Ειδησεογραφικό site

Η πρώτη αποτίμηση ζημιών από τον σεισμό στη Λήμνο

Έντεκα ακατοίκητα σπίτια, μικροζημιές σε 13 άλλα ακίνητα και 2 εκκλησίες, καθώς και μικρές ρωγμές σε 3 σχολεία τα οποία είναι και εκλογικά κέντρα, είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης που έπληξε τη Λήμνο.

Σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης πραγματοποιήθηκε στο νησί με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, του γγ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Βασίλειου Παπαγεωργίου, του βοηθού Γενικού Επιθεωρητή Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας υποστράτηγου Δημήτριου Ζάγκα, του Υποδιοικητή της ΑΣΔΕΝ υποστράτηγου Αναστάσιου Πάτμιου, του στρατιωτικού διοικητή Λήμνου Ταξίαρχου Λάμπρου Τζούμη καθώς και του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και του Δημάρχου Λήμνου.

Όπως τονίζεται, όλες οι υποδομές και οι δρόμοι είναι σε πλήρη λειτουργία.

Στη Λήμνο μετέβη και κλιμάκιο 14 μηχανικών προκειμένου να ενισχύσουν το έργο ελέγχου των κτιρίων. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν δύο μηχανικοί του ΟΑΣΠ, έξι του ΤΕΕ και έξι του ΟΣΚ.

Μετά το πέρας τη σύσκεψης ο υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:

«Καταρχήν να σας πω ότι ήταν ένας ισχυρός σεισμός και είχαμε ελάχιστες ζημίες. Έχουν καταγράφει μέχρι στιγμής μόνο καταρρεύσεις και αυτό ήταν πρώτον, μια περίφραξη και το δεύτερο ήταν ένα παλιό ακατοίκητο σπίτι.

» Έχουμε ζημιές σε 13 ακίνητα οι οποίες ήταν μόνο σε σοφάδες και σε τοιχοποιία. Από αυτά τα 13 ακίνητα δύο είναι εκκλησίες. Έρχονται 14 μηχανικοί αυτή την στιγμή από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Σεισμών και από τον ΟΑΣΠ, για να δουν όλες αυτές τις ζημιές και για να μπορέσει να γίνει και η καταγραφή αλλά και για να δουν τι ανάγκες υπάρχουν για την καταγραφή των ζημιών και για την αποκατάστασή τους. Τώρα, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

» Υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, έχει αποκατασταθεί και οι βασικές υποδομές του νησιού δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Ούτε στο νερό ούτε στην ηλεκτροδότηση. Δεν έχουν σημειωθεί ζημιές. Στο οδικό δίκτυο δεν υπάρχουν αναφορές.

» Στο αεροδρόμιο υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα με την ψευδοροφή, όπου έπεσαν κάποια κομμάτια, τραυμάτισαν πολύ ελαφρά μια Αγγλίδα τουρίστρια η οποία βρισκόταν εκεί για να αναχωρήσει στην πατρίδα της.

» Μάλιστα, συμπτωματικά, ο σύζυγός της ήταν γιατρός ο οποίος υπέγραψε και έφυγαν οι άνθρωποι χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.»

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν μικρές ζημιές στο μουσείο του νησιού, όπου θα μεταβεί κλιμάκιο ειδικών από το Υπουργείο Πολιτισμού για έλεγχο.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λήμνου ετέθησαν από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή.

» Το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε εφαρμογή. Διετέθησαν δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος για τις δύο αποστολές που θα απαιτηθούν και οι δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε ετοιμότητα με όλα τα περιπολικά που διαθέτουν ούτως ώστε ο πληθυσμός να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένος.»

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού προσδιορίζεται στους 6,3 βαθμούς και το εστιακό του βάθος στα 27 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ νότια, νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και 296 χλμ βόρεια βορειοανατολικά της Αθήνας – 210 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης

Τα σχόλια είναι κλειστά.