Ειδησεογραφικό site

Λευκωσία: Η αποκλιμάκωση της έντασης πρέπει να γίνει από την Τουρκία

Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί από την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, αλλά δεν έχει τεθεί το ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι η απάντηση της Λευκωσίας είναι ότι η αποκλιμάκωση θα πρέπει να προέλθει από εκείνους που την έχουν προκαλέσει.

O κ. Λακκοτρύπης αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνο για ενεργειακή διπλωματία Amos Hochstein, είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης διεφάνη ξεκάθαρα η στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους υδρογονανθρακικούς της πόρους με βάση το εθνικό και διεθνές δίκαιο.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ βολιδοσκοπούν το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το θέμα και οι συζητήσεις που γίνονται για το Κυπριακό είναι ένα εντελώς ξεχωριστό θέμα και δεν έχει καμία σχέση με τα ενεργειακά”.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ κατανοούν ότι οι Τούρκοι παραβιάζουν την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “υπάρχει ξεκάθαρα η αντίληψη από τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, οι ενέργειες που θα γίνουν θα αφορούν κυρίως ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έχουν εκφράσει για ακόμα μια φορά τη στήριξή τους προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε ερώτηση εάν ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε το ενδεχόμενο να τεθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό θέμα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά. “Όχι. Κατηγορηματικά, όχι. Ψάχνουν τρόπους για αποκλιμάκωση, αλλά όχι το συγκεκριμένο”, είπε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.