Ειδησεογραφικό site

Η “Έκθεση Ράιχενμπαχ” και οι θέσεις των εμπόρων (ΕΣΕΕ)

Πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του Κειμένου Πολιτικής «Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα» κατόπιν πρωτοβουλίας της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) και με τη συνεργασία της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΚΕΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κος Βασίλης Κορκίδης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του χαιρέτησε αυτή τη θετική και γόνιμη πρωτοβουλία προτείνοντας μάλιστα το Κείμενο Πολιτικής να ονομαστεί «Έκθεση Ράιχενμπαχ».

Αναλυτικότερα, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς πιέσεις που βίωσε η ελληνική αγορά αλλά και στη σημασία και στο ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜμΕ στην ελληνική οικονομία, ως αναπόσπαστο δομικό  συστατικό του εγχώριου οικονομικού γίγνεσθαι. Χαρακτήρισε το ελληνικό εμπόριο αδιαμφισβήτητο πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας καθώς είναι μία δραστηριότητα που συνδέεται άρρηκτα με τους παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας μας – ναυτιλία, τουρισμός – και αποτελεί «καταφύγιο»/ διέξοδο κοινωνικών κατηγοριών που αντιμετώπιζαν προβλήματα ακόμη και προ κρίσης, κυριότερα οι γυναίκες και οι νέοι.

Για τις ΜμΕ του ελληνικού εμπορίου η λύση στο πρόβλημα εντοπίζεται σε τέσσερα σημεία: φορολογία, ρευστότητα, γραφειοκρατία, πάταξη του παρεμπορίου.

Αναγκαίος είναι ο εξορθολογισμός, η απλοποίηση, η κωδικοποίηση και η ταύτιση των φορολογικών διατάξεων και νομοσχεδίων με τις ανάγκες της αγοράς καθώς αυτό που παρατηρείται προς το παρόν είναι μία καθαρή απομύζηση πόρων από την αγορά χωρίς διάθεση να συνοδευθεί από κάποιου είδους φορολογική δικαιοσύνη. Αυτό συνδέεται βέβαια και με τις απαιτήσεις των δανειστών μας, αφού αυτές προσπαθεί να ικανοποιήσει ο φορολογικός παραλογισμός της τελευταίας τετραετίας.

Η ελλιπής ρευστότητα αποτελεί ένα δεύτερο καίριο σημείο. Η αδυναμία πρόσβασης των Μμε επιχειρήσεων στις πηγές χρηματοδότησης είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για την ανάκαμψή τους.  Η εξομάλυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ίδρυση και λειτουργία μίας επιχείρησης,  είναι μία εξίσου επιτακτική ανάγκη, ιδιάζουσας σημασίας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Πρέπει να διαμορφωθούν δομές που θα υπερβαίνουν το πολυδαίδαλο των διαδικασιών και θα διακρίνονται από τη φιλικότητά τους προς το επιχειρείν. Τέλος, το παρεμπόριο, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, έχει λάβει απρόσμενες διαστάσεις  και στην ουσία υπονομεύει τις προσπάθειες του υγιούς εμπορίου για να ανακάμψει.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε στην πρόθεση της Συνομοσπονδίας να υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία κινείται προς όφελος της Μμε επιχείρησης. Η επί 6 χρόνια χάραξη πολιτικών για την αγορά, δίχως να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες της αγοράς και οι απόψεις των εκπροσώπων της αγοράς δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί πλέον. Το εμπόριο δεν περιμένει θαύματα, αλλά συντονισμένες προσπάθειες. Δεν θέλει εξαιρέσεις, αλλά να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κανόνας και εδώ.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ως άνω Κειμένου Πολιτικής και με αφορμή την «Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου» προηγήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου συνάντηση του προέδρου της ΕΣΕΕ με την κα Joanna  DRAKE, διευθύντρια του τομέα για την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ της  DG Enterprise and Industry της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα βασικότερα και φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα το ελληνικό εμπόριο και την επιχειρηματικότητα ενώ παραδόθηκε στην κα Drake ο «Εμπορικός Οδικός Χάρτης για την Ανάπτυξη». Έμφαση δόθηκε στις επιπτώσεις της σφοδρής ύφεσης στην κατανάλωση και στην απασχόληση, στην έλλειψη ρευστότητας και στα κόκκινα δάνεια, στην υπερβολικά υψηλή φορολογική επιβάρυνση, καθώς και στην απόλυτη ανάγκη να υποστηριχθούν οι ΜμΕ άμεσα και με αποτελεσματικά μέτρα, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και ιδέες. Τέλος, ο κος Κορκίδης επεσήμανε τη σημασία των αξιόπιστων και επίκαιρων στατιστικών δεδομένων για την αξιολόγηση της πορείας των ΜμΕ και τη χάραξη πολιτικής ενώ η κα Drake δεσμεύτηκε για τη δημοσίευση του νέου SBA Fact Sheet 2014 με πληρέστερα στατιστικά δεδομένα σύντομα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.