Μέτρα για τη φύλαξη των πανεπιστημίων λαμβάνουν οι πρυτάνεις
Μέτρα θωράκισης απέναντι στα φαινόμενα ανομίας λαμβάνουν πρυτάνεις κεντρικών ΑΕΙ, ενώ κάποια ιδρύματα έχουν απευθυνθεί σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό.
Σύμφωνα με το Έθνος, τα σχέδια των πρυτάνεων κεντρικών ΑΕΙ προβλέπουν:
Προσλήψεις προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες μέσω διαγωνισμού για την ενίσχυση της φύλαξης.
Αύξηση των περιπολιών, ιδίως τις βραδινές ώρες.
Τοποθέτηση συναγερμών σε «ευαίσθητα» κτήρια μεγάλων ανώτατων ιδρυμάτων.
Τοποθέτηση συστήματος ελέγχου πρόσβασης στις εγκαταστάσεις.
Απόφαση για την τοποθέτηση συστήματος ελέγχου πρόσβασης έλαβε ήδη το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Το πανεπιστήμιο είναι δημόσια περιουσία, ανήκει στους Έλληνες πολίτες και πρέπει να προστατεύεται αναλόγως, ακόμη και με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Κρίνεται απαραίτητο να εκπονηθεί και υλοποιηθεί σύστημα ελέγχου της πρόσβασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των πολιτών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με Τα Νέα, το ζήτημα φύλαξης του ιδρύματος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η καθηγήτρια, μέλος του Συμβουλίου, Ευγ.Μπουρνόβα διαφώνησε με την έκδοση της ανακοίνωσης, δηλώνοντας: «Η εύρυθμη λειτουργία και το αίσθημα της ασφάλειας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξασφαλίζονται με την προσφυγή στα Σώματα Ασφαλείας για προληπτικούς λόγους».
Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση της Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων, στην οποία επισημαίνεται: «Τολμούν ‘να βάλουν κάγκελα’ στα πανεπιστήμια; Είναι επικίνδυνοι. Είναι απόλυτα υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί».
Τα σχόλια είναι κλειστά.