Ειδησεογραφικό site

ΔΝΤ: Καμία ενημέρωση για πρόωρη λήξη του προγράμματος

Στην αποσαφήνιση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από την ελληνική Κυβέρνηση για ενδεχόμενη πρόωρη λήξη του προγράμματος στήριξης της χώρας στα τέλη του 2014 προχώρησε Πέμπτη ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο για μια ενδεχόμενη πρόωρη ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ ως ένα σημάδι της επιτυχίας του, ο Ράις τόνισε πως το πρόγραμμα του Ταμείου είναι προγραμματισμένο να λήξει τον Μάρτιο του 2016.

Όπως είπε, η προσοχή του ΔΝΤ είναι εστιασμένη στην έκτη αξιολόγηση και ενδεχόμενη πρόωρη έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα του Ταμείου δεν θα απασχολήσει την επικείμενη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς ειδικά για το εάν οι Αρχές έθεσαν στην ηγεσία του ΔΝΤ θέμα πρόωρης λήξης του προγράμματος ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου είπε:

«Όσο εγώ μπορώ να γνωρίζω δεν ετέθη τέτοιο θέμα».

Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός ότι τα μέσα χρηματοδότησης του ΔΝΤ είναι εθελοντικά, εξηγώντας πως κάθε χώρα μπορεί να αιτηθεί την έναρξη ενός προγράμματος, αλλά και τον τερματισμό του. «Εάν μια χώρα πιστεύει πως η χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια δεν είναι πλέον απαραίτητη μπορεί να το κάνει» ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο όταν ρωτήθηκε για το εάν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη τις μεταρρυθμίσεις ο Ράις δεν απάντησε ευθέως, λέγοντας πως η προσοχή του Ταμείου επικεντρώνεται στο να γίνει το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε ο ελληνικός λαός να βγει το συντομότερο από την κρίση.

«Σε κάποιους τομείς έχουμε δει πρόοδο» είπε και προσέθεσε πως η προσοχή τώρα εστιάζεται στην νέα αξιολόγηση.

Ο Ράις διευκρίνισε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ θα ξεκινήσει να δουλεύει στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου με τα «θέματα κλειδιά», όπως είπε, να είναι ο προϋπολογισμός 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επιβεβαίωσε πως το κλιμάκιο του Ταμείου θα επιστρέψει πίσω στην Ουάσιγκτον για τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου (10-12 Οκτωβρίου) και προσέθεσε πως θα επιστρέψει στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση «αργότερα μέσα στο φθινόπωρο».

Σημειώνεται πως η αναφορά αυτή δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που μιλούσαν για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση για το εάν θα συνοδεύσει την αποστολή του Ταμείου και ο Πόλ Τόμσεν ο Ράϊς είπε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για αυτό, ωστόσο δεν απέκλεισε να γίνει, εφόσον χρειασθεί.

Σε ερώτηση για τον αναβαλλόμενο φόρο των ελληνικών τραπεζών που ψήφισε η Βουλή, αλλά και για το εάν το ΔΝΤ θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως αυτό το θέμα τα απασχολήσει την επικείμενη αξιολόγηση.

Τέλος, κληθείς από τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου να διευκρινίσει το εάν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεχθεί επιστολή του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα των απειλών που ανέφερε στους Financial Times, ο Ράις επιβεβαίωσε πως έχει λάβει τη σχετική επιστολή και διευκρίνισε εκ νέου πως η κ. Λαγκάρντ δέχθηκε τις απειλές μέσω social media πριν κάποια χρόνια και εκείνη την εποχή αύξησε τα μέτρα ασφαλείας της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.