Ειδησεογραφικό site

Το άλμα του Λούλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με καφέ στην Αίγλη και συντροφιά τον Δραγασάκη

O ένας θεωρείται ο πλέον συντηρητικός πολιτικός αναλυτής και χρεώνεται ως εισηγητής των πολιτικών εκείνων που προκάλεσαν ό,τι χειρότερο συνέβη στον τόπο στην εξαετή διακυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή.
Ο άλλος είναι ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, ο εμπνευστής της άποψης για την αναγκαιότητα των συμβιβασμών που θα οδηγήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και -αποδεδειγμένα- ο άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα για τις ειδικές αποστολές. Ανίερη συμμαχία ή στροφή στον ρεαλισμό; Τι ακριβώς σηματοδοτεί το ραντεβού του κ. Γιάννη Δραγασάκη με τον κ. Γιάννη Λούλη που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ»;
Σε εγκάρδιο κλίμα
Πρωινό Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου. Στην «Αίγλη» του Ζαππείου ο κ. Δραγασάκης, βουλευτής και επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, συναντάται με τον επικοινωνιολόγο της Δεξιάς κ. Λούλη. Οπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ», το κλίμα στη συνομιλία των δύο ανδρών ήταν θερμό, σχεδόν εγκάρδιο. Ποια ήταν όμως τα θέματα της τετ-α-τετ συζήτησης των κυρίων Δραγασάκη και Λούλη; Ηταν η μοναδική συνάντηση του θεωρούμενου ως υπαρχηγού του κ. Τσίπρα με τον επικοινωνιολόγο που έχει δηλώσει ότι βρίσκει «απωθητικά όσα συμβαίνουν στον πολιτικό χώρο της Ελλάδας»;
Είναι προφανές ότι το ραντεβού των κυρίων Δραγασάκη και Λούλη περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις.
Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, ο επικεφαλής των οικονομολόγων του κ. Τσίπρα δεν έχει χρόνο για οτιδήποτε άλλο παρά μόνο για την προετοιμασία της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ ο κ. Δραγασάκης καθόταν εξ ευωνύμων του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο ημέρες μετά, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ταξίδεψε στο Βερολίνο σε ειδική αποστολή. Συναντήθηκε με τον κ. Γεργκ Ασμουσεν, υφυπουργό Εργασίας της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, τον οικονομολόγο με τις άτεγκτες απόψεις περί του ελληνικού χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κρατήσει μυστική τη συνάντηση και μόνο όταν αποκαλύφθηκαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις το κόμμα επιβεβαίωσε τις άτυπες συνομιλίες. «Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται, τυπική ή άτυπη, για να προβάλουμε, να εξηγήσουμε το δράμα της ελληνικής κοινωνίας και να εξηγήσουμε τις απόψεις μας», υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συνάντηση.
Ο κόκκινος «στρατός» της διακυβέρνησης
Την περίοδο αυτή, αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης προσπαθεί να δημιουργήσει έναν «στρατό» 1.000 ανθρώπων για να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ο ίδιος μεταφέρει σε συνομιλητές του ότι σε τρεις μήνες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα, και «τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα». Γι’ αυτό τον λόγο ψάχνει τους ανθρώπους εκείνους που θεωρεί ότι θα καταφέρουν να υπηρετήσουν τη στρατηγική Τσίπρα.
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι αυτή την εποχή, όπου στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι ζήτημα 100 ημερών η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο πολιτικός που αντιμετωπίζεται απ’ όλους ως ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία του κόμματος βρήκε τον χρόνο για να συνομιλήσει με τον κ. Λούλη, τον επικοινωνιολόγο της Δεξιάς.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρθρογραφώντας στην «Ημερησία», ο κ. Λούλης υπερασπίζεται με συνέπεια τον ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνει διαρκώς το κόμμα της Ν.Δ. και την κυβέρνηση και σχεδόν συμβουλεύει δημοσίως τον κ. Τσίπρα για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του.
