Ευτυχία είναι να χαίρεσαι και με τα λίγα!
Της Θωμαής Βούλγαρη
Τι είναι ευτυχία για τον Έλληνα; Για πολλούς είναι μια ήρεμη και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, για άλλους είναι μια επιτυχημένη καριέρα, για άλλους μια άνετη ζωή με πλούτο και ανέσεις. Και για κάποιους είναι τα… λίγα. Ανέκαθεν έχουμε την τάση ως λαός να παραπονιόμαστε ότι κάτι μας λείπει, πως κάτι φταίει που δεν είμαστε καλά. Η μιζέρια και η κλάψα φαίνεται να είναι συνυφασμένες με τον Έλληνα! Η δε κρίση έφερε μύρια δεινά και μας βύθισε στην απαισιοδοξία. Αλλά υπάρχουν και Έλληνες που απολαμβάνουν τη ζωή κι εν μέσω κρίσης!
Το «Καρφί» πραγματοποίησε έρευνα στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στους Αμπελόκηπους, όπου άνθρωποι ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία μάς δίνουν τη δική τους άποψη για την ευτυχία και τη δυστυχία.
ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ…
Αργύρης Τσουνάκης, 55 ετών, ελεύθερος επαγγελματίας
Ευτυχία και δυστυχία είναι σχεδόν το ίδιο. Είναι καθαρά υποκειμενική έννοια. Οποιοσδήποτε λαός έχασε πολλά κεκτημένα δεν σημαίνει ότι ήταν δυστυχής. Απλά δεν ήταν ώριμος να δεχτεί αυτά τα οποία είχε. Είμαι ευτυχισμένος ως πατέρας, γιατί έχω να φτιάξω έναν άνθρωπο για την κοινωνία. Τον μεγάλωσα και τον σπουδάζω. Πιστεύω ότι έχω εκπληρώσει ένα μεγάλο έργο. Έχω φίλο που από τα δέκα καράβια του έχασε το ένα και είναι δυστυχής μέσα στο μικρόκοσμό του. Εμείς οι Έλληνες πήραμε πολλά χωρίς να κουραστούμε. Το 99% κοιτά μόνο τα αυτοκίνητα, τα μπουζούκια και τα εφήμερα! Αυτό είναι δυστυχία.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΜΟΥ
Αμαλία Πολονύφη, 30 ετών, βιοχημικός
Ευτυχία είναι οι μικρές καθημερινές στιγμές με την οικογένειά σου, με τους φίλους σου! Η μεγαλύτερή μου ευτυχία είναι που μεγαλώνω την κορούλα μου! Από τη στιγμή που γεννιέται, το κλάμα, το γέλιο, οι αγκαλιές της μού γεμίζουν την ψυχή! Δυστυχία είναι να δίνεις σημασία μόνο στα υλικά αγαθά, να κάνεις απαισιόδοξες σκέψεις και να χάνεις τις ελπίδες σου.
ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
Σπυριδούλα Σάββα, 45 ετών, οικιακά
Αρκεί μόνο να μην περιμένεις τα πολλά και να χαίρεσαι με τα λίγα. Η ευτυχία είναι προσωρινή, τίποτα όμορφο στη ζωή μας δεν κρατά για πάντα. Φτάνουν η καλή μας διάθεση, η θετική σκέψη και το χαμόγελό μας! Δυστυχισμένος για εμένα είναι ο άνθρωπος που δεν έχει επιθυμίες και όνειρα για το μέλλον.
ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΑΜΕ
Νίκη Σαρρή, 44 ετών, καθηγήτρια αγγλικών
Ευτυχία είναι να ξέρεις να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Νομίζω, όμως, ότι δεν έχουμε μάθει να το κάνουμε αυτό και γι’ αυτό είμαστε δυστυχισμένοι. Μάλλον είναι θέμα κουλτούρας, αν κρίνω απ’ ό,τι έχω ζήσει κι εγώ ως παιδί. Μια ζωή σκεφτόμαστε τι θα γίνει, τι θα κάνουμε αύριο. Περνάει ο καιρός και είμαστε σε μόνιμο άγχος. Ο χρόνος φέρνει άσχημα πράγματα και στην πορεία βλέπεις ότι χάνεις τα πιο ουσιαστικά. Η ευτυχία είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που τα έχουμε και τελικά δεν τα εκτιμάμε. Εκεί το χάνουμε.
ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Νίκος Γαληνός, 42 ετών, εκπαιδευτικός
Ο Θεός έδωσε τη στιγμή σαν μέτρο να μετράμε τη ευτυχία, ενώ για τη δυστυχία τον αιώνα. Η ευτυχία διαρκεί ελάχιστα, σε αντίθεση με τη δυστυχία. Ευτυχία είναι οι όμορφες μικρές στιγμές της ζωής. Όποιος μπορέσει και εξασφαλίσει πολλές, σημαίνει ότι είναι καλά. Όποιος νομίζει ότι γεννήθηκε για να είναι ευτυχισμένος, θα είναι μόνιμα δυστυχισμένος.
ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
Γεωργία, 40 ετών, νηπιαγωγός
Ευτυχία είναι να περνάμε καλά, να ζούμε την κάθε μας στιγμή σαν να είναι η τελευταία. Χαρά είναι η εργασία ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Να πας για ψάρεμα, να πιεις το ουζάκι σου με καλή παρέα! Ήλιος και θάλασσα είναι η ευτυχία του Έλληνα! Το πολύ χρήμα, από την άλλη, και η προσήλωσή του σε αυτό νομίζω ότι φέρνουν τη δυστυχία.
ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
Βασίλης Παγώνης, 36 ετών, σύμβουλος ψυχικής υγείας
Η ευτυχία έρχεται όταν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Ο άνθρωπος από το παρελθόν θέλει να φτάσει απευθείας στο μέλλον. Αυτό το άλμα, όμως, δεν μπορείς να το καταφέρεις και καταρρέουν τα πάντα δίπλα σου. Έτσι θεωρείς τον εαυτό σου άτυχο. Πρέπει να στοχεύεις και να μη σταματάς να προσπαθείς. Άλλωστε, σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς.
Μειώθηκε το ελληνικό χαμόγελο
Με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας» (20 Μαρτίου) το πανεπιστήμιο Κολούμπια πραγματοποίησε διεθνή μελέτη για την ευτυχία που δείχνει ότι οι πιο ευτυχισμένες χώρες είναι στη βόρεια Ευρώπη, ενώ οι πιο δυστυχισμένες στην Αφρική. Από την άλλη, πανευρωπαϊκή έρευνα, που διεξάγεται κάθε χρόνο και στην οποία συμμετέχουν 3.000 ευρωπαίοι, δείχνει ότι οι Έλληνες σήμερα είναι ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός της Ευρώπης. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι Δανοί, οι Φινλανδοί και οι Νορβηγοί. Το 2007 ο Έλληνας δήλωνε 57% ευτυχής, ενώ σήμερα η ευτυχία του περιορίζεται στο 34%.
Τα σχόλια είναι κλειστά.