Ειδησεογραφικό site

Ισραήλ: Έξι χρόνια φυλάκισης για τον πρώην πρωθυπουργό Όλμερτ

Σε εξεατή κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ, καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροληψία.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβάλλεται ποινή κάθειρξης σε πρώην επικεφαλής κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο κεντρώος πολιτικός, στον οποίο διεθνώς πιστώνεται ότι εργάστηκε για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, αρνείται τις κατηγορίες που αφορούν την υπόθεση «Holyland» την περίοδο που εκτελούσε χρέη δημάρχου της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια χρέη υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, από το 1993 ως και το 2006.

Οι συνήγοροί του αναμένεται να ζητήσουν από το δικαστήριο του Τελ Αβίβ να μην διατάξει την προφυλάκισή του μέχρι την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας όπου θα εκδικαστεί η έφεσε την οποία άσκησαν.

Στις 31 Μαρτίου δικαστήριο του Τελ Αβίβ καταδίκασε τον ‘Ολμερτ και άλλους κατηγορουμένους διότι αγνόησαν νομικούς και πολεοδομικούς περιορισμούς και ενέκριναν ένα κατασκευαστικό έργο στην νοτιοδυτική Ιερουσαλήμ με αντάλλαγμα χρήματα.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ένοχος για δωροληψία και υποστήριξε ότι χρηματίστηκε με 500.000 σέκελ (144.000 δολάρια) από την κατασκευαστική εταιρεία «Holyland» προκειμένου να διευκολύνει την ανέγερση κτηριακών συγκροτημάτων πολυτελείας στην Ιερουσαλήμ και με 60.000 σέκελ (17.000 δολάρια) για ένα άλλο κατασκευαστικό έργο.

Πριν από δύο χρόνια, ο βετεράνος πολιτικός απαλλάχτηκε από τις περισσότερες κατηγορίες εις βάρος του για διαφορετικές υποθέσεις που αφορούσαν τους δεσμούς του με αμερικανό επιχειρηματία.

Ο Όλμερτ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αριέλ Σαρόν στην ηγεσία του κεντρώου κόμματος Καντίμα και στον πρωθυπουργικό θώκο το 2006, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν η αστυνομία εισηγήθηκε να του απαγγελθούν κατηγορίες για άλλη υπόθεση διαφθοράς και μάλιστα ενώ βρισκόταν εν μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.