Ειδησεογραφικό site

Η Γαλλία ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ – Τι σημαίνει για την Ελλάδα – Η Ρωσία στο πλευρό της Γαλλίας στον πόλεμο

91

Επίσημο αίτημα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησε η Γαλλία κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Άμυνσας στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν η Γαλλία επιθυμεί σε διμερές επίπεδο και «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας» στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Λε Ντριάν επικαλέστηκε την παράγραφο 7 του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να στηρίζουν και να βοηθούν ένα άλλο κράτος μέλος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε βάρος του. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος επικαλείται το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ και έλαβε την ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό είναι μια τεράστια πολιτική πράξη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα η ΕΕ, μέσω των υπουργών άμυνας των κρατών-μελών της, εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται», δήλωσε από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ίδια τόνισε ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στη Γαλλία θα είναι σε διμερές επίπεδο και ότι η ΕΕ θα έχει συντονιστικό ρόλο. Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη από σήμερα πολλά κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με υλική βοήθεια τη Γαλλία, αλλά και να την ενισχύσουν σε θέατρα εξωτερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όπως είπε η κυρία Μογκερίνι, η Γαλλία θα έχει τις επόμενες ημέρες διμερείς επαφές με τα κράτη-μέλη για να προσδιοριστεί η στήριξη που χρειάζεται.

Εξήγησε, τέλος, ότι το άρθρο 42 παραγραφος 7 της Συνθήκης δεν προβλέπει καμία επίσημη απόφαση. «Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω διαδικασίες για να προχωρήσουμε», τόνισε η Μογκερίνι.

Η Ρωσία στο πλευρό της Γαλλίας στον πόλεμο – Η Γερμανία δεν εμπλέκεται

Ο Φρανσουά Ολάντ το έχει πει ανοιχτά, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι. «Η Γαλλία είναι σε πόλεμο». Και αναζητά πλέον τους συμμάχους της στην προσπάθεια εντατικοποίησης της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη έδειξε την πρόθεσή του να συνταχθεί με τη Γαλλία. Εδωσε εντολή στις ρωσικές ναυτικές και άλλες ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία να συνεργαστούν με τα γαλλικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνάντηση με τους επικεφαλής στρατιωτικούς, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή στους στρατηγούς να «αντιμετωπίζονται οι Γάλλοι ως σύμμαχοι». Ηδη, ο Ολάντ έχει δώσει εντολή στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» να σαλπάρει για την ανατολική Μεσόγειο την Πέμπτη, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Ρωσία θα ενισχύσει τα αεροπορικά «χτυπήματα» στη Συρία με επιπλέον μαχητικά, 8 Su-34 και 4 Su-27, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βαλερί Γκερασίμοφ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία πρόκειται να αξιοποιήσει 25 μεγάλου βεληνεκούς μαχητικά αεροσκάφη, ως μέρος της επέκτασης της βομβαρδιστικής επιχείρησης στη Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Telegraph, η ρωσική πυραυλάκατος «Moskva», η οποία παρέχει αυτή τη στιγμή παράκτια κάλυψη και συντονίζει τις προμήθειες για τη ρωσική αεροπορική βάση στην ακτή, πήρε εντολή να έρθει σε επαφή με το γαλλικό στόλο που θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Το επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στη συνάντηση που θα έχει ο Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 26 Νοεμβρίου στη Μόσχα, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Αντίθετη στάση η Γερμανία

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, που έως τώρα έκανε τις δικές της επιδρομές στη Συρία, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε πως η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Φρανκ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «δεν έχει νόημα να προστεθούμε στις 16 χώρες που κάνουν τις επιθέσεις στη Συρία». Ακόμη υπεραμύνθηκε της απόφασης της Γερμανίας να παρέχει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους μαχητές που αντιμετωπίζουν το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η σωστή στρατηγική, γιατί όχι μόνο κράτησαν την πρώτη γραμμή εκεί, αλλά έχουν κερδίσει και έδαφος.

Και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε κατά της συζήτησης περί πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας ότι αυτή βοηθάει την οργάνωση. Μιλώντας για αυτό το μόνο που θα πετύχει κανείς είναι να πυροδοτήσει τον τρόμο στη Γερμανία, τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

«Βλέπουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του ελεύθερου κόσμου. Όμως το να μιλάει κανείς για πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσει την οργάνωση αυτή να πετύχει τους στόχους της, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους για τον πόλεμο, τόσο περισσότερο μπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία ο τρόμος», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γκάμπριελ.

Το Συμβούλιο Αμυνας της ΕΕ ενέκρινε τη στρατιωτική βοήθεια

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο υπουργών Αμυνας της ΕΕ έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και δεν υιοθετήθηκε κάποια επίσημη απόφαση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο αν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας είχε ζητήσει επίσημα την παροχή στρατιωτικής συνδρομής στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Να στηρίξει «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας», είπε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν προσερχόμενος στη σύσκεψη, ζητώντας από τους Ευρωπαίους είτε να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις της Γαλλίας στη Συρία και το Ιράκ, είτε να παρέχουν στήριξη σε άλλες γαλλικές επιχειρήσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.