«Επανεκκίνηση και φυγή προς τα εμπρός…»
Του Κώστα Τριαντάφυλλου
βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ
Ενώ η σκόνη από τις ευρωεκλογές δεν έχει ακόμη κατακάτσει, ο διάλογος –με αφορμή τα αποτελέσματά τους– έχει ανοίξει. Αυτός ο διάλογος στην Ελλάδα αφορά κυρίως το παρόν και το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Διότι, αν βγήκε ένα πολιτικό συμπέρασμα από τις προηγούμενες ευρωεκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτό ήταν ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο κρίσης και εσωστρέφειας, ενώ η Κεντροαριστερά εμφανίζεται κατακερματισμένη.
Όπως σε πολλές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, οι λαϊκιστικές, ευρωσκεπτικιστικές, ευρωφοβικές και ακραίες δυνάμεις είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις που μέχρι σήμερα είχαν ταυτιστεί με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη διαχείριση της κρίσης και, κατά συνέπεια, τις πολιτικές λιτότητας είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, με λίγες εξαιρέσεις.
Στην Ελλάδα η αντίληψη ότι για όλα φταίει η Mεταπολίτευση, το πολιτικό σύστημα και κατά συνέπεια το ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει σε μια κοινωνία μοιρασμένη: αφενός μεν η λαϊκιστική άποψη ενός τμήματος που έχει «εύκολες» λύσεις για τα σύνθετα προβλήματά μας, αφετέρου δε ένα τμήμα που πλέον συντηρητικοποιείται, αφήνοντας πίσω το προοδευτικό παρελθόν του.
Απέναντι σε αυτό το «σήμερα», ο χώρος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, που είναι σε κατάσταση αμηχανίας και αναμονής, πρέπει να ανασυνταχθεί και να δώσει απαντήσεις για το «αύριο», όχι όμως με τους όρους του παρελθόντος και δίχως νοσταλγικές ρητορείες. Απαιτείται επανεκκίνηση, για τη χώρα, για την παράταξη, για το ΠΑΣΟΚ.
Επανεκκίνηση και φυγή προς τα εμπρός, με σεβασμό στην ιστορία της παράταξης, με σαφές πολιτικό στίγμα στο χάρτη της Ευρώπης.
Επανεκκίνηση, με τη δημιουργία μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας της Κεντροαριστεράς, απαλλαγμένης από στερεότυπα και συμπεριφορές που κούρασαν.
Στόχος, η Ελλάδα της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας κόντρα στη ρητορική που καλλιεργεί το διχασμό στην ίδια την κοινωνία. Στόχος, η Ελλάδα των πολλών και όχι των λίγων. Γιατί, πέρα από τις elites του πλούτου, υπάρχουν και οι elites των συντεχνιών, της αδράνειας, των ημετέρων, της παρεοκρατίας και της κομματοκρατίας.
Επανεκκίνηση, για να εκφράσουμε την υγιή δυναμική στην πολιτική, στην κοινωνία, στην οικονομία. Για να δώσουμε ξανά περιεχόμενο στην πολιτική πρότασή μας. Γιατί αυτό είναι το ιστορικό, πολιτικό μας χρέος.
Τα σχόλια είναι κλειστά.