«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο – Ξανά στο 8% τα spreads
Η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων και τη μετάβασή της σε μια «νέα φάση», όπως την έχει περιγράψει η ελληνική κυβέρνηση, έχει ανοίξει εδώ και καιρό, όμως αναζωπυρώθηκε πριν και -κυρίως- μετά, από τη συνεδρ’ιαση του Eurogroup, το βράδυ της Πέμπτης.
Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται για τη μεταμνημονιακή εποχή της ελληνικής οικονομίας, με προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, αλλά και στενή εποπτεία, παρακολούθηση των στόχων και συμμετοχή του ΔΝΤ, με τρόπο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, είναι αυτή που επιθυμούσε η Αθήνα, ωστόσο η έκβαση αυτή είχε ήδη προεξοφληθεί από αγορές και αναλυτές.
Με λίγα λόγια, το συμπέρασμα που βγήκε από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ήταν: πρώτα η αξιολόγηση από την Τρόικα και μετά η συζήτηση για το χρέος, ενώ φαίνεται ότι η αγορά θα αρχίσει να μαθαίνει και άλλον έναν αγγλόφωνο όρο: το «ΕCCL» (ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή).
Το πολιτικό ρίσκο -για πρόωρες εκλογές- που επικαλούνται οι ξένοι επενδυτές υφίσταται, αλλά, στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς, χρησιμοποιείται για να αγοραστούν φθηνά οι ελληνικές μετοχές. Επίσης, η έντονα τιμωρητική διάθεση φαίνεται από τη συμπεριφορά έναντι των τραπεζών, οι οποίες πρόσφατα πέρασαν τα stress tests, γεγονός που μπορεί να φέρει εξελίξεις στις τράπεζες.
Μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης και ενώ όλοι περίμεναν μια ανούσια συνεδρίαση, άρχισαν οι ρευστοποιήσεις, που έφθασαν στο 3,5% και στο τέλος άγγιξαν το 5%. Με βουτιά 10% η Ελλάκτωρ (2,38 ευρώ ), Πειραιώς (1,07) και Eurobank (0,241).
Με πτώση 3,17% η Alpha Bank στα 0,52 ευρώ. Με βουτιά 6,26% τα ΕΛΠΕ στα 4,19 ευρώ. Πτώση 3,03% ο ΟΠΑΠ και 4,23% ο ΟΤΕ.
Στα 101 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος, δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα από την τελευταία περίοδο.
Ο Γενικός Δείτης έκλεισε με πτώση 5.38%, στις 910,50 μονάδες, ενώ τα spreads εκτινάχθηκαν εκ νέου στο 8%.
Την αγορά βάρυναν και οι αξιολογήσεις των διεθνών πρακτορείων για την κατάληξη του Eurogroup.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ευρωζώνη στην ουσία έδειξε στην Ελλάδα ότι πρέπει να παραμείνει υπό στενό οικονομικό έλεγχο, προτού βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, υπογραμμίζοντας τα πολιτικά ρίσκα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup δεν εξασφαλίζει προοπτικές πολιτικής σταθερότητας για τη χώρα, τη στιγμή που η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα κρατήσουν και αυτήν τη δικλείδα ασφαλείας, που δεν θα ενισχύσει την ευελιξία των διαπραγματεύσεων για την ελληνική πλευρά.
Ταυτόχρονα, λίγο πάνω από το 8% αυξήθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, όταν την Πέμπτη βρισκόταν στο 7,8%.
Οι ξένοι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν τι εχέγγυα έχουν, για να επενδύσουν στη χώρα μας. Τα ομόλογα είναι ο καλύτερος δείκτης γι’ αυτό, καθώς μια ενδεχόμενη αποκλιμάκωση θα έδειχνε πως η εμπιστοσύνη επανακάμπτει.
Τα σχόλια είναι κλειστά.