«Ενας αντικειμενικός παρατηρητής οφείλει να ομολογήσει πως στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε για πρώτη φορά ένα συγκροτημένο ‘‘πολιτικό αφήγημα’’. Το ότι έχει ωριμάσει πολιτικά είναι λοιπόν αναντίλεκτο», έγραψε ο κ. Λούλης για τον κ. Τσίπρα στις 20 Σεπτεμβρίου. Σχεδόν εγκωμιάζοντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο άρθρο του συνεχίζει: «Η μεγαλύτερη επιτυχία του Τσίπρα είναι η ενσωμάτωσή του στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ετσι, έχει ακυρώσει το μόνο όπλο που διαθέτει πλέον ο Σαμαράς. Ο κίνδυνος για τον Τσίπρα παραμονεύει εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Οι περισσότερες υποσχέσεις του πολύ απλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν, την ώρα μάλιστα που ο πραγματικά αδύναμος διαπραγματευτικά είναι η χώρα μας, κάτι που ρεαλιστικά οφείλει να συνυπολογίσει στις όποιες κινήσεις του. Αρα, θα πρέπει να ευχόμαστε ο Τσίπρας να μην πιστεύει πολλά από εκείνα που τώρα διακηρύσσει».
Παράλληλα, μορφή δημόσιας παραίνεσης φαίνεται να έχει η διαπίστωση του κ. Λούλη ότι «το κεντρικό πρόβλημα του Τσίπρα βρίσκεται αλλού: στον χειρισμό των δανειστών της χώρας».
Καριέρα στην Κύπρο
Τα τελευταία χρόνια ο κ. Λούλης απασχολείται συνεργαζόμενος με τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο.
Δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια αν ο κ. Λούλης θα επιχειρήσει να επαναλάβει και στην Ελλάδα αυτό που έκανε στην Κύπρο, όπου διαφημίζει ότι υπήρξε ο σύμβουλος επικοινωνίας τριών υποψηφίων που εξελέγησαν πρόεδροι: του αποβιώσαντος κεντροδεξιού Γλαύκου Κληρίδη, του κομμουνιστή Δημήτρη Χριστόφια αλλά και του κεντροδεξιού, σημερινού προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Στη Ν.Δ., πάντως, κατηγορούν τον κ. Λούλη ότι έσπρωξε τον κ. Καραμανλή στην πολιτική καταστροφή. Οι επικριτές του τον κατηγορούν πως, αντί να οδηγήσει τον πρώην πρωθυπουργό σε μια ριζοσπαστική στροφή βαθύτερου εκσυγχρονισμού με βάση τις δημόσιες εξαγγελίες περί επανίδρυσης, τον εξώθησε σε έναν ιδιότυπο νεο­λαϊκισμό.
Τι σημαίνει το ραντεβού των δύο ανδρών; Εγινε και ο κ. Λούλης… ΣΥΡΙΖΑ ή πρόκειται απλώς για μια επαγγελματική συνεργασία;
Ερχονται συμβιβασμοί
Την ίδια ώρα, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στον κ. Δραγασάκη ότι χτίζει γέφυρες με βασικούς πυλώνες του συντηρητισμού. Τα στελέχη του αριστερού ρεύματος παθαίνουν… αλλεργία με τις προσπάθειες των συνεργατών του κ. Τσίπρα να συμβιβαστούν με τον καθωσπρεπισμό. Για κάποια στελέχη όπως ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία και όχι να συνδιαλέγεται με τις «καμαρίλες» που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση της χώρας. Ο κ. Δραγασάκης, που λειτουργεί ως ο συντονιστής της επόμενης μέρας, θεωρείται άνθρωπος των συμβιβασμών. Ισως η συνάντησή του με τον κ. Λούλη είναι το σαφέστερο μήνυμα για τον μεγάλο συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται. Αλλωστε έχει αποδειχτεί διαχρονικά και παρά τις δημόσιες διακηρύξεις που καταναλώνονται από τους πολλούς ότι οι εξουσίες ευθυγραμμίζονται και υιοθετούν πολιτικά τους ανθρώπους εκείνους που μπορούν και συνεργάζονται με όλες τις καταστάσεις.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης: Ιδρύει κόμμα ή θα είναι ξανά…

Τα σχόλια είναι κλειστά.