Ειδησεογραφικό site

Η δόση πάει πίσω – Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις λέει ο Σόιμπλε

57

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:30 (ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, στην οποία η Αθήνα θα δώσει την τελική μάχη να αρθεί το αδιέξοδο για να υπάρξει συναίνεση.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αν και σημείωσαν στις δηλώσεις τους την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας, τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν ώστε η Αθήνα να λάβει το «πράσινο φως»  και τη δόση.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα, έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει την επόμενη δόση των 2 δισ. ευρώ. Δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ωστόσο θα ακούσουμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ότι «ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στον τομέα της τραπεζικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Υπάρχουν θετικά μηνύματα, έχει γίνει δουλειά και έχουν γίνει αρκετά για τις τράπεζες, υπάρχουν όμως ακόμα ανοιχτά μέτωπα και οι διαφορετικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων, υπογράμμισε ο Ολλανδός πολιτικός. Δεν προβλέπεται να εκταμιευθεί σήμερα η επόμενη δόση για την Αθήνα, πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο γεγονός πως το Eurogroup αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να καταγράψουμε τη πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα. Πριν από δυο εβδομάδες ήμουν στην Αθήνα και μπορώ να πω πως το επίπεδο δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι υψηλό. Οι ελληνικές αρχές είναι ξεκάθαρα διατεθειμένες να εργαστούν για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και να ολοκληρώσουν την πρώτη πρώτη αξιολόγηση. Υπάρχουν φυσικά κάποια ανοιχτά θέματα, όμως ελπίζουμε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντίς Ντομπρόβσκις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σενάρια ελάφρυνσης των στόχων του προγράμματος δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αθήνα λόγο του μεταναστευτικού ο Ντομπρόβσκις απάντησε:

«Δεν θα κάνω κάποια αναφορά σε αυτό το ζήτημα, καθώς υφίστανται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στο μνημόνιο. Υπάρχει όμως ξεκάθαρα μια έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτή της προσφυγικής κρίσης και συνεπώς πρέπει να τη λάβουμε υπόψη, παρέχοντας χρηματική βοήθεια και βοηθώντας να στήσουμε τα κέντρα φιλοξενίας (hotspots). Πρέπει γενικότερα να γίνει μια διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε αυτό τον τομέα».

Την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση εντός της εβδομάδας, εξέφρασε ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι δεν είμαστε μακριά από την ολοκλήρωση της υιοθέτησης των πρώτων προαπαιτουμένων, ωστόσο υπάρχει λίγος δρόμος ακόμα να γίνει.

«Δουλεύουμε για το πρώτο σετ προαπαιτουμένων που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Τα περισσότερα έχουν υιοθετηθεί ή εφαρμοστεί αλλά δεν είμαστε τελείως εκεί» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Μιλώντας για τις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα είπε ότι ήταν παραγωγικές και γι’ αυτές θα ενημερώσει τους υπουργούς που μετέχουν στο Eurogroup.

Εκτίμησε, πάντως, ότι από τη στιγμή -κατά την άποψή του – υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, μπορεί να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, εάν και οι δύο πλευρές εμφανιστούν πρόθυμες να «κάνουν ένα βήμα πίσω» από τις απαιτήσεις τους.

«Το Eurogroup θα συνεδριάσει σύντομα και θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τα μέλη του. Επισκέφτηκα την Αθήνα και είχα χρήσιμες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον Υπουργό Τσακαλώτο καθώς και με άλλους υπουργούς. Εργαζόμαστε για την συμφωνία του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που θα κρίνουν την εκταμίευση. Τα περισσότερα προαπαιτούμενα έχουν εγκριθεί όμως υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας και δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε. Με κλίμα συνεργασίας θα τα καταφέρουμε, αν όχι σήμερα, στις επόμενες ημέρες, μέσα στην εβδομάδα. Δεν είμαστε μακριά όμως ξεκάθαρα μας έχει απομείνει λίγος δρόμος» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Από τους πιο έντονους επικριτές της χώρας μας, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα υπήρξαν θετικές ενδείξεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, όπως τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests..Ωστόσο, πρόσθεσε, είμαστε ξανά λίγο πίσω από το πρόγραμμα. «Υπάρχουν ακόμη θέματα που καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και την ίδια την αξιολόγηση». «Πρέπει να δούμε πώς θα μοιάζει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Θέλουμε και πρέπει να δούμε μια ισχυρή συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών», υπογράμμισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.