Ειδησεογραφικό site

Περαιτέρω «προσαρμογή» των συντάξεων και πάγωμα μισθών ζητά το ΔΝΤ – ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο το ΔΝΤ

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπό την ομάδα του Πολ Τόμσεν η οποία «συνοδεύει» την απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη Πέμπτη για εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα.

Πρακτικά η έκθεση του Ταμείου περιγράφει τουλάχιστον τέσσερα σκέλη, τέσσερις τομείς στους οποίους η ελληνική πλευρά οφείλει να εστιάσει τις προσπάθειές της για να καλύψει και τους νέους στόχους της. Συνοπτικά οι ειδικοί του ΔΝΤ θεωρούν πως η “ελληνική προσπάθεια” πρέπει να επικεντρωθεί σε μια περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της αγοράς της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου η ελληνική οικονομία υπολείπεται ακόμα κατά τουλάχιστον 10% του βέλτιστου ορίου που καταγράφεται στην “καρδιά” της Ευρωζώνης και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξής της πρέπει να συνεχισθούν οι ενέργειες για μείωση του εργοδοτικού κόστους – κάτι που ήδη ξεκίνησε το 2013-14 με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οφείλει να συνεχισθεί. Στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να συζητήσει εκ νέου το θέμα στα μέσα του 2015.

Στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται επίσης πως είναι βασική ανάγκη η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδο χαμηλότερο του μέσου όρου των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο ουσιαστικά προϋποθέτει συγκράτηση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια, δηλαδή η προτροπή του Ταμείου είναι το να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και στις υπηρεσίες, ένα “πάγωμα τιμών” που όμως θα ελέγχεται… καθ’ οδόν, αναλόγως της προόδου των δημοσιονομικών μεγεθών στη διετία 2015-16.

Στην ίδια κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της τιθάσευσης του πληθωρισμού εντάσσεται και η προτροπή των ειδικών του ΔΝΤ προς την ελληνική πλευρά να μειώσει ή έστω να συγκρατήσει τα μισθολογικά βάρη και κόστη. Κι εδώ συνιστάται ο περιορισμός των μισθολογικών βαρών σε επίπεδα χαμηλότερα των ανταγωνιστριών χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Καίριας σημασίας θεωρείται και το θέμα των συντάξεων, οι οποίες σήμερα απορροφούν περί το 17% του ΑΕΠ, ποσοστό από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, πίσω μόνον από την Ιταλία. Κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω προσαρμογή των συντάξεων καθώς μακροπρόθεσμα το ισχύον σύστημα δεν είναι βιώσιμο, αλλά στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφώνησε να συζητήσει εκ νέου το ζήτημα των συντάξεων τους επόμενους μήνες.

«Συνεχίστε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων»

Τη διατήρηση των μέτρων που απέδωσαν τα μέγιστα ώστε να κατακτήσει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους που της είχαν τεθεί και να φτάσει ακόμα και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εισηγείται η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ εκτιμά πως θα χρειασθούν μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που οι ίδιοι υπολογίζουν στο 1% του ΑΕΠ για το 2015 (περίπου 1,8 δισ. σε σημερινές τιμές) και στα 3/4 της μονάδας για το 2016, (περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές) δηλαδή αθροιστικά περίπου 3,3 δισ.ευρώ.
Στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως μικρότερα τα κενά κυρίως γιατί προσβλέπει σε μεγαλύτερα έσοδα από πλευράς φορολογικών ελέγχων, αλλά σε κάθε περίπτωση συμφώνησε να αναθεωρήσει, εφόσον χρειαστεί, στοιχεία και προβλέψεις την περίοδο που θα συντάσσεται ο προϋπολογισμός για το 2015.

Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως οι ειδικοί του ΔΝΤ έχουν πολλάκις πέσει έξω στις σχετικές εκτιμήσεις τους, καθώς αρχικά δεν “έβλεπαν” την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για τη χρήση 2013, ενώ και πρόσφατα, στο τελευταίο τους report, έδιναν την ύφεση στη χώρα μας για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς στο 1,1% επι του ΑΕΠ για να διαψευσθούν από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που κατέγραψε το σχετικό νούμερο στο 0,9%…

Συγχαρητήρια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή των επενδυτών

«Μαστίγιο» για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για να επιτευχθούν συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2016, θεωρείται η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην έκθεση Τόμσεν περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι βασικές κατευθύνσεις που δίνουν οι δανειστές, προκειμένου να λάβει η χώρα τις επόμενες δόσεις αλλά και το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους.

