Ειδησεογραφικό site

Μαξίμου: Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, δεν χρειάζεται ενίσχυση από την ΕΕ

Εφόσον αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό θα καλυφθεί από την ίδια την χώρα, χωρίς ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης από την ΕΕ, ανέφερε κυβερνητική πηγή, η οποία παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του Μαξίμου για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «η συνάντηση πήγε καλά, καθώς η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα» και προσέθετε ότι «η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και πως εκείνος σχολίασε: «Είναι τέτοια η αμηχανία τους που μπερδεύουν ακόμη και τις ερωτήσεις και σε ποιον απευθύνθηκαν».

«Πέρυσι ασχολιόμασταν με το χρηματοδοτικό κενό, εφέτος δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα. Εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του ΔΝΤ στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την ΕΕ» ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «απαιτείται σοβαρότητα, όμως, τίποτε δεν έχει τελειώσει, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επόμενη ημέρα».

Πρόσθεσε δε: «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της δεν έχει ανάγκη από νέο μνημόνιο, συζητείται αν χρειάζεται συνέχιση του ΔΝΤ. Με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς δεν είναι αναγκαίο. Θα υπάρξει μία περίοδος εντατικών επαφών, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο για τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει το οξύμωρο να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΕ και να παραμένει σε μία χώρα της ΕΕ το ΔΝΤ. Εκείνοι είχαν υπολογίσει ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε και θα χρειαζόταν επιπλέον ενίσχυση με εκ νέου συμμετοχή της ΕΕ. Αυτό όμως δεν συνέβη».

Σχετικά άρθρα

Το κυβερνητικό επιτελείο, επίσης, θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τη χώρα, ακριβώς λόγω της προόδου που έχει γίνει.

Ο κ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του, παρουσία της κ. Μέρκελ, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για να τονωθεί η διαδικασία της ανάπτυξης και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Μέλος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι φοροελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.