Ειδησεογραφικό site

Γλέζος: Κυβέρνηση με Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εάν αλλάξουν στάση

Αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δηλώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, Μανώλης Γλέζος. «Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές και θα κάνουμε…
κυβέρνηση λαϊκής κυριαρχίας», είπε σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία».

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να είναι σίγουρος, όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «ντέρμπι» ο κ. Γλέζος σημειώνει έχει τους δικούς του δείκτες. «Πρώτος δείκτης η προθυμία των πολιτικών μας αντιπάλων να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγινε το 1958 με την ΕΔΑ, το θυμάστε;» και πρόσθεσε ότι ήρθε ακόμα και νεοδημοκράτης και ζήτησε να μπει.

Ο Μανώλης Γλέζος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος, «αλλά και αυτοδύναμος να είναι θα αναζητήσει συμμαχίες. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας και κυρίως δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε χωρίς το λαό».

Στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει πλειοψηφία απαντά: «Αν συμβεί αυτό, τότε θα πάρουμε την εντολή και θα ζητήσουμε από τα κόμματα να συνεργαστούν μαζί μας, πάνω σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα απαλλαγής από τα μνημόνια και τις συνέπειές τους».

Σε ερώτηση για το ποια κόμματα εννοεί ο κ. Γλέζος αποκλείει τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο δεν κάνει το ίδιο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Αν μετανιώσουν, εάν αλλάξουν στάση και θελήσουν να βοηθήσουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς, γιατί όχι;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.

Ο Μανώλης Γλέζος σημειώνει ότι οι διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους μας, θα ξεκινήσει, αφού πρώτα καταργηθεί το Μνημόνιο και υποστηρίζει ότι ακόμα και αν σταματήσουν οι δόσεις, το Δημόσιο θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους, με περιορισμό της σπατάλης και της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με το χρέος και πως θα το αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γλέζος δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για διαπραγμάτευση, αφού πρώτα καταργήσει το Μνημόνιο. Φυσικά. Δεν προσέχεις τη σειρά: πρώτα καταργώ το Μνημόνιο και μετά έρχομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα οδηγήσουμε τη χώρα στην πείνα και τον αφανισμό; Οχι. Θα ορθώσουμε το πολιτικό μας ανάστημα και θα απαιτήσουμε».

»Να μάθουμε σε ποιον χρωστάμε και πόσο ακριβώς. Και με τον καθένα θα κάνουμε συμφωνίες. Και ό,τι έχει κερδίσει από τον δανεισμό θα αφαιρεθεί από το ελληνικό χρέος! Ειδικά με τους Γερμανούς έχουμε λαμβάνειν! Ξέρεις πόσα μας χρωστάνε; 162 δισ.!».

»Πρώτα θα μειώσει τις σπατάλες που ακόμα και σήμερα συνεχίζονται στα υπουργεία. Δεύτερον, θα εισπράξει τους φόρους που διαφεύγουν. Και τρίτον, εάν χρειαστεί, θα κάνει ένα εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, για εισοδήματα πάνω από ένα όριο».

»Ας πούμε πάνω από 100 χιλιάδες. Από εκεί και πάνω μπορεί να υπάρξει ένας αναγκαστικός δανεισμός. Τώρα πέφτουν χαράτσια που πάνε στο χρέος. Εγώ μιλάω για εσωτερικό δανεισμό, ώστε να σωθεί η χώρα και να λειτουργεί το κράτος».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.