Ειδησεογραφικό site

Βούλτεψη:Ό,τι και να συμβεί οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν-Κουκουλόπουλος: Δεν θα την πληρώσουν οι αγρότες

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στην εισαγωγή νωπών αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», δήλωσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Παρέπεμψε επίσης στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συγκληθεί στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εξεταστούν συνολικά οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ δεν απέκλεισε να συγκληθεί και συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να απαντήσει και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες». «Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική», παρατήρησε, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το «αντευρωπαϊκό μέτωπο» που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αλλάξουμε συμμαχίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι το να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από την Ε.Ε. και να ταχθεί υπέρ αποσχίσεων θα ενείχε κινδύνους για το εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό.

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας

Στο μεταξύ, τις επόμενες κινήσεις τους μετά το ρωσικό εμπάργκο θα εξετάσουν οι παραγωγοί –εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας σε έκτακτη σύσκεψη που θα έχουν σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

Με δηλώσεις του στο Mega, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επανέλαβε το αίτημα των παραγωγών να καταγραφούν και να καταστραφούν τα αδιάθετα προϊόντα, αλλά και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από την Ε.Ε..

Ο ίδιος ανέφερε πως είχε ζητηθεί ραντεβού την Τρίτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τελικά η συνάντηση ανακλήθηκε και από εκεί και πέρα οι παραγωγοί εξετάζουν τους τρόπους που θα οργανώσουν την αντίδρασή τους.

Ερωτηθείς γιατί δεν προσφέρονται τα προϊόντα σε κοινωφελή ιδρύματα, ο κ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ότι «φορτία τα οποία έχουν πάνω από 6-7 ημέρες στο δρόμο δεν αντέχουν πολύ» και ότι «τα προϊόντα αυτά είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση». Σημείωσε πάντως ότι αφού καταγραφούν τα εμπορεύματα μπορούν να τεθούν στη διάθεση του κράτους και αν κριθούν κατάλληλα προς κατανάλωση να διατεθούν.

Κουκουλόπουλος: Δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί

«Δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί», δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο.

Όπως είπε, το υπουργείο έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι μέσω του ΥΠΕΞ ασκούνται πιέσεις στη Μόσχα ώστε να εξαιρεθούν από το εμπάργκο τα ελληνικά ροδάκινα, η παραγωγή των οποίων βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Πάντως, ο κ. Κουκουλόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει πως την κυβέρνηση απασχολεί και η τύχη των άλλων εποχιακών προϊόντων που θα ακολουθήσουν σε λίγο καιρό (π.χ. ακτινίδια), αλλά και το θέμα της γούνας που από άποψη τζίρου καλύπτει μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.

Ερωτηθείς αν τυχόν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων (ροδάκινων) θα μπορούσαν να διατεθούν δωρεάν στην ελληνική αγορά και σε ειδικές ομάδες πολιτών, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και από τις ποσότητες που θα περισσέψουν, αν περισσέψουν τελικά.

«Ό,τι γίνει θα γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με τους παραγωγούς και αν υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων φυσικά και θα πάνε σε ειδικές και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες», πρόσθεσε.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.