«Με το καλησπέρα» λοιπόν ο κ. Χαρδούβελης θα κληθεί να τοποθετηθεί δημοσίως αν απαιτούνται νέα μέτρα ή και νέο δάνειο, όπως διαφαίνεται από την έκθεση των ελεγκτών.

Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει την μεγάλη δημοσιονομική πρόοδο που έχει συντελεστεί ειδικά την τελευταία διετία, και υπογραμμίζει την επιστροφή των επενδυτών στη χώρα μας. Διαπιστώνει όμως άνοδο της φτώχειας (από 20% το 2009 σε 23% το 2012) αλλά και μεγάλη κόπωση για τις μεταρρυθμίσεις.  Επισημαίνει ότι η πολιτική στήριξη στο πρόγραμμα είναι εύθραυστη, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού έχει μειωμένη πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στο κοινοβούλιο των 300 μελών. «Αυτό καθιστά δύσκολο να προχωρήσουν με τόλμη και γρήγορα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» τονίζει το κλιμάκιο των ελεγκτών, ομολογώντας μάλιστα ότι η συμφωνία έκλεισε περίπου «άρον-άρον», με σημαντικές καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνιών για να «κλείσει» ένα ικανό πακέτο πολιτικής που θα δικαιολογούσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής.

Στα βασικά της σημεία, η έκθεση δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση για μέτρα και παρεμβάσεις όπως:
–          να καλυφθεί δημοσιονομικό «κενό» 2 δισ. ευρώ για το 2015. Η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Ως πρώτη λύση προβάλλει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, αλλιώς μέχρι τότε η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί το «κενό», στην επιστολή τους που συνοδεύει την έκθεση, ο πρωθυπουργός και οι κύριοι Στουρνάρας και Προβόπουλος συνυπογράφουν την δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την επίτευξη των στόχων.

–          να καλυφθεί χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το Χρέος θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για να λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμες.

–          να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με  νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο δημόσιο. Ανησυχούν μάλιστα για τη διανομή επιδομάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έδωσε.

–          να προχωρήσουν  οι απολύσεις στο δημόσιο που «σκάλωσαν» και οδήγησαν μεν σε τυφλά «λουκέτα» όπως στην ΕΡΤ, αλλά δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και διαρκή επίπτωση στο 2014 και μετά.

–          να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.

–          νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς

–          περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι δαπάνες αυτές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).

–          πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Η βιωσιμότητα  του ελληνικού χρέους είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στην έκθεσή του υπογραμμίζει πως ενώ το χρέος από το 174% του ΑΕΠ το 2014 θα μειωθεί στο 128% το 2020 και στο 117% το 2022, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, υφίστανται κίνδυνοι από την πιθανότητα χαλάρωσης της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ένα πιαθνό μεγαλύτερο επίπεδο αποπληθωρισμού.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το χρέος της Ελλάδας θα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο για την επόμενη δεκαετία με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως τροχοπέδη ώστε το επενδυτικό συναίσθημα να μεταφραστεί σε ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, κυρίως αν υπάρξουν αμφιβολίες για την πολιτική βούληση της διατήρησης ενός υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με το ποσοστό του χρέους να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα το ΔΝΤ κρίνει απαραίτητο οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να τηρήσουν τη δέσμευσή τους (σ.τ.σ την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, όπου οι εταίροι δεσμεύτηκαν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα) να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα ώστε το χρέος να παραμείνει σε βιώσιμο επίπεδο.
Προβλέπουν επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Συνολικά το ΔΝΤ κρίνει πως υφίστανται λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την Ελλάδα καθώς σημειώνει πως υπάρχει βελτίωση στο επενδυτικό συναίσθημα και εκτιμά πως η Ελλάδα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση η αισιοδοξία προέρχεται από τις προσπάθειες της κυβέρνησης που κατάφερε να βγάλει το Grexit από το τραπέζι, τονίζει ωστόσο πως το γεγονός της αποτυχίας των εξαγωγών να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της περιφέρειας, δείχνει πως δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του υπογραμμίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη να επισπευσθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Μη επαρκώς θωρακισμένος ο τραπεζικός τομέας παρά την ανακεφαλαιοποίηση, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η θωράκιση των τραπεζών εν όψει των stress tests του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας, καθώς και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία είναι τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει η έκθεση του ΔΝΤ για τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Ταμείο, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, ώστε να ανταπεξέλθουν στο κύμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, τα τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμούν πως οι τράπεζες θα χρειαστούν, σύμφωνα με το θετικό σενάριο 6,4 δισ. ευρώ, ενώ βάσει του αρνητικού σεναρίου οι κεφαλαιακές ανάγκες θα φθάσουν τα 9,4 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ προβλέπει αυξημένο ρίσκο σε αυτές τις εκτιμήσεις κυρίως λόγω της επέκτασης των πιστωτικών ζημιών καθώς και της καθυστερήσεως πληρωμών

