Ειδησεογραφικό site

Γιάννης Μώραλης: «Ανάγκη να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα»

Στο θέμα των πρόσφατων προβλημάτων που προκλήθηκαν σε γειτονιές του Πειραιά από πλημμύρες αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται πως το θέμα προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

Ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι «φαινόμενα όπως αυτά – και θα εστιάσω κυρίως στην Παλαιά Κοκκινιά – που παρουσιάστηκαν και τα προβλήματα που προέκυψαν δεν δύναται να αντιμετωπιστούν από τον Δήμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι μηχανικοί και οι ειδικοί επιστήμονες.

Είναι μια κοινή διαπίστωση με την Περιφέρεια, με την οποία βρέθηκα στο σημείο την επόμενη ημέρα και είχαμε σύσκεψη. Τα προβλήματα δεν είναι αυτά που ορισμένοι επιχείρησαν να πουν – όχι μόνο για εμάς αλλά και για άλλους Δήμους – για τα φρεάτια δηλαδή, διότι η ποσότητα του νερού που «κατέβηκε» είτε από τη Νίκαια, είτε από το λόφο του Βώκου και «ενώθηκε» στην Κοκκινιά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα φρεάτια.

Γι’ αυτό άλλωστε το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί κατ’ εξακολούθηση. Άρα αν δεν γίνουν έργα σημαντικά, έργα ευρείας έκτασης που δεν είναι μόνο στον Δήμο μας, αλλά και σε όμορους Δήμους, αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί παρόμοιο καιρικό φαινόμενο ειδικά με αυτή την ένταση».

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνάντηση αρμοδίων φορέων στην Περιφέρεια «ώστε πρώτα να πιστοποιήσουμε γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα και μετά να προχωρήσουμε σε μελέτες για να μπορέσουν να γίνουν έργα, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε όσοι γνωρίζετε τα του Δήμου Πειραιά και αρμοδιότητά του δεν είναι και την οικονομική δυνατότητα δεν έχει.

Έχει την οικονομική δυνατότητα η Περιφέρεια και αν απαιτούνται τόσο μεγάλα έργα θα ζητήσουμε τη συνδρομή της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η άποψή μου και σε ένα βαθμό είμαι ικανοποιημένος γιατί ταυτίζονται οι απόψεις τουλάχιστον και της Περιφέρειας και του Δημάρχου της Νίκαιας με τον οποίο μίλησα.»

Ο κ. Μώραλης επιπλέον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν δεν γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα «θα έχουμε δυστυχώς σε παρόμοια καιρικά φαινόμενα το ίδιο αποτέλεσμα. Απ΄ την άλλη πλευρά θα πρέπει και εμείς ως Δήμος -και ήδη δόθηκαν οι εντολές στους αρμόδιους Αντιδημάρχους- λόγω της αλλαγής των καιρικών φαινομένων να καθαρίζονται τα φρεάτια ακόμα πιο συχνά ώστε και σε ηπιότερα καιρικά φαινόμενα να μην έχουμε παρόμοια προβλήματα».

Για τη διαχείριση της κατάστασης ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως οι υπάλληλοι όλων των αρμοδίων υπηρεσιών ήταν στο δρόμο και πρόσθεσε ότι «την πρώτη μέρα, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, η υπηρεσία μας δέχθηκε 48 τηλεφωνικές κλήσεις από δημότες, 6 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε κατοικίες, 25 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε καταστήματα και οι πολίτες παραπέμφθηκαν στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, 11 κλήσεις για αυτοκίνητα και δίκυκλα και οι πολίτες παραπέμφθηκαν στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων, 6 αφορούσαν σε μετακίνηση οχημάτων και δόθηκαν οδηγίες για παραπομπή στην Τροχαία Πειραιά.

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου η υπηρεσία δέχθηκε 24 τηλεφωνικές κλήσεις εκ των οποίων 5 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε κατοικίες, 10 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε καταστήματα και οι πολίτες παραπέμφθηκαν στην Περιφέρεια, 9 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε αυτοκίνητα».

Για τις αποζημιώσεις ανέφερε ότι ο Δήμος περιμένει ένα κονδύλι από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας ώστε να δώσει άμεσα το βοήθημα των 586 ευρώ ανά κατοικία και εξέφρασε την ελπίδα τα χρήματα να τα έχουν πάρει στις αρχές της εβδομάδας.

Και συμπλήρωσε: «Εύχομαι να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για άμεση αποζημίωση, γιατί κατά το παρελθόν, έχουμε όλοι ζήσει ότι αυτές οι αποζημιώσεις είτε δεν δίνονται ή αργούν πάρα πολύ. Αυτή η κατάσταση επικράτησε στο Δήμο σύμφωνα με τα στοιχεία. Πιστεύω ότι μετά την Τρίτη στη συνάντηση με την Περιφέρεια θα ενημερώσω είτε σε επόμενη συνεδρίαση είτε τους επικεφαλής τι έγινε στη σύσκεψη και να δούμε πως θα προχωρήσουμε.»

Για το Μουσικό Σχολείο Πειραιά ο κ. Μώραλης είπε ότι στόχος είναι να ανοίξει τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι «συνεργεία δικά μας είναι στο σχολείο και προσπαθούν σε πρώτη φάση να καθαρίσουν, το υπόγειο που έχει πλημμυρίσει, από νερά, πετρέλαια και αναθυμιάσεις με σκοπό να μπουν οι ηλεκτρολόγοι, να δουν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για να μπορέσει το σχολείο να λειτουργήσει τη Δευτέρα, όχι σε τέλειο βαθμό, αλλά να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε στα μαθήματά τους».

Πηγή: tanea.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.