Ειδησεογραφικό site

Βρέθηκε ο τάφος της Ρωξάνης ή του Αλέξανδρου του Δ’ στην Αμφίπολη;-Σαμαράς: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη αποκάλυψη-Τασούλας: Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα

«Είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία», τόνισε το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με τα ευρήματα στην Αμφίπολη.

Ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι «η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που προχωρεί με τους δικούς της ρυθμούς» και ακολουθώντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού συνέστησε σε όλους να κάνουν υπομονή για τις τελικές ανακοινώσεις και να μη βιάζονται να κρίνουν για το αν συνδέεται ή όχι με τη δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Θα περιμένουμε δύο-τρεις εβδομάδες μέχρι να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να μπούμε στον τάφο», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας πως «τα στοιχεία θα μας δώσουν την αλήθεια».

«Ο Κάσσανδρος κατέσφαξε τον Αλέξανδρο τον Δ’ και τη Ρωξάνη και έδωσε εντολή να τους κρύψουν. Δεν συνάδει το κρύβω με το βάζω μέσα σε ένα τύμβο 30-40 μέτρων», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού σχετικά με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, έπειτα από την αρχαιολογική ανασκαφή.

«Όλα όσα λέμε μπορεί να μη συμβαίνουν και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε ακόμη. Σχετικά με τους πόρους για τη μελέτη και για τις πληροφορίες ότι δημιουργήθηκε εμπλοκή ο υπουργός είπε πως «δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα» και ότι οι πόροι έχουν διασφαλιστεί. Όπως υπογράμμισε, δε, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί, από την αρχή την έρευνα και θέλησε να δει από κοντά πώς εξελίσσεται.

Ο κ. Τασούλας, παράλληλα, επιτέθηκε και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την κριτική ότι η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της σε αρχαιολογικά ευρήματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μην τυχόν και γίνει κανένα σημαντικό γεγονός στη χώρα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτισμένος μόνο με την αποτυχία και τη δυσπραγία» επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει επειδή δεν πάνε καλά τα πράγματα, όταν βελτιώνονται τρομάζει γιατί θα εξαφανιστεί». Ο κ. Τασούλας μάλιστα σημείωσε: «Δεν θα ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικά γεγονότα».

«Ολοι θα τα μάθουμε την ίδια στιγμή. Οσοι είμαστε καλοί άνθρωποι θα χαρούμε και όσοι είμαστε μικρόψυχοι θα ζοριστούμε», δήλωσε ακόμη.

«Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη αποκάλυψη»

Με την περιγραφή που έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή τάφο, με εντυπωσιακό μέγεθος και άλλα σπουδαία ευρήματα που τον κάνουν εξαιρετικά σημαντικό.

Ξεκινώντας από τον περίβολο, ο οποίος φτάνει τα 497 μέτρα και είναι σε κυκλικό σχήμα, «ένας σχεδόν τέλειος κύκλος», σμιλεμένος από το ολόλευκο μάρμαρο Θάσου, καταλαβαίνει κανείς το δέος που καταλαμβάνει τους επισκέπτες όταν τον αντικρύζουν. Στην κορυφή του τύμβου, έστεκε ένα μαρμάρινο λιοντάρι, ο «Λέων της Αμφίπολης», σε ύψος πάνω από 5 μέτρα, ολοκληρώνοντας το συναίσθημα του παριστάμενου.

Πώς περιγράφουν τα ευρήματα οι αρχαιολόγοι

Ο χώρος δεν ήταν ποτέ «αφύλακτος», καθώς δύο ολόγλυφες Σφίγγες, με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά ήταν τοποθετημένες στην είσοδο του τάφου, ενώ ένας πλατύς δρόμος, με πλάτος 4,5 μέτρα οδηγεί τους επισκέπτες στην είσοδο του τύμβου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αρχαιολόγου κ. Περιστέρη που έχει αναλάβει τις ανασκαφές, είναι εξαιρετικά πιθανό, το μοναδικό αυτό ταφικό μνημείο, που χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ. να ανήκει σε κάποιο σπουδαίο πρόσωπο. Η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του τάφου, που είναι και το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή, αναμένεται να αποκαλυφθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή.

Ο εντυπωσιακός περίβολος φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου. Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα.

«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

«Είμαστε στη μέση της ανασκαφής. Κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε 20 εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ξέρουμε περίπου το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η α΄φάση της ανασκαφής που θα γίνει σε λίγες μέρες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές, οι οποίες διενεργούνται στον μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη.

«Οι επίσημες ανακοινώσεις, που έχουν γίνει, δίνουν τις απαντήσεις. Ό,τι βρέθηκε είναι η συνέχεια αυτών που ανακοινώθηκαν στα αρχαιολογικά συνέδρια του 2013 και 2014. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο μνημειώδης κυκλικός περίβολος, που παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου» επισήμανε.

Μέλος της ανασκαφικής ομάδας, που τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο ίδιος -όπως και η κ. Περιστέρη- τηρεί σιγή ως προς τις τελευταίες. Ωστόσο, κάποια δεδομένα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, η ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους δρόμου που βρέθηκε στον λόφο Καστά, με ωραίους μαρμάρινους τοίχους, σε εξαιρετικό ψευδοϊσόδομο σύστημα, όπως του περιβόλου, καθώς και των δύο μαρμάρινων Σφιγγών, που όπως όλα δείχνουν φυλάνε έναν ξεχωριστό αρχαίο μακεδονικό τάφο, ο οποίος κρύβει ακόμα καλά τα μυστικά του.

Στο σημείο που βρίσκεται ο κόκκινος δείκτης είναι η τοποθεσία της Αμφίπολης

Είναι επίσης σημαντικά όσα στοιχεία είναι ήδη γνωστά. Με την ψηφιακή σάρωση του 2013 ανακαλύφθηκε ότι ο περίβολος του τύμβου ήταν ένας ακριβής κύκλος και πως το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι της Αμφίπολης, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τον τύμβο, κοντά στον Ποταμό Στρυμόνα, όπου μεταφέρθηκε περίπου 400 χρόνια από την ανέγερσή του από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος.

«Όλα είναι μελετημένα με αναλογίες και γεωμετρική ακρίβεια, ενώ τόσο το Λιοντάρι όσο και ο τύμβος ανήκουν στην ίδια εργολαβία (σ.σ. κατασκευασμένα από το ίδιο εργαστήριο). Αποτελούν ένα τεράστιο ενιαίο μνημείο, άγνωστο ως σήμερα» επισημαίνει ο κ. Λεφαντζής, προσθέτοντας ότι αισθάνεται περήφανος που επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχε πει περί ενιαίου συνόλου ήδη από το 2012.

Επίσης, εξηγεί γιατί το Λιοντάρι έχει αυτή την όχι τόσο καλοσχηματισμένη όψη: «Επειδή βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, δηλαδή σε ύψος 35 με 40 μ. και σε απόσταση 100 μ. Αν το κάνεις φυσιολογικό δεν φαίνεται κανονικά από μακριά».

Για τον ίδιο και την ομάδα του είναι σαν να ζουν μια ανασκαφή των αρχών του περασμένου αιώνα και όχι του 2014. Επίσης, τονίζει πως αισθάνεται τυχερός που συμμετέχει σε μια τόσο καλά οργανωμένη ομάδα. «Χρειάζεται όμως να μείνουμε λίγο μόνοι από δω και πέρα για να δουλέψουμε πραγματικά. Η δημοσιότητα κάνει κακό. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Είναι δύσκολο έργο» διευκρινίζει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.