Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ: Αντιστάθηκα στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ-Πρέπει να αντικαταστήσουμε την Τροϊκα με άλλο όργανο που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση

Αντιστάθηκα στην έξοδό της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και είμαι υπερήφανος για την Ελλάδα γιατί ήμουν συνήγορος υπεράσπισής της, ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρέπει να αντικαταστήσουμε την Τροϊκα με άλλο όργανο που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, επεσήμανε στην παρατήρηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών ότι θα υποστηρίξουν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάποιον που είναι έτοιμος να αναλάβει τις μεγάλες προκλήσεις στην Ευρώπη και θα εργάζεται για την Ευρώπη του αύριο που όλοι χρειαζόμαστε.

Ο κ. Γιούνκερ στην παρέμβασή του δεσμεύτηκε ότι ο επίτροπος που θα είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας  θα προέρχεται από τους σοσιαλιστές.

Όπως είπε, οι προτεραιότητες που έχει ως στόχο για τη νέα Επιτροπή είναι:

  •     Να θέσει τις πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόνισε ότι θα εισηγηθεί ότι στο μέλλον κάθε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης και μεταρρυθμίσεων να αξιολογείται όχι μόνο σε ότι αφορά την οικονομική του βιωσιμότητα, αλλά ταυτόχρονα να αξιολογείται και σε σχέση με τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό θα επιφέρει.
  •     Να μεταρρυθμίσει και να αναδιοργανώσει την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης σε μια νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση.- υπό την Προεδρία του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευτεί μια λογική και ισοζυγισμένη Εμπορική Συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
  •    Να συνεχίσει την μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.
  •     Να εργαστεί  για μια δίκαιη συμφωνία με την Βρετανία. Μια συμφωνία η οποία θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει στην Ευρωζώνη να ολοκληρωθεί περαιτέρω

Ο Μίλτος Κύρκος, που μίλησε εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, αναφερόμενος στους νέους και ειδικότερα στους άνεργους που παρακολουθούν με καχυποψία και εχθρότητα τις διαδικασίες ρώτησε  τον κ. Γιούνκερ τι συγκεκριμένα μέτρα θα προτείνει για την κάμψη της ανεργίας τους, της μακράς διάρκειας ανεργίας αλλά και για την ουσιαστική προστασία των νέων εργαζομένων από την εκμετάλλευση.

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή του Ποταμιού, ο υποψήφιος πρόεδρος τόνισε ότι ο ίδιος αλλά και η Ευρωπαϊκή  Ευρώπη οφείλει να κάνει τα πάντα ώστε στο τέλος της πενταετούς θητείας της να παρουσιάσει αισθητή βελτίωση της ανεργίας. Η Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο επεσήμανε μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, γιατί είναι στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών, θα κάνουν όμως ότι είναι δυνατόν για να υπάρξουν γόνιμες ευρωπαϊκές πολιτικές και προγράμματα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, ως μέλη των αρμόδιων επιτροπών έθεσαν τρία επιπλέον θέματα σχετικά με την Ελλάδα. Το πρώτο αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης. Το δεύτερο,  το ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης που θα μπορούσε να κάνει η νέα Επιτροπή αξιοποιώντας τον  τεράστιο ευρωπαϊκό πολιτιστικό πλούτο και το τουριστικό προϊόν της για να δημιουργήσει περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, με δεδομένη τη γεωγραφική θέση και την απομόνωση των μικρών νησιών, οι έλληνες ευρωβουλευτές έθεσαν το ερώτημα με ποιες δράσεις οικονομικής εξομάλυνσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τα ενισχύσει ώστε να γίνει βιώσιμη η ζωή των μόνιμων κατοίκων τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.