Ειδησεογραφικό site

Κυβέρνηση Μέρκελ: Ναι, έχουμε διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει σταθερούς διαύλους με τη γερμανική κυβέρνηση όπως είχε διαφανεί και με την πρόσφατη συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη με τον Γιοργκ Άσμσουσεν προχώρησαν τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας Ντόμινικ Ερεντράουτ όσο και ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερε κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού μπρίφινγκ τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Ο πρώτος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επιβεβαίωσε το ραντεβού Δραγασάκη-Άσμουσεν αν και υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Εργασίας παραβρέθηκε στο συγκεκριμένο δείπνο όχι με την επίσημη ιδιότητά του αλλά με αυτή του οικονομολόγου, όπως είχε εξάλλου υποστηρίξει και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του όταν αποκαλύφθηκε το μυστικό αυτό ραντεβού.

Πιο ξεκάθαρος, ωστόσο, για τις επαφές του Βερολίνου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως είπε ο Μάρτιν Σέφερ – χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί σχετικά – η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν συνομιλεί μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά μέρος το καθηκόντων της είναι «να αναπτύσσει επαφές».

«Υποθέτω», είπε ο κ. Σέφερ, «χωρίς να το γνωρίζω συγκεκριμένα ή να μπορώ να το επιβεβαιώσω ότι αυτές οι επαφές αφορούν και σχέσεις με άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, τα οποία αυτό το διάστημα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Πρόκειται για κάτι το απολύτως φυσικό και αυτονόητο κάτι που γίνεται σε πολλά άλλα κράτη του κόσμου».

Όπως έγραψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή «ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται, πολλοί λένε ότι έχουν δεσμευθεί, στους ευρωπαίους συνομιλητές τους ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όταν γίνει κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες αλλά θα διαπραγματευθεί σκληρά τη βελτίωση των όρων στις υφιστάμενες συμφωνίες. Η αλλαγή στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα, όπως το πρόσφατο του Economist, που αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα σκίσει τα μνημόνια. Ακόμη κι αν προκληθούν πρόωρες εκλογές, στην Ευρώπη θεωρούν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τους αιφνιδιάσει».

Τα σχόλια είναι κλειστά.