Ειδησεογραφικό site

Κλοπή στα ακίνητα-Πληρώνουμε φόρους με βάση πλαστές αντικειμενικές αξίες

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων όχι μόνο καλούνται να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο που ξεκίνησε ως έκτακτος και έχει γίνει μόνιμος, αλλά θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα για την καταβολή φόρων και πλήθος άλλων επιβαρύνσεων με πλαστές αντικειμενικές αξίες.

Το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών οι οποίες θα ισχύσουν όμως από το 2017. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φόροι που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία – δημοτικά τέλη, φόρους μεταβίβασης, ΦΠΑ στην οικοδομή – θα συνεχίσουν να υπολογίζονται στις πλαστές αξίες που αποδέχεται η εφορία και οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές πολύ πάνω από τις εμπορικές τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, με βάση τα επίσημα νούμερα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδος, το διάστημα 2007- 2013, οι τιμές των ακινήτων υποτιμήθηκαν στο 69,9% της τιμής που είχαν το 2007.

Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα από τα διαμερίσματα που είχαν αγορασθεί με δάνειο την προ κρίσης περίοδο, του 2007, με χρηματοδότηση κατά 100% από στεγαστικό δάνειο σήμερα το υπόλοιπο του δανείου είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου. Είναι χαρακτηριστικό, όπως γράφει η « Ημερησία» ότι ένα σπίτι που αποκτήθηκε το 2007 με 100 χιλ. ευρώ με ένα δάνειο επίσης στα 100 χιλ. ευρώ στο τέλος του 2013 το υπόλοιπο του δανείου ήταν στα 88 χιλ. ευρώ, όταν η τιμή του ίδιου ακινήτου σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αντιστοιχεί στα 70 χιλ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 7 χρόνια ο ιδιοκτήτης – δανειολήπτης ζημιώθηκε 18.000 ευρώ ως προς τη σχέση της πραγματικής τιμής και της υποθήκης του ακινήτου. Και στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται η εύλογη υποτίμηση της αξίας του ως μεταχειρισμένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς οι υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των ζητούμενων τιμών από 3% έως 33% ανάλογα με την περιοχή, ενώ στα παλαιά διαμερίσματα το ποσοστό κυμαίνεται από 20% έως 70% ανάλογα με την περιοχή.

Με αυτό τον τρόπο διαπράττεται μια εκτεταμένη φοροκλοπή σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, αρκεί κανείς να δει τα παραδείγματα πώλησης κατοικιών σε διάφορες περιοχές:

Πολυτελής βίλα στο Λαγονήσι, δίπλα στη θάλασσα, επιφάνειας 700 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 5 εκατ. ευρώ όταν η αρχική τιμή ήταν 12 εκατ. ευρώ.
Aκίνητο στην Kηφισιά πουλήθηκε 4 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική τιμή του ήταν 6-7 εκατ. ευρώ.
Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη πουλήθηκε 250.000 ευρώ αλλά έχει αντικειμενική 600.000 ευρώ.
Διαμέρισμα 43 τ.μ. στο Νέο Κόσμο με αντικειμενική αξία 47.000 ευρώ πωλείται 25 χιλ. ευρώ

Διαβάστε αναλυτικά τον πίνακα, με το ψαλιδι ανάμεσα σε αντιμειμενικές και εμπορικές αξίες σε παλαιά διαμερίσματα, όπως τον δημοσιεύει η «Ημερησία».

pinakas akinita

Τα σχόλια είναι κλειστά.