Ειδησεογραφικό site

Καμίνης: Ακούω την πιο γερασμένη παλαιολιθική αριστερά – Σακελλαρίδης: Εγκαταλείπεις χωρίς έργο

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες οι δύο τελικοί διεκδικητές του δήμου Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στο ντιμπέιτ που φιλοξένησε ο τηλεοπτικός σταθμός Αντέννα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο υποψηφίων στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον δήμο Αθηναίων, βρέθηκαν τα προβλήματα της πόλης και οι προτεραιότητες τους εφόσον εκλεγούν, καθώς και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Καμίνης κατηγόρησε τον κ. Σακελλαρίδη και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνουν το μάτι» στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, και σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το μόνο κόμμα που δεν χαιρέτισε την απόφαση του δήμου για απαγόρευση των συσσιτίων της ΧΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος, διεμήνυσε πως «δεν μπορούμε να κλείνουμε το μάτι προεκλογικά στη ΧΑ και για ένα άλλο θέμα, το μεταναστευτικό να έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις».

«Δεν ζητάμε ψήφο νεοναζί και εγκληματιών» απάντησε ο κ. Σακελλαρίδης και έκανε λόγο για λάσπη από την πλευρά του κ. Καμίνη, κάτι που δείχνει, όπως είπε, τον πανικό του για την αλλαγή που έρχεται. Υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι από την Κυριακή είχε κάνει λόγο για την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών απέναντι στα υψηλά ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος. «Δεν θέλω άλλη σπέκουλα σε αυτό το θέμα γιατί ξεπερνάει τα όριά μας και την ψυχραιμία μας», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο του δήμου. Ενδεικτικά σημείωσε πως ο δήμος Αθηναίων στηρίζει 4.000 οικογένειες και έχει 5.500 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι «ο κόσμος που επέλεξε να μας στηρίξει στον α’ γύρο πείστηκε από τη δική μας θετική πρόταση, πείσαμε τον κόσμο ότι έχουμε όραμα για την πόλη, και το 79% απέρριψε τη δημοτική αρχή του Καμίνη -μία αρχή που εγκατέλειψε την πόλη χωρίς κανένα έργο». Αυτό, πρόσθεσε, «το συνειδητοποιήσαμε στην καθημερινότητα, στην επαφή μας με τον πολίτη». Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» υπογράμμισε πως τα προβλήματα στη Αθήνα είναι κοινά για όλους.

Ο κ. Καμίνης κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του, σημείωσε πως «στα τρεισήμισι χρόνια της θητείας του, στην πιο δύσκολη καμπή της, μαζεύτηκε οικονομικά ο δήμος, η δομή του εξορθολογίστηκε, στηρίχθηκε ο κόσμος που είχε ανάγκη και ήρθαν 120 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκοί πόροι». Γίνονται κοσμογονικά έργα στην Αθήνα, υπογράμμισε και έστρεψε τα βέλη του στον ανθυποψήφιό του λέγοντας: «Η παράταξη του κ. Σακελλαρίδη σε όλα αυτά ήταν μια πλήρη άρνηση και μια περιφρόνηση στην πόλη, είτε με καταλήψεις, είτε με διαδηλώσεις τις οποίες ακόμη ο κ. Σακελλαρίδης δικαιολογεί, είτε με την απαράδεκτη αφισοκόλληση».

Δεν ζήτησα από τα κόμματα να με στηρίξουν, ξεκαθάρισε ο κ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας πως «άλλο να έχεις στήριξη από κομματικές δυνάμεις και άλλο να είσαι υποψήφιος μέσα από κομματικό σωλήνα και από κομματικό θερμοκήπιο».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που θα θέσει για τον δήμο της Αθήνας σε περίπτωση που επανεκλεγεί, τόνισε ότι μετά το νοικοκύρεμα του δήμου σειρά έχει το νοικοκύρεμα της πόλης. «Τις βάσεις τις βάλαμε, φέραμε ευρωπαϊκούς πόρους, φέραμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, φέρνουμε τουρισμό, ανοίγουν καινούργια καταστήματα, η Ομόνοια ζωντάνεψε, ανοίγουν ξενοδοχεία και παρατηρείται πτώση της εγκληματικότητας για δεύτερη συνεχή χρονιά», παρατήρησε.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από τη μεριά του, επισήμανε ότι προτεραιότητά του θα είναι να εξασφαλίσει στους πολίτες να ζουν σε μία ασφαλή και αλληλέγγυα πόλη, τα ζευγάρια να έχουν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, όλοι οι πολίτες να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να κυκλοφορούν με ασφάλεια, να υπάρχει βοήθεια στο σπίτι, να υπάρξει ποιότητα ζωής, ανάπτυξη του πολιτισμού, των επιχειρήσεων και όλα, όπως εξήγησε, με γνώμονα τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και τη διαφάνεια.

Για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, ο Σακελλαρίδης έδωσε έμφαση στη δυνατότητα να έχουν όλοι οι άνθρωποι τον δικό τους λατρευτικό χώρο, ενώ για το θέμα του Εθνικού Κήπου προέταξε την ανάπλασή και αξιοποίησή του, αλλά, όπως τόνισε, να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτη.

«Δεν πρέπει να έχουμε καμία φοβία όταν συνεργαζόμαστε με ιδιώτη. Ο συντηρητισμός πρέπει να πάρει τέλος» αντέτεινε ο κ. Καμίνης, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι ουδείς δεν παραδίδει τον Εθνικό Κήπο σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο κ. Σακελλαρίδης διατύπωσε την άποψη ότι ο δήμαρχος θα πρέπει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, να συγκρουστεί με συμφέροντα, να δίνει όραμα και όλες οι υπηρεσίες να εργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών. Έχουμε το δυναμικό και τη δυνατότητα, διεμήνυσε, να δώσουμε στην Αθηνά τη δυνατότητα να αλλάξει σελίδα.

Ο κ. Καμίνης στρεφόμενος κατά του κ. Σακελλαρίδη είπε: «Ακούω την πιο γερασμένη και παλαιολιθική Αριστερά», και κάλεσε τους Αθηναίους να προστατέψουν το έργο του για αποκομματικοποιήση το δήμου. Εξίσου, ζήτησε από τον Σακελλαρίδη να τοποθετηθεί για τις διαδηλώσεις, με τον επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» να απαντά ότι το πρόβλημα στην Αθήνα δεν είναι οι διαδηλώσεις, αλλά οι πολιτικές που τις δημιουργούν, υπογραμμίζοντας πως οι διοργανωτές θα πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση να μην αποκλείεται η πόλη και να δημιουργείται κομφούζιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.