Δημόκριτος: Επιστήμονας με πλαστά πιστοποιητικά και διευθυντής Ινστιτούτου χωρίς διδακτορικό!
Στο ερευνητικό κέντρο “Δημόκριτος”, εντοπίστηκε υψηλόβαθμος υπάλληλος ο οποίος είχε προσκομίσει πλαστά πτυχίο, μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό, από βρετανικό πανεπιστήμιο και προφανώς απολύθηκε. Επίσης ένας άλλος επιστήμων τοποθετήθηκε διευθυντής Ινστιτούτου χωρίς να κατέχει το προαπαιτούμενο διδακτορικό δίπλωμα1
Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους έχουν εντοπιστεί ακόμη και υποθέσεις κατά συρροήν πλαστογράφων, όπως συνέβη στην περίπτωση υπαλλήλου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Προκειμένου να διοριστεί στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο συγκεκριμένος υπάλληλος που είχε ειδικότητα «μηχανολόγου» πλαστογράφησε το πτυχίο του πανεπιστημίου, αλλά επίσης τον τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών και το υποτιθέμενο διδακτορικό του, όλα από βρετανικό πανεπιστήμιο.
Ακόμη και το πιστοποιητικό που είχε προσκομίσει από την Στρατολογία είχε πλαστογραφήσει ο Ν.Κ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του protothema.gr)!
Όπως είναι φυσικό,ο πλαστογράφος απομακρύνθηκε από τη θέση του, η μισθοδοσία του διακόπηκε και παραλλήλως αναμένεται να ξεκινήσει και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσής του.
Η υπόθεση ενός επιστήμονα που βρισκόταν για περισσότερα από δέκα χρόνια σε μια κρίσιμη θέση στο μοναδικό κέντρο πυρηνικής έρευνας στην Ελλάδα, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.
«Σήμερα το ΕΚΕΦΕ αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η πολυκλαδικότητα των επιστημονικών περιοχών που θεραπεύονται στον ίδιο χώρο – φυσική, χημεία, μικροηλεκτρονική, βιολογία, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, πυρηνική τεχνολογία, ενέργεια, ραδιοφάρμακα- είναι μοναδική και οδηγεί σε επιστημονική αριστεία. Σημείο αναφοράς αποτελoύν επίσης τα επιστημονικά-τεχνολογικά επιτεύγματα και η ποιότητα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που παρέχεται», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του «Δημόκριτου».
Πώς είναι δυνατόν να εξαπάτησε την ηγεσία του «Δημοκρίτου» χωρίς να έχει γνώση του επισττημονικού αντικειμένου του;
Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τη δημόσια απολογία του προέδρου του Κέντρου, Νικόλαου Κανελλόπουλου, ότι εξαπατήθηκε από τον συγκεκριμένο υπάλληλο τα ερωτήματα παραμένουν. Πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος του Δημοκρίτου να πέσει θύμα απάτης από έναν άνθρωπο που είχε στενό του επιστημονικό συνεργάτη για περισσότερο από δέκα χρόνια, με τον οποίο έχουν δημοσιεύσει από κοινού αρκετές ερευνητικές εργασίες, τον οποίο ο κ. Κανελλόπουλος είχε τοποθετήσει υπεύθυνο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είχε μάλιστα εισηγηθεί την μονιμοποίησή του στον «Δημόκριτο»και ως πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ είχε συμβάλλει στην απόσπασή του στις υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες; Πώς είναι δυνατόν ένας έμπειρος ερευνητής και πρόεδρος ενός μεγάλου ερευνητικού κέντρου να μην έχει καταλάβει, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια στενής συνεργασίας, ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν είχε την παραμικρή γνώση στο επιστημονικό αντικείμενο που υποτίθεται ότι υπηρετούσε;
Πιθανές συνέπειες και δυσφήμηση της χώρας
Το μείζον ζήτημα ωστόσο, δεν είναι η ενδεχόμενη «αφέλεια», ούτε οι πράξεις ή οι παραλείψεις του κ. Κανελλόπουλου, προέδρου του ΕΚΕΦΕ Δημοκρίτος. Αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία είναι οι νομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν έπειτα από ενδεχόμενο έλεγχο της ΕΕ, αλλά και η τεράστια δυσφήμηση της χώρας στους επιστημονικούς κύκλους του εξωτερικού.
Φαίνεται ωστόσο ότι εκτός από την συγκεκριμένη νόθευση εγγράφων δεν είναι η μοναδική παρασπονδία στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Διευθυντής Ινστιτούτου χωρίς διδακτορικό
Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2014 διευθυντής σε ένα από τα Ινστιτούτα του «Δημοκρίτου» διορίστηκε ένας Έλληνας επιστήμονας του εξωτερικού.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό ο συγκεκριμένος επιστήμονας δεν επελέγη κατ΄εφαρμογήν των προβλεπομένων από την σχετική νομοθεσία αφού δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται από την νομοθεσία.
Ενώ ο νόμος προβλέπει ρητά ότι για οποιαδήποτε θέση ερευνητή, πολύ δε περισσότερο για την θέση διευθυντή σε ένα από τα ινστιτούτα του «Δημόκριτου», την κατοχή διδακτορικού διπλώματος ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε υποψήφιο, ο συγκεκριμένος δεν το έχει και επομένως δεν το έχει προσκομίσει, ως όφειλε, στις αρμόδιες υπηρεσίες. Έπειτα από επτά μήνες, υπηρετεί κανονικά στη θέση του και αμείβεται ως διευθυντής του ινστιτούτου. Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ κ. Κανελλόπουλος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και τον παράτυπο διορισμό δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια. Αντιθέτως, γίνεται προσπάθεια, μέσω του νέου νόμου για την έρευνα που κατατίθεται αυτές τις ημέρες στην Βουλή, να υπάρξει αναδρομική «τακτοποίηση» της συγκεκριμένης περίπτωσης. Δηλαδή, να είναι δυνατός ο διορισμός διευθυντή χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα αρκεί ο επιστήμονας να έχει υπηρετήσει στο εξωτερικό. Ο υπουργός Παιδείας και ο γενικός γραμματέας Έρευνας καλούνται να εξηγήσουν γιατί επιτρέπουν να υποβαθμιστούν τα προσόντα των διευθυντών των Ερευνητικών Ινστιτούτων. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες «δεξιότητες» του επιστήμονα που έχει διοριστεί διευθυντής και τώρα σχεδιάζεται η αλλαγή του νόμου για να καταστεί νομότυπος ο διορισμός του;
Την περίοδο που όλοι ομνύουν στο όνομα της αριστείας γιατί άραγε χαλαρώνουν τα κριτήρια πρόσληψης; Όταν γίνεται έλεγχος για τη νομιμότητα της πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων πριν από δέκα και είκοσι χρόνια δεν πρέπει να τηρείται ο νόμος για τις τρέχουσες προσλήψεις;
Πώς ενώ δυνατόν επισήμως να διακηρύσσεται η προσπάθεια να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσίων υπαλλήλωνκαι να γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές και νοοτροπίες που ανήκουν στο παρελθόν;
Πηγή: protothema.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.