Ειδησεογραφικό site

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά εξαετίας το οικονομικό κλίμα


Σε ανοδική τροχιά επανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Μάιο, έπειτα από τη μικρή διόρθωση του Απριλίου, και διαμορφώθηκε στις 99,1 μονάδες από 95,4 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, πρόκειται για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών και πιστοποιεί ότι παγιώνονται οι προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι τάσεις είναι εν γένει θετικές: οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις υπηρεσίες, στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο βελτιώνονται, ενώ στις κατασκευές κυριαρχεί η σταθερότητα. Επίσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει για τρίτο κατά σειρά μήνα στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, καθώς αμβλύνονται σημαντικά οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, φαίνεται να διακόπτεται η άνοδος της ανεργίας, με αναιμικές όμως -για την ώρα- ενδείξεις τόνωσης της απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις προσαρμόζονται σταδιακά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την εκτεταμένη χρονικά και έντονη σε βάθος οικονομική κρίση, που δείχνει να ολοκληρώνεται.

Αναλυτικότερα:

Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής δεν μεταβάλλονται, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν ήπια έδαφος και το δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται.
Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ανακάμπτουν αισθητά, ενώ αντίθετα εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.
Στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με τον δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά.
Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται ελαφρά, αντισταθμιζόμενες από τον δείκτη πρόβλεψης για την απασχόληση, ο οποίος κινείται ανοδικά.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο παραμένουν αμετάβλητες, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται οριακά. Είναι έτσι η σημαντική βελτίωση στις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας που έλκει τον συνολικό δείκτη προς τα πάνω.

Τα σχόλια είναι κλειστά.