Κάλπη-βαρόμετρο: Αγωνία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Βαρόμετρο και προπομπός για πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών, που διεξάγονται σε κλίμα πολιτικής έντασης και σφοδρής σύγκρουσης, καθώς κυριαρχούν σκληρά διλήμματα.
Οι ευρωεκλογές στη χώρα μας μετατρέπονταν συχνά σε δημοψήφισμα και για την κυβερνητική πολιτική και εξ αντικειμένου έστελναν ισχυρά πολιτικά μηνύματα. Η πρώτη φορά που αξιωματική αντιπολίτευση συνέδεσε τις ευρωεκλογές με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις ήταν το 1999, ενώ και το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει τότε την καταδίκη της κυβέρνησης της ΝΔ μέσω της ευρωκάλπης.
Και στις στις δυο φορές η αξιωματική αντιπολίτευση πέτυχε το στόχο της, αλλά μόνο το 2009 κατάφερε να ολοκληρώσει την ανατροπή στις μετέπειτα εθνικές εκλογές.
Στο σημερινό σκηνικό κυβέρνηση και αντιπολίτευση ρίχνουν τα ρέστα τους στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον, με σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού πολιτικού μηνύματος, θα παίξουν τα αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ειδικά η έκβαση της μάχης στην περιφέρεια της Αττικής και στο δήμο της Αθήνας.
Η ΝΔ έχει απαντήσει στην πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετέτρεψε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα και θέτει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια», στον αντίποδα του «αλλαγή ή μνημόνιο», που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και το κρίσιμο ερώτημα είναι, εάν επιβεβαιωθούν, ποια θα είναι τελικά η διάφορα, άρα πόσο ισχυρό θα είναι το πολιτικό μήνυμα. Σχεδόν όλοι συμφωνούν για διαφορά μέχρι ποσοστό 3% που θα είναι μεν μια σημαντική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Νίκη με μεγαλύτερη διάφορα πιθανόν να πυροδοτήσει διάφορες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και αυτές θα είναι σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά πιθανόν και με την επίδοση του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που το τελευταίο περιοριστεί κάτω από το 6% τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα στο εσωτερικό του και ίσως τεθεί θέμα ακόμη και για τη συνέχιση της συμμετοχής του στην κυβέρνηση.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στην επίδοση τη Χρυσής Αυγής, αλλά και στο ένα θα καταφέρει να επιβεβαιώσει η ΔΗΜΑΡ, ή να αντέξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Νέος παράγοντας στην πολιτική εξίσωση είναι ίσως το Ποτάμι, που πάντως δείχνει να συμπιέζεται εσχάτως, ενώ έχει ενδιαφέρον και το εάν το ΚΚΕ θα καταφέρει να ανακάμψει από το κάζο των εθνικών εκλογών του 2012.
Τα σχόλια είναι κλειστά.