Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ: «Η ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν θα χρειαστεί εβδομάδες»

Αρκετές εβδομάδες μπορεί να χρειαστεί η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 22 ως τις 25 Μαϊου, προειδοποίησε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πόλη Στράλσουντ της Βαλτικής, η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 27 Μαϊου, αλλά το αντικείμενο της συνάντησής τους θα είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ και όχι μόνο οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σίγουρα θα χρειαστεί μία περίοδος αρκετών εβδομάδων προτού κάποιος καταλήξει στις απαραίτητες αποφάσεις», είπε η ίδια.

Όπως πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σεβαστούν την επιθυμία των ψηφοφόρων, αλλά υπάρχει μία μακρά λίστα δύσκολων ζητημάτων.

Επίσης, είπε η Μέρκελ, υπάρχουν κυβερνήσεις ευρέων συνασπισμών σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, γεγονός που απαιτεί να καταλήξουν πρώτα οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εταίροι σε μία συμφωνία σχετικά με τους υποψήφιους για την προεδρία της Επιτροπής.

Σε μία τόσο μεγάλη εκλογική διαδικασία, που θα διεξαχθεί σε τέσσερις μέρες και 28 χώρες, δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 350 εκατομμύρια πολίτες.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο.

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα προέρχονται από τους τέσσερις μεγαλύτερους πολιτικούς σχηματισμούς: το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τους Πράσινους.

Το EPP έχει επιλέξει για υποψήφιο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ενώ οι κεντροαριστεροί τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.