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η συνήθης πρακτική είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνεται βάσει του δυσμενούς σεναρίου, ώστε να διασφαλιστεί πως οι τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν σε πιθανές δυσκολίες. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας το σενάριο αναφοράς βασίζεται στις εκτιμήσεις πως οι κεφαλαιακές ανάγκες εξαρτώνται και από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων καθώς και την οικονομική ανάπτυξη. Μια πρακτική που, όπως τονίζει το ΔΝΤ, δεν αρκεί, καθώς είναι απίθανο να εξασφαλίζει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με μεγάλο χάσμα ανταγωνιστικότητας και αδύναμο ιστορικό σχετικά με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία

Το ΔΝΤ προτείνει λοιπόν μια εκ των προτέρων μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, ώστε να διασφαλιστεί πως οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μπορέσουν να χορηγήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα δάνεια (επίτευξη θετικού ρυθμού πιστωτικής επέκτασης) σε παραγωγικούς και αποτελεσματικούς τομείς της οικονομίας. Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ εκτιμά πως η προσέγγιση των ελληνικών αρχών είναι ένα πρώτο θετικό βήμα που επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν ένα προβάδισμα στην ανακεφαλαιοποίηση εν όψει της συνολικής αξιολόγησής τους από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, στα τέλη του 2014.

Η έκθεση του Ταμείου αναφέρει ακόμα πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα επανεξεταστούν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, καθώς εν τω μεταξύ οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να επεκτείνουν την εποπτεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΔΝΤ τονίζει πως οι ελληνικές αρχές διαθέτουν ένα κεφάλαιο (11 περίπου δισ. ευρώ) στο ΤΧΣ που περίσσεψε από την ολοκλήρωση του τρέχοντος γύρου της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να καλύψουν ενδεχόμενες νέες ανάγκες που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας. Γεγονός που, όπως αναφέρει η έκθεση, ενισχύει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

«Κόκκινα δάνεια» και ιδιωτικό χρέος

Αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος, το ΔΝΤ προτείνει τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις. Πρώτον την εφαρμογή ενός εξωδικαστικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση χρέους βάσει των καλύτερων διεθνών πρακτικών, ώστε να ενισχύσει το ήδη υπάρχον πλαίσιο και να βοηθήσει τις βιώσιμες, αλλά υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Δεύτερον, τη θέσπιση ενός νέου κώδικα δεοντολογίας για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες και το είδος των εργαλείων αναδιάρθρωσης χρεών και τρίτον την επανεξέταση του νομικού πλαισίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να εντοπίζονται ταχύτερα οι βιώσιμοι από τους  μη βιώσιμους φορείς.

Π. Τόμσεν: Ανησυχία για τα «κόκκινα» δάνεια-Υπό προϋποθέσεις η μείωση της φορολογίας στην Ελλάδα

Εμφανής ήταν η ανησυχία του Πολ Τόμσεν για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα.

