Ικανοποίηση πρυτάνεων με… αστερίσκους
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι πρυτάνεις στην ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για την απελευθέρωση των ερευνητικών κέντρων του ιδιωτικού δικαίου, των ινστιτούτων και των ειδικών λογαριασμών πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο δημόσιο από την ενιαία αρχή πληρωμών. Ωστόσο εκφράζουν τη διαφωνία τους για τη μείωση των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων έπειτα από συνεδρίασή του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ικανοποίηση του για την αποδέσμευση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των Πανεπιστημίων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), η οποία αποφασίστηκε από την κυβέρνηση κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού Παιδείας.
Επίσης όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η αποδέσμευση από την ΕΑΠ αποτελούσε πάγιο αίτημα της Συνόδου Πρυτάνεων, δεδομένου ότι «υφίσταται σοβαρό αντικίνητρο για την ανάπτυξη της έρευνας και την διαχείριση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στα οποία απασχολούνται πολλοί φοιτητές και ερευνητές».
Ωστόσο το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων εκφράζει εκ νέου την έντονη διαφωνία του για τη μείωση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων, η οποία, όπως υπογραμμίζει, οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας τους, καθότι έχει υπερβεί αθροιστικά το 50-60% την τελευταία τετραετία.
«Η νέα μείωση των προϋπολογισμών δεν αντισταθμίζεται με οποιοδήποτε τρόπο από τις εξελίξεις που αφορούν στα ζητήματα των ΕΛΚΕ. Για το λόγο αυτό, τονίζεται εκ νέου ότι η νέα μείωση θα καταστήσει ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής των Ιδρυμάτων προς την κοινωνία και ζητείται να υπάρξει πολιτική λύση ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του την Παρασκευή εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα τα οικονομικά των Πανεπιστημίων χαρακτήρισε την απόφαση αντίμετρο στις περικοπές ύψους 12% – 18% στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και 30% σε ό,τι αφορά την έρευνα ως πολύ σημαντική.
«Πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται νέα πανεπιστήμια, προσθέτουμε δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της Ε.Ε. είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία» είπε ο κ. Λοβέρδος.
Τα σχόλια είναι κλειστά.