Ειδησεογραφικό site

«Κοντράρει» η Χαρ.Τρικούπη-Πιερρακάκης: Ποιο ΠΑΣΟΚ,η παράταξη είναι ο κόσμος της- Καμίνης, Μπουτάρης μας δείχνουν τον δρόμο

Με ηχητικά αποσπάσματα από ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου το 2004 όπου επαναλάμβανε τον όρο Δημοκρατική Παράταξη, “αντεπιτίθενται” οι Βενιζελικοί. ” Ο Ανδρέας δεν ήταν που αρνήθηκε το κόμμα του πατέρα του το 1974;” λέειο το νεαρό στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου

Επιθετικά απαντούν στις κινήσεις των Παπανδρεικών από τη Χαριλάου Τρικούπη και προσπαθούν να ανακτήσουν μέρος από το “χαμένο έδαφος” από την αιφνιδιαστική κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού, που όπως φάνηκε ήταν περισσότερο προετοιμασμένος από το στρατόπεδο του Ευ.Βενιζέλου, για όσα θα ακολουθούσαν την ¨πρωτοβουλία¨του σημερινού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συναντήσει τους “πρώην” και να τους αναγκάσει να τοποθετηθούν απέναντι στο εγχείρημα Δημοκρατική Προοδευτική Συμπαράταξη.

Έτσι περνώντας στην αντεπίθεση από τη Χαριλάου Τρικούπη, έψαξαν και βρήκαν, 74 ομιλίες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το 2004 όπου η λέξη «Σοσιαλισμός» ακούστηκε 51 φορές και οι λέξεις «Δημοκρατική Παράταξη» ακούστηκαν 272 φορές. Ανασύροντας από τα ντουλάπια τους τα αποσπάσματα ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στο Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 6 Φεβρουαρίου 2004, μάλιστα παραθέτουν προς επίρρωσιν όσων υποστηρίζουν τα λόγια του : «Το μήνυμά μας προς τους πολίτες είναι καθαρό, δυνατό: Θέλουμε μια μεγάλη παράταξη με κορμό το ΠΑΣΟΚ που θα μετατρέψει το χώρο μας σε ανοιχτή πολιτική κοινότητα, που θα γίνει η μεγάλη χοάνη όσμωσης των προοδευτικών ιδεών, που θα γίνει ο καταλύτης της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και των Κινημάτων, με σεβασμό στην αυτονομία τους, στο ρόλο τους, στις ευρύτερες επιλογές τους (…) Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, έρχομαι τώρα στο Κόμμα μας, στο λαογενές Κίνημα, στη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη. Νέες εποχές, νέοι ιστορικοί κύκλοι, δεν ανοίγουν με παλιές δομές κομμάτων. Ο ισχυρός πολίτης, η δίκαιη κοινωνία, το ασφαλές μέλλον για την πατρίδα και τη ζωή μας, η τρίτη μεγάλη ανατροπή μας, δε χωρούν σε ξεπερασμένες φόρμες και πρακτικές. Μια δημοκρατική παράταξη που ενώνει σε κοινή πορεία δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς αλλά και τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς που συμφωνούν μαζί μας σε στόχους και πολιτικές για την Ελλάδα που έρχεται, χωρίς να τις χωρίζει η Ελλάδα που φεύγει».

pierrakakis_Mιλώντας στο Evening Report και στο Γιώργο Κουβαρά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ένα από τα στελέχη που “προωθεί” στην πολιτική ιεραρχία ο Ευ.Βενιζέλος, τοποθετήθηκε με μια δήλωση που θα προκαλέσει αίσθηση , στο δίλημμα ΠΑΣΟΚ η ΔΗ.ΠΡΟ.ΠΑ: «Τέτοιου τύπου προσεγγίσεις για διεύρυνση είχαν γίνει στο παρελθόν και από τον ιδρυτή του ( Ανδρέα Παπανδρέου ) το 1989». «Μήπως το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που είχε βάλει τον Γλέζο, τον Αρσένη, τον Μπούτο, και ο τίτλος ήταν ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη; Δηλαδή αν δεν λέγεται ΠΑΣΟΚ και λέγεται ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη υπάρχει κάποιου τύπου λανθασμένη προσέγγιση;», αναρωτιέται ο Κυριάκος Πιερακάκης και προσθέτει πως το ίδιο έκανε, με κάποιον τρόπο, και ο Γιώργος Παπανδρέου: «Το 2004 στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είχε ενταχθεί ο κ. Μάνος και ο κ. Ανδριανόπουλος. Δεν άλλαξε το σύμβολο αλλά το ψηφοδέλτιο επικρατείας παράγει ένα συμβολισμό».

Σε ερώτηση για το τι σημαίνει αυτή η ενότητα στην οποία αναφέρθηκε, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι «η παράταξη είναι ο κόσμος της. Η παράταξη δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα των φιλελεύθερων του Ελευθερίου Βενιζέλου εξέφρασε την δημοκρατική παράταξη στο τότε πλαίσιο, η Ένωση Κέντρου το ίδιο. Κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να παραλάβει το κόμμα του πατέρα του γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να δημιουργήσει ένα καινούργιο για να εκφράσει πάλι αυτόν τον κόσμο. Σήμερα τι βλέπουμε; Σήμερα βλέπουμε τον κ. Καμίνη να εκλέγεται στην Αθήνα, τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, το ΔΣΑ να έχει ένα πρόσωπο του ευρύτερου χώρου στην προεδρία, βλέπουμε δύο περιφερειάρχες του χώρου, επιμελητήρια. Βλέπουμε παντού αυτήν την εικόνα. Η παράταξη στην κοινωνία υπάρχει. Στα γκάλοπ απαντά πάρα πολύς κόσμος ότι νιώθει ότι ανήκει στην κεντροαριστερά. Παρά πολύς κόσμος απαντά ότι η καλύτερη τετραετία της μεταπολίτευσης ήταν το 1981 -1985».

Κληθείς να δώσει τη δική του γνώμη για την συγκεκριμένη τετραετία ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι θεωρεί «κορυφαία την τετραετία 1981 – 1985. Ταυτόχρονα πιστεύω και σε ένα ρητό που είχε πει ο Ζαν Ζορές, ο γάλλος σοσιαλιστής. Είχε πει στους πολιτικούς του αντιπάλους ο Ζορές ότι «από τη φωτιά του παρελθόντος εμείς πήραμε τη φλόγα και εσείς κληρονομήσατε τη στάχτη». Ο κ. Τσίπρας σήμερα έχει επιλέξει να κληρονομήσει τη στάχτη του δικού μας παρελθόντος. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεχωρίσουμε τη φλόγα από τη στάχτη και να πούμε και τα καλά και τα κακά. Το ΠΑΣΟΚ έκανε και λάθη αλλά και την μεγάλη κοινωνική κινητικότητα. Υπήρχε και το ραντεβού με την ιστορία και το «Τσοβόλα δώστα όλα».

Πάντως από το στρατόπεδο των “παπανδρεικών” διαχέεται η εκτίμηση ότι με την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και με το ανοιχτό μέτωπο με την τρόικα, ουσιαστικά “ακυρώνεται” η επιλογή στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, που λεγόταν Ιδρυτικό Συνέδριο για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Πόσω μάλλον, όπως εκτιμούν, αν τελικά καταστεί σαφές ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος της συγκέντρωσης των 180 για την Προεδρική εκλογή, οπότε, όπως λένε, ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει το κόμμα σε εκλογές χωρίς “αλλαγές”, εξαιτίς των στενών “περιθωρίων”, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης και των αποφάσεων στον πρώην Πρωθυπουργό.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.