Ειδησεογραφικό site

Η ελληνική γραφειοκρατία «πνίγει» το όραμα του Mr Pony

Το όραμα του Πέτρου Κοντογούρη για να κυκλοφορήσουν ξανά τα ελληνικά αυτοκίνητα Pony προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα, που έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία, την έλλειψη υποστήριξης από την πλευρά των πολιτικών και την απροθυμία των τραπεζών να του δώσουν πόρους.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, ο οραματιστής επιχειρηματίας στρέφεται στη Deutsche Welle και προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με τη Γερμανία, ζητώντας βοήθεια για να κάνει πράξη το όνειρο της επαναπροώθησης των θρυλικών αυτοκινήτων Pony στην αγορά.

Σύμφωνα με τ ην DW, ο 80χρονος Κοντογούρης είναι ένας οραματιστής. Θέλει να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα, αλλά η γραφειοκρατία δεν του το επιτρέπει. Όπως και πάρα πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες, έτσι και αυτός στρέφει την προσοχή του προς τη Γερμανία επιζητώντας συνεργασία.

«Η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει στην Ελλάδα στον τομέα της βιομηχανίας. Ο τουρισμός είναι καλός, αλλά δεν μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα στην οικονομία. Μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες που στο μέλλον θα φέρουν επενδύσεις που θα κάνουν καλό και στις δύο χώρες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, σημειώνει το άρθρο, ο Κοντογούρης περιμένει από το ελληνικό κράτος τις γραπτές βεβαιώσεις, άδειες και εγκρίσεις για να ξεκινήσει την παραγωγή των Pony. Μόνο που πρέπει να περιμένει πολύ, όπως άλλωστε όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η συνεργασία του με τις γερμανικές εταιρείες χρονολογείται από τις αρχές του 1973 και έφερε καλά αποτελέσματα. Ωστόσο οι γερμανικές εταιρείες με τα χρόνια έστρεψαν την προσοχή τους στην Αφρική, την Ασία και τη Ν. Αμερική».

Τώρα, με την οικονομική κρίση να πνίγει κάθε προσπάθεια, ο Κοντογούρης σημειώνει πως η επιχειρηματικότητα είναι ο σκελετός της ελληνικής οικονομίας. Λέει πως η εταιρεία του μπορεί να έχει μια παραγωγή 6.000-8000 αυτοκινήτων το χρόνο, έτσι θα μπορέσει να ξαναμπεί στη διεθνή αγορά. Τα Pony είναι ιδιαίτερα αυτοκίνητα με πολλούς φαν, καθώς συνδυάζουν τις επιδόσεις με χαμηλή τιμή».

Ο ίδιος παραδέχεται με πικρία: «Το Pony 4 είναι έτοιμο για να βγει στην παραγωγή, αλλά η γραφειοκρατία δεν μας το επιτρέπει. Δεν είναι εύκολο να δώσεις 2800 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

Ακόμη κι έτσι διατηρεί την αισιοδοξία του και θεωρεί πως η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2015. Τα πλάνα του για το μέλλον δεν έχουν χαθεί, περιμένει βοήθεια από τους Έλληνες του εξωτερικού και χρηματοδότηση με το άνοιγμα των μετοχών της εταιρείας».

Και συμπληρώνει: «Δεν πιστεύω στις τράπεζες που μας οδήγησαν σε αυτό το χάος. Δεν πιστεύω στους πολιτικούς που δεν μας στήριξαν. Ψάχνω για μια ευρείας κλίμακας υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή είμαστε παρόντες στις αγορές της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Αλγερίας, του Βιετνάμ και της Μοζαμβίκης. Στην Ελλάδα υπάρχουν εκλεκτοί μηχανικοί που όμως φεύγουν ως μετανάστες σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά. Εμείς θέλουμε να τους φέρουμε πίσω και να δουλέψουν στην Ελλάδα για ένα ελληνικό προϊόν».

Τα σχόλια είναι κλειστά.