Η Ελλάδα αποχαιρετάει την Τρόικα
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
Τους χαρακτήρισαν κοράκια, τοκογλύφους, αδίστακτους, αδιάλλακτους, θιασώτες εκτρωμάτων (μνημονίων) χείριστης μορφής και τους περιέλουσαν με κατάρες, αλλά αυτοί δεν πτοήθηκαν.
Ο λόγος για τους τροϊκανούς, που πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010 με τις… αγνότερες των προθέσεων να διασώσουν τη χώρα μας από την οικονομική καταστροφή. Και ύστερα από τέσσερα θυελλώδη χρόνια φαίνεται ότι ήρθε η ώρα του αποχωρισμού, καθώς θα αντικατασταθούν από μια ομάδα δράσης (task force).
Και αν πρόκειται για απόφαση καλής θελήσεως, φαίνεται ότι δεν θα είναι χωρίς ανταλλάγματα. Η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευθεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπου τα ορόσημα θα μπορούσαν να επιβραβεύονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής, αντί να προτιμηθεί η επιλογή να χορηγηθούν νέα δάνεια.
Για να τελειώσει, όμως, η περιπέτεια του μνημονίου χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα σε (νέα) αδυναμία πληρωμών τα προσεχή χρόνια, θα πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας, που έγινε μόλις τον περασμένο Απρίλιο, όπως οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και το ασφαλιστικό, οι απολύσεις στο Δημόσιο, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που έχει ανατραπεί επιβαρύνοντας (εκτός των άλλων) τις προοπτικές μείωσης του δημόσιου χρέους κ.λπ.
Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα βοήθειας συνεχίζεται μέχρι και τις αρχές του 2016, ενώ η χρηματοδότηση περνά εξ ολοκλήρου στο ΔΝΤ. Η τελευταία δόση για το 2014 είναι 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Για το 2015 οι δόσεις είναι 1,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, 1,8 δισ. ευρώ το Μάιο, 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 1,8 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Η τελευταία δόση του προγράμματος είναι 1,8 δισ. ευρώ και θα γίνει το Φεβρουάριο του 2016. Για να καταβληθούν, όμως, τα χρήματα θα γίνουν έξι ακόμη έλεγχοι (reviews) από την τρόικα.
Πώς ήρθαν
Το καλοκαίρι του 2010, η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς πλέον να μπορεί να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος της και με τον κίνδυνο να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, ζητά τη βοήθεια των εταίρων μας. Καθώς δεν υπήρχε μηχανισμός στήριξης, δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του ΔΝΤ το ταμείο των δανειστών με τη συμμετοχή της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Έτσι, στις 3 Μαΐου του 2010, η Ελλάδα αιτήθηκε 80 δισ. ευρώ από τις υπόλοιπες (15) χώρες του ευρώ και 30 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την αίτηση συνόδευαν τρία συνημμένα μνημόνια:
1. Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ)
2. Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΤΜΣ) και
3. Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής (ΣΠΟΠ).
Μαζί με τα μνημόνια έρχονται και οι τροϊκανοί και ξεκινά ουσιαστικά το success story – των περικοπών, της ανεργίας, των λουκέτων και γενικότερα της οικονομικής σύνθλιψης του συνόλου των Ελλήνων.
Πρώτοι επικεφαλής της ομάδας διάσωσης που καταφτάνουν στη χώρα είναι: ο Σερβάζ Ντερούζ, ο οποίος το 2012 αντικαταστάθηκε από τον Ματίας Μορς, ο Κλάους Μαζούχ ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πολ Τόμσεν ως απεσταλμένος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σήμερα παραμένει στη θέση του ο Μαζούχ, ενώ αντικαταστάθηκαν ο Μορς από τον Ντέκλαν Κοστέλο και ο Πολ Τόμσεν από τον Ρίσι Γκογιάλ.
Και ενώ οι τροϊκανοί απαιτούσαν περικοπές παντού και σκληρά μέτρα λιτότητας ακόμη και για τους ασθενέστερους, οι ίδιοι απολάμβαναν τη χλιδή. Κάποιοι μίσθωναν χρυσά κλουβιά με ενοίκιο 9.000 ευρώ το μήνα και άλλοι διέμεναν σε πεντάστερα ξενοδοχεία!
Ποιοι είναι
Πολ. Μ. Τόμσεν: Ο 59χρονος Δανός οικονομολόγος υπήρξε για τους περισσότερους κυβερνητικούς ο πιο σκληρός διαπραγματευτής της τρόικας, ενώ για τους απλούς Έλληνες ο πιο μισητός άνθρωπος εξαιτίας των επαχθών μέτρων που επέβαλε στην κυβέρνηση, αλλά και του ειρωνικού του χαμόγελου. Κι ενώ τώρα πια το 30% των Ελλήνων ζει στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό, ο ίδιος συνεχίζει να απολαμβάνει τον παχυλό μισθό του, που, όπως ακούγεται, φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 309.000 δολαρίων το χρόνο. Χρήματα που πάνε εξ ολοκλήρου στην τσέπη του δίχως κρατήσεις, καθώς δεν φορολογείται (με νόμο), όπως όλοι οι μη Αμερικανοί υπάλληλοι του Ταμείου.
Το καλό νέο είναι ότι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του ως διευθυντή του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν αποτελεί πια παρελθόν για την Ελλάδα. Τη θέση του ανέλαβε ο Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος ήδη προετοιμάζεται για τις επόμενες αποστολές στην Ελλάδα. Πάντως, ο Πολ Τόμσεν αναμένεται να δώσει κανονικά το «παρών» στη συνάντηση των Παρισίων με τους Έλληνες υπουργούς στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ματία Μορς: Τον Ιούνιο οριστικοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η αντικατάσταση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς από τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο. Ο Ν. Κοστέλο ήρθε στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου και ήδη ανέλαβε τον έλεγχο. Όσον αφορά τον Ματία Μορς, αναβαθμίστηκε στην ιεραρχία της Κομισιόν και έγινε σύμβουλος της γενικής διεύθυνσης, η οποία εποπτεύει τις οικονομίες της ευρωζώνης, και εγκατέλειψε την τρόικα (κάτι που συνέβη και με τον προκάτοχό του Σερβάς Ντερούζ πριν από δυόμισι χρόνια). Όσοι συνάντησαν από κοντά τον απερχόμενο Ματίας Μορς μιλούν για έναν «άκαμπτο» άνθρωπο σε θέματα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Στις δημόσιες δηλώσεις του, δε, φρόντιζε η κριτική του προς την ελληνική κυβέρνηση να συνοδεύεται με προσεκτικό έπαινο.
Κλάους Μαζούχ: Ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ εμφανίζεται ανυπόμονος, ενώ δεν φοβάται να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα, στις οποίες άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως δίσταζαν να προχωρήσουν, όπως όταν άσκησε κριτική για το ότι μετά από 15 χρόνια εργασίας πολλοί Έλληνες λάμβαναν σύνταξη 800 ευρώ. Στην κατηγορία ότι επιδιώκει τη μονόπλευρη κοινωνική αποδόμηση, ο Mαζούχ απάντησε με δηλώσεις του στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ότι πρέπει να εξαναγκαστούν και οι εύποροι και πλούσιοι Έλληνες, οι οποίοι έχουν φοροδιαφύγει, να συμμετάσχουν στην εξυγίανση του ελληνικού προϋπολογισμού.
Τα σχόλια είναι κλειστά.