Ινκόγκνιτο στον Σαμαρά απεσταλμένος της Μέρκελ – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο «Καρφί»
Toυ Γιάννη Χρηστάκου
Διάχυτη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα που περιέχουν και το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Καρφιού», το Βερολίνο έστειλε ινκόγκνιτο ειδικό απεσταλμένο στην Αθήνα, ο οποίος συζήτησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους τις λεπτομέρειες της πρότασης για την προληπτική γραμμή πίστωσης.
Γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε σαφείς οδηγίες στον υφυπουργό Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ να επισκεφθεί την Αθήνα και να συζητήσει υπό άκρα μυστικότητα την προετοιμασία του σχεδίου εξόδου από το μνημόνιο και τη στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη διαδικασία που προβλέπει σε ελληνική εκδοχή. Ο Κάμπετερ ήλθε στην Αθήνα και πέρασε και το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ είχε σημαντικές επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που είχε ενημερώσει μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ για την πρόταση που θα γινόταν επίσημα στο Εurogroup.
ΕΜΠΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ
Ο Κάμπετερ ήλθε, είδε και απήλθε, χωρίς βέβαια να ανακοινωθεί οτιδήποτε και χωρίς να γίνει αντιληπτός, αφού οι οδηγίες ήταν σαφείς. Ο Γερμανός πολιτικός δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Απολαμβάνει τη στήριξη της καγκελαρίας και θεωρείται alter ego του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον εμπιστεύεται τυφλά και δεν αποφασίζει για τίποτα χωρίς να συζητήσει μαζί του τις λεπτομέρειες.
Ο ίδιος είχε επηρεάσει τον Σόιμπλε στην εξαιρετικά σκληρή στάση του κατά της Ελλάδας το 2012 και φέρεται να είχε δουλέψει και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που η χώρα μας επέλεγε μια τέτοια εναλλακτική. Ωστόσο ήταν προσωπικά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και υπέρ της στήριξής της, ενώ εντύπωση έκαναν οι δηλώσεις του από το 2011, ότι στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο αναγκαία η λιτότητα όσο οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Κάμπετερ ήταν εναντίον ενός περαιτέρω «κουρέματος» του χρέους, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Deutsche Welle υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στις αγορές εν μια νυκτί, γι’ αυτό είναι έξυπνο να στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει σε αυτόν το δρόμο με αξιοπιστία».
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Στην Αθήνα, ο Κάμπετερ έδειξε να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στην ευρωζώνη, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα ώστε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο για τη γραμμή πίστωσης.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο; Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, το ελληνικό σχέδιο, που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε αισιόδοξες προβλέψεις για να μη θεωρηθεί υπερβολικό, οδηγεί σε μηδαμινή ανάγκη δανεισμού και για ποσά που είναι μικρά. Άλλωστε οι προβλέψεις της ίδιας της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ξεπερνούν τις προσδοκίες και, σε κάθε περίπτωση, η όποια ανάγκη δανεικών θα εξαρτηθεί και από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση της Αθήνας περιλαμβάνει τα εξής κομβικά σημεία:
α) Όχι συμφωνία για την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που περιλαμβάνει την υπογραφή μνημονίου.
β) Υπογραφή συμφωνίας με την ευρωζώνη και τον ESM, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα αναγράφονται αναλυτικά και θα είναι οι εναπομείνασες υποχρεώσεις από το μεσοπρόθεσμο. Εκεί θα περιγράφονται και οι αναθεωρημένοι στόχοι έως το 2016.
γ) Στη συμφωνία θα προβλέπεται ότι, εάν χρειαστεί, θα γίνει χρήση των κεφαλαίων του ESM, στον οποίο και θα επιστραφούν τα 11,5 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με προληπτική γραμμή στήριξης κομμένη και ραμμένη στα ελληνικά μέτρα.
δ) Σταδιακή έξοδος στις αγορές και «μάζεμα» όλων των διάσπαρτων σειρών των ελληνικών ομολόγων, για να μπορεί να είναι τεχνικά πιο αποδοτική και ελκυστική η αγορά τους.
ε) Σαφής αναφορά ότι στα μέσα του 2016 η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον καμία συμβατική υποχρέωση και θα αποχωρήσουν πλήρως όλοι οι εγγυητές και όσοι έχουν εμπλακεί στη νέα συμφωνία για την επόμενη μέρα.
Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αυτές αναμένεται να είναι σκληρές, χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση, ούτε και σε πολιτικό επίπεδο, να δοθεί σήμα χαλαρότητας από τους δανειστές. Ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι, αυτή τη φορά, τα ελληνικά επιχειρήματα απέναντι στις απαιτήσεις των τροϊκανών, για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, είναι πολύ δυνατά και βασίζονται σε στοιχεία και μελέτες που είναι κοινά αποδεκτά. Οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ταμείων έχουν δώσει μια εικόνα, αλλά θα είναι έτοιμες στα τέλη Νοεμβρίου και γι’ αυτό η Αθήνα δεν βιάζεται να επιστρέψει η τρόικα τώρα. «Υπάρχει χρόνος, εμείς είμαστε έτοιμοι» λένε στο οικονομικό επιτελείο και διαβεβαιώνουν τους πάντες ότι οι κόκκινες γραμμές που έχει βάλει η κυβέρνηση δεν θα σπάσουν.
Τα σχόλια είναι κλειστά.