Ειδησεογραφικό site

Γ. Βρούτσης: Δε θα επιβαρυνθούν φορολογικά οι έχοντες δύο συντάξεις

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επέλθει καμία απολύτως αλλαγή στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των συντάξιμων αποδοχών συνταξιούχων που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις έδωσε σήμερα, Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας αναφερόμενο σε σχετικά δημοσιεύματα επιβεβαίωσε ότι από τις συντάξεις του Αυγούστου θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν.4172/2013 για τον νέο τρόπο παρακράτησης φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και στους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 1.146.089 άτομα, σε σύνολο περίπου 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Ωστόσο, το υπουργείο αποσαφηνίζει πως «χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στη συνολική φορολογική επιβάρυνση επί των συντάξιμων αποδοχών αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων, θα υπάρξει προσαρμογή στο ύψος της μηνιαίας παρακράτησης, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων να είναι μηδενικό».

Με τον τρόπο αυτό, η μόνη επαφή των συνταξιούχων που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος με την Εφορία θα είναι αποκλειστικά και μόνο η στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία τους, καθώς δεν θα προκύπτει καθόλου φόρος μετά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, στην καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου 2014, οπότε και θα εφαρμοστούν οι παραπάνω διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων (με δύο ή περισσότερες συντάξεις), θα παρατηρηθούν μικρές αυξήσεις ή μειώσεις. Από τα αναλυτικά στοιχεία, μάλιστα, προκύπτει ότι :

Με το νέο υπολογισμό 399.231 συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μια μέση αύξηση της τάξης των 15 ευρώ στη μηνιαία σύνταξή τους, λόγω της απαλοιφής της οριζόντιας παρακράτησης του φόρου στις επικουρικές συντάξεις.

Στον αντίποδα ένας σημαντικός, επίσης, αριθμός συνταξιούχων με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές άνω των 750 ευρώ θα διαπιστώσουν μια αύξηση της παρακράτησης φόρου της τάξης των 40 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Για το 70% αυτών η αύξηση της παρακράτησης δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ.

«Πρόκειται για λογιστικού χαρακτήρα μεταβολές που οφείλονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των παρακρατήσεων, οι οποίες όχι μόνο δεν αυξάνουν το ύψος της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά αντίθετα οδηγούν σε ωφέλεια από την εφαρμογή της έκπτωσης του 1,5% επί της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Χάρη δηλαδή στο σφαιρικό νέο τρόπο υπολογισμού η παρακράτηση θα υπολογίζεται και θα εφαρμόζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών και ο συνταξιούχος θα επωφελείται από την έκπτωση του 1,5%», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, σημειώνεται πως το 2014 θα είναι μεταβατικό οικονομικό έτος εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος στους συνταξιούχους με δύο ή και περισσότερες συντάξεις, καθώς η αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης που θα εφαρμοστεί τον Αύγουστο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.