Ειδησεογραφικό site

ΔΝΤ: Ανεξάρτητες έρευνες για την τρόικα και το ελληνικό μνημόνιο – Στο επίκεντρο ο ρόλος Τόμσεν

Δύο ανεξάρτητες έρευνες για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, αλλά και για τις αποφάσεις του ΔΝΤ στην κατάρτιση και παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης θα διενεργήσει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office – ΙΕΟ) του ΔΝΤ.

Και οι δύο αυτές έρευνες έχουν ως κοινή συνισταμένη δύο πρόσωπα: Τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά κυρίως το νέο Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν, ο οποίος ήδη από το 2009 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ δημοσιοποιώντας χθες Τρίτη απολογιστική έκθεση για το πώς ο διεθνής οργανισμός ανταποκρίθηκε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση την περίοδο 2008-2012 προανήγγειλε τη διεξαγωγή μια πλήρους αξιολόγησης της συμμετοχής του Ταμείου στην τρόικα που θα επισκοπεί την ανταπόκριση του ΔΝΤ στην κρίση της ζώνης του ευρώ και τη στήριξή του στα προγράμματα της ευρωζώνης, αλλά και μια ξεχωριστή έρευνα για τις αποφάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Το Γραφείο Αξιολόγησης αναφέρει πως όταν ξέσπασε η κρίση στη ζώνη του ευρώ το ΔΝΤ κλήθηκε να παράσχει πολιτική και τεχνική υποστήριξη και να βοηθήσει στην παροχή χρηματοδότησης προς τις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης. Η θεσμική «διευθέτηση» που προέκυψε αφορούσε στην δημιουργία της τρόικας, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Η έκθεση του ΙΕΟ αναφέρει πως αυτή η νέα διάταξη συντονισμού συνίστατο στο ότι η νομισματική αρχή της χώρας που βρισκόταν σε κρίση κάθονταν επισήμως στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με το ΔΝΤ. Επικαλείται δε απόψεις άλλων αρχών σύμφωνα με τις οποίες «δεν ήταν ενδεδειγμένο» από την άποψη διακυβέρνησης, το ΔΝΤ να κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τη νομισματική αρχή της χώρας μέλους, καθώς αυτό οδήγησε ορισμένες δράσεις πολιτικής «εκτός του τραπεζιού» και αποτέλεσε έτσι κακή πρακτική διακυβέρνησης.

Μάλιστα, αναφορικά με τις σχέσεις της τρόικας το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ αναφέρει πως « υπήρχε εξ αρχής η κατανόηση ότι οι διαφωνίες της τρόικας δεν θα δημοσιοποιούνταν», σχολιάζοντας πως η διευθέτηση αυτή εγείρει ερωτήματα ως προς το αν έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα στις συμβουλές πολιτικής του ΔΝΤ ή αν αύξανε την πίεση προς το ΔΝΤ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις θέσεις του.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ παραθέτει ένα προβληματισμό που εξέφρασαν ορισμένες αρχές σύμφωνα με τον οποίο η διευθέτηση της τρόικας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική επιτήρηση του ΔΝΤ στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και σε θέματα που σχετίζονται με χώρες που δεν χρειάζονται την οικονομική στήριξη του ΔΝΤ. «Η διευθέτηση αυτή έχει σαφώς εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του ΔΝΤ και την αρχή της ομοιόμορφης μεταχείρισης των χωρών μελών», σημειώνεται στην έκθεση.

Τέλος, έμμεση αναφορά γίνεται και στο θέμα της δέσμευσης πόρων για τη στήριξη αναπτυγμένων κρατών με το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ να αναφέρει πως οι αρχές αναδυόμενων οικονομιών και πολλές άλλες χώρες ζήτησαν να μάθουν αν η έκτακτη πρόσβαση που παρέχεται για τη στήριξη των προγραμμάτων στο πλαίσιο της τρόικας θα είναι διαθέσιμη σε μελλοντικές κρίσεις και για τις χώρες μέλη του ΔΝΤ και σε άλλες περιοχές.

Η υπόθεση Ντόιλ

Οι επισημάνσεις του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διατυπώνονται σε μια περίοδο που η συζήτηση στην ευρωζώνη για αλλαγή της σχέσης με το ΔΝΤ είναι πιο έντονη από ποτέ.

Ωστόσο, το πνεύμα των επισημάνσεων του ΙΕΟ φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τις καταγγελίες που είχε διατυπώσει προ διετίας πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, κατά των αποφάσεων που λάμβανε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Ο Πίτερ Ντόιλ, παραιτούμενος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούλιο του 2012, είχε δηλώσει πως «ντρέπεται» για τα 20 χρόνια που εργάσθηκε σε αυτό. Σε επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο Ντόιλ επέρριπτε ευθύνες στο Ταμείο και έκανε λόγο για «αποτυχίες» σε ό,τι αφορά στην παρακολούθηση αλλά και για «ευρωπαϊκή προκατάληψη» στο ΔΝΤ, προβλήματα που, όπως τόνιζε «βαθαίνουν και επεκτείνονται» στο σύνολο του οργανισμού.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.