία ενώ οι εργοδοτικές εισφορές ήδη σταδιακά μειώνονται κι ο υπουργός εργασίας έχει υπόψη του να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση κατά 1- 1,5%».

Το νέο ΕΣΠΑ

Επίσης έγινε συζήτηση για τη δυνατότητα χρηματοδότησης εφαρμοσμένης έρευνας μέσα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και να ενισχυθεί η λαϊκή, νέα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Ακόμη, συμφωνήθηκε να συσταθεί μία τριμελής επιτροπή που να παρακολουθεί την πορεία των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους κι η διυπουργική θα συνεδριάσει εκ νέου τον Οκτώβριο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.