Δύο «ναι» και ένα «όχι» στην πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ-Ευ. Βενιζέλος: «Ναι» στον διάλογο για την Κεντροαριστερά
Θετική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία για πολιτικό διάλογο βρίσκει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα το Ποτάμι απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι «δεν είναι στις προτεραιότητές μας η προσπάθεια σωτηρίας των παλαιών κομμάτων».
Ο Φώτης Κουβέλης έστειλε δύο επιστολές, μία στον ΣΥΡΙΖΑ και μία σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Οικολόγους, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, Κοινωνική Συμφωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε το απόγευμα της Τρίτης την επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν: «Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική προοδευτική λύση. Με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο απέναντι στη λιτότητα και μακριά από τον λαϊκισμό. Η πρόταση εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης απευθύνεται σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και απαιτεί τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πολύ θερμά την προσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ, που σημειώνεται σε μια χρονική στιγμή που και η Κουμουνδούρου επιχειρεί τη συγκρότηση ενός μετώπου, με πρώτη κίνηση το θέμα της ΔΕΗ και ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ευ. Βενιζέλος: «Ναι» στον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ για την Κεντροαριστερά
Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη στέκεται θετικά απέναντι στο προσκλητήριο, τονίζοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ του διαλόγου για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης, με εναλλακτικό προς τη Δεξιά σχέδιο».
Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Βενιζέλος αφού πρώτα ευχαριστεί τον κ. Κουβέλη, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εξ αρχής υπέρ της έναρξης διαλόγου για την Κεντροαριστερά και μάλιστα «χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς, σε μια ουσιαστική πολιτική και προγραμματική βάση».
Υποστηρίζει ότι η Ελιά είναι το πρώτο βήμα που έκανε το ΠΑΣΟΚ και βρήκε ανταπόκριση, ενώ τονίζεται ότι «δεχόμαστε την πρόταση ενός προγραμματικού διαλόγου, την οποία άλλωστε έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει. Η θεματολογία που περιλαμβάνεται στο παράρτημα της επιστολής σας περιλαμβάνει ζητήματα που προφανώς βρίσκονται στον κατάλογο των βασικών προτεραιοτήτων της χώρας».
Επίσης προστίθεται ότι η Κεντροαριστερά θα πρέπει να διεκδικήσει ρόλο αυτόνομο και κεντρικό στην πολιτική σκηνή και κυρίως να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και να υπερβεί την τεχνητή πόλωση που έχει δημιουργηθεί.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Βενιζέλος θέτει ξεκάθαρα και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι για μια πρώτη συνάντηση διαλόγου με όλους εκείνους που νοιώθουν ότι η υπόθεση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, τους αφορά».
Αρνητική, ωστόσο, ήταν η αντίδραση του Ποταμιού. «Δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές μας η προσπάθεια σωτηρίας των παλαιών κομμάτων» έλεγαν στελέχη του κόμματος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Real fm, με αφορμή τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Ελιά, δήλωσε: «Δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε τέτοιο. Ή δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω με την ηγεσία οποιουδήποτε παλιού κόμματος. Υπάρχουν σημεία συνεργασίας και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΔΗΜΑΡ και με τη ΝΔ και είναι τα προβλήματα της χώρας.
»Δηλαδή είπα χαρακτηριστικά στο συνέδριο και είναι η φράση που θέλω να την ξαναπώ, δεν με ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Με ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της χώρας. Να συζητήσουμε γι’ αυτό. Να συζητήσουμε για όργανα όμως και παρεούλες και πώς θα εκλέξουμε μια καινούργια ηγεσία, αυτό δεν με ενδιαφέρει».
Τα σχόλια είναι κλειστά.