Κομισιόν: Μπαταχτσής το Ελληνικό Δημόσιο με δύο… πανευρωπαϊκά! – Εφορία: Εκατό δόσεις για τους πολλούς και 72 για λίγους
Δύο αρνητικές πρωτιές κατέκτησε η Ελλάδα στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στις πληρωμές του δημοσίου προς ιδιώτες.
Το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο καθυστερεί 114 ημέρες – κατά μέσο όρο – να εξοφλήσει τους ιδιώτες αλλά με την καθυστέρηση αυτή επιβάρυνε τις επιχειρήσεις κατά 350 εκατ. ευρώ.
Και οι δύο αριθμοί αυτοί αποτελούν τις χειρότερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση η καθυστέρηση «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική επιβίωση» των επιχειρήσεων και μπορεί να οδηγήσει «στην έξοδό τους από την αγορά».
Η κατάσταση, μάλιστα, έχει επιδεινωθεί στα χρόνια της κρίσης, από το 2008, δηλαδή, και μετά. Αντίστοιχη επιδείνωση, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, καταγράφει η έκθεση στην Ισπανία και την Ιταλία.
Παρόλα αυτά οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν μια κάποια βελτίωση στην Ελλάδα το 2013 (το κόστος υπολογίζεται από την ΕΕ με βάση την αξία των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου, του μέσου χρόνου καθυστέρησης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού επιχειρήσεων).
Εκατό δόσεις οι πολλοί και 72 οι λίγοι
Την απόφαση να μην κάνουν πίσω στο σχέδιο για 100 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο, φαίνεται πως έχουν λάβει στο υπουργείο Οικονομικών. Αν και δεν έχουν αποσπάσει την έγκριση της Τρόικα, στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν αποφασισμένοι τη φορά αυτή να προσφέρουν στους πολίτες ακόμα και 8 χρόνια περιθώριο για να πληρώνουν ό,τι μπορούν στην εφορία για τα χρέη τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:
– 100 δόσεις για όσους έχουν «μικρά» χρέη, κάτω από 50.000 ευρώ (το όριο θα συζητηθεί με την Τρόικα). Στην κατηγορία αυτή υπάγονται περισσότεροι από 2 εκατ. μικροφειλέτες.
– 72 δόσεις για όσους έχουν μεγάλα χρέη, υψηλότερα από το όριο που θα τεθεί.
Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να μπορέσουν να δώσουν και κίνητρα για να προσπαθήσουν να φανούν συνεπείς οι πολίτες, ώστε να μην επαναπαυθούν στις δόσεις.
Πρόβλημα πάντως θεωρείται αν η Τρόικα επιμείνει στην άρνησή της για περισσότερες από 48 δόσεις. «Ποντάρουν» όμως και στο ενδεχόμενο μετά τον Οκτώβριο να χαλαρώσει η παρουσία και η πίεση της Τρόικα, τουλάχιστον στη μορφή που τη γνωρίζαμε ως τώρα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.