Ο Τόμσεν χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι τράπεζες ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους, όμως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ευρωπαϊκά stress tests να δείξουν ότι υπάρχουν και άλλες κεφαλαιακές ανάγκες (χωρίς ωστόσο να εκτιμήσει το ύψος τους, λέγοντας μόνο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των κόκκινων δανείων και τους ρυθμούς  ανάκαμψης της οικονομίας).

Το Ταμείο ανησυχεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το γεγονός ότι αυτά αποτρέπουν τις τράπεζες από το να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Ο Τόμσεν καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετικότερη πολιτική προβλέψεων για τις επισφάλειες, αλλά παραδέχεται ότι από μία τέτοια κίνηση θα υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει οξύς κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού όλες οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.

Μιλώντας για το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016, ο Τόμσεν τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό  σύστημα και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να μην γίνουν περαιτέρω κάθετες περικοπές  συντάξεων και μισθών. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επέκτασης μέτρων που λήγουν (βλ. έκτακτη εισφορά), προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό.

Σε ό,τι αφορά στο κενό χρηματοδότησης στο υπόλοιπο του προγράμματος, ο Τόμσεν σημείωσε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα καλυφθεί, καθώς το ύψος του εξαρτάται από δεδομένα που αλλάζουν. Όπως για παράδειγμα η επιτυχημένη έκδοση ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση και το ενδεχόμενο να συνεχίσει η Αθήνα να δανείζεται μέσω των αγορών, για να καλύψει τις ανάγκες της. Εάν αυτό συμβεί, οι ανάγκες για πρόσθετη χρηματοδότηση ενδέχεται να είναι μικρές. Όπως σημείωσε, θα εξαρτηθούν επίσης και από τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress test και από τα κεφάλαια που θα έχουν απομείνει στο ΤΧΣ μετά από την κάλυψη των τυχόν νέων αναγκών των τραπεζών. Πάντως, ο Τόμσεν τόνισε πως είναι πολύ πιθανό να βρεθούν πηγές για να να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, χωρίς να πρέπει οι χώρες μέλη να δώσουν και άλλα χρήματα

Στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε πως η βιωσιμότητά του θα εξετασθεί στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Το χρέος είναι βιώσιμο εφόσον τηρηθούν από την ελληνική πλευρά όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα, είπε, αλλά κάλεσε και τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του χρέους. Η μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς κούρεμα, είπε, όπως π.χ. με τη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα ανέφερε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό των φορολογικών βαρών τη βελτίωση των επιδόσεων της φορολογικής διοίκησης στην είσπραξη των φόρων , ξεκαθαρίζοντας πως η τρόικα θέλει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

 To ΥΠΟΙΚ για την έκθεση του ΔΝΤ

«Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3.5 δισ. €, επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν την βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η έκθεση επίσης συμπεριλαμβάνει τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου με τις δεσμεύσεις τις χώρας, με ειδική έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βοηθήσουν την εξάλειψη της ανεργίας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών,  η έκθεση αναφέρει:

«Το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και αύξηση της απασχόλησης.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδος στις αγορές, και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση και ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525 εκ. € για το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Από 1 Ιουλίου 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς εργαζόμενους κατά 3.9 μονάδες και ότι τον Ιούνιο 2015 θα εξεταστεί περαιτέρω μείωση για να τονωθεί η απασχόληση

Οι νέοι φορολογικοί κώδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν για την απόδοση τους και
όπως αναφέρεται ρητά, αν τα έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει την μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015.

Θα ενισχυθεί εντός του 2014 το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης με 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο κοινωνικό επίδομα που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο για να εντοπιστούν πιθανές στρεβλώσεις ή αδικίες που θα αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο – πχ η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ευθυγράμμιση των μη-μισθολογικών επιδομάτων σε Ευρωπαϊκά επίπεδα

Θα εξεταστούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό σε νέους κλάδους (όχι εκείνους που έχουν ήδη αξιολογηθεί όπως το ψωμί και το γάλα) με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16. Η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με την σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση. Αυτό που προέχει είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.