Διελκυστίνδα ΔΝΤ – ΕΚΤ στο Eurogroup και στη «μέση» η Ελλάδα
Την ευκαιρία να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στις σχέσεις της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει σήμερα Πέμπτη ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης , στο πλαίσιο του Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθεί η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τη ζώνη του ευρώ (Euro Area Policies 2014 Article IV Consultation) την οποία θα παρουσιάσουν στους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Ρέζα Μογκαντάμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση του ΔΝΤ θα υποστηρίζει πως ο ιδιαιτέρως χαμηλός πληθωρισμός στη ζώνη τους ευρώ, τα υψηλά επίπεδα χρέους, η υψηλή ανεργία και ο κατακερματισμός στο κόστος χρήματος επιβάλουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πέραν εκείνων που υιοθέτησε προ ημερών (μείωση επιτοκίων , LTRO).
Στη βάση αυτή το ΔΝΤ θα επανέλθει στη θέση που έχει διατυπώσει αρκετές φορές το τελευταίο έτος για τόνωση της ζήτησης στην ευρωζώνη μέσω ποσοτικής χαλάρωσης και κυρίως μέσω αγορών κρατικών ομολόγων, κάτι που τόσο η ΕΚΤ όσο και οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης δεν επιθυμούν.
Στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν πως η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ευρωζώνη θυμίζει επικίνδυνα την κατάσταση όπου βρισκόταν η Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 λίγο πριν βυθιστεί σε μια περίοδο αποπληθωρισμού που διήρκεσε 15 χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ επανειλημμένα κατά το τελευταία τετράμηνο έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να αρχίσει τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων και να διασφαλίσει ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι ικανή να αντιστρέψει την καθοδική πορεία του πληθωρισμού.
Ως απάντηση στις δημόσιες αιτιάσεις του Μογκαντάμ προ διμήνου ο Μάριο Ντράγκι έκανε δημόσια τοποθέτηση στην οποία έδειξε την ενόχλησή του για τις «εξαιρετικά γενναιόδωρες υποδείξεις του ΔΝΤ», καλώντας το να ασχολείται αντίστοιχα και με τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται αντίστοιχες αναφορές να γίνουν και σήμερα από τον κ. Ντράγκι προς τους Λαγκάρντ και Μογκαντάμ.
Σε κάθε περίπτωση στην έκθεση του ΔΝΤ εμπεριέχονται και θετικές αναφορές για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στο σκέλος της τραπεζικής ενοποίησης και του δημοσιονομικού συντονισμού, αλλά θα υποστηρίζεται πως η προσαρμογή θα πρέπει να γίνεται με διαρθρωτικά κριτήρια (κυκλικά προσαρμοσμένη) ώστε να μην πλήττεται η εύθραυστη ανάπτυξη.
Και η Ελλάδα
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος συνοδεύεται στο Λουξεμβούργο από τον απερχόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει στο Eurogroup τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαρδούβελης θα παράσχει διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση και θα ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα παραμένει επικεντρωμένη στις στοχεύσεις του προγράμματος.
Στο περιθώριο του Eurogroup ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), τον Ματίας Μορς (ΕΕ) και τον αντικαταστάτη του Ντέκλαν Κοστέλο και τον Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τους οποίους θα εξετάσει διαδικαστικά θέματα σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη τους στην Αθήνα στις 7 Ιουλίου.
Πηγή: in.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.