Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Χωρίς το επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα υπήρχε κρίση, αλλά καταστροφή

Για την αναγκαιότητα ύπαρξης περιβάλλοντος σταθερότητας, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο συνέδριο Capital + Vision «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι για να διαμορφωθεί αυτό το περιβάλλον πρέπει να συστρατευθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, «κανείς δεν πρέπει να κρύβεται, πρέπει να μπουν όλοι μπροστά σε αυτή την προσπάθεια που έχει πολεμικά χαρακτηριστικά» για να σημειώσει ότι «αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας», που άρχισε πριν από πέντε χρόνια και «τώρα, μπορούμε να τελειώσουμε και να περάσουμε σε μια φάση ειρήνης και διεκδίκησης του νέου ρόλου μας». Για να το κάνουμε αυτό, υπογράμμισε, «χρειάζεται οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, να αντιληφθούν ότι υπάρχει μια κοινή εθνική ευθύνη».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης των χρεών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε λίγες μέρες, ίσως λίγες ώρες, πριν από την οριστική παρουσίαση του σχεδίου αυτού. Σημείωσε ακόμα ότι μπορεί να ανοίξει νέες δυνατότητες σε σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει την παρέμβασή της και για τα στεγαστικά δάνεια. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι εκείνα που επιτρέπουν τώρα να οργανωθούν εργαλεία προστασίας ευπαθών ομάδων, να θεσπιστούν μέτρα υπέρβασης της κρίσης σε επίπεδο επιχειρήσεων μέσα από τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την αναδιάρθρωση των εταιρικών χρεών. «Τώρα μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε σχέση με τις πολλές δόσεις για την εξυπηρέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο» είπε. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είχαν χθες την ευκαιρία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης να συζητήσουν για την ανάγκη να καλυφθούν από τις νέες ρυθμίσεις όλες οι περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για εξαιρετικά μεγάλα και πολυεπίπεδα επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί στη χώρα, για να τονίσει ότι «έχουμε φτάσει λίγα μόλις βήματα πριν από την οριστική και θέλω να ελπίζω ασφαλή έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο ώστε να περάσει η χώρα σε άλλη φάση, να αλλάξει σελίδα να επανέλθει στην κανονικότητα μιας χώρας μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης που είναι θεσμικά ισότιμη μεταξύ των εταίρων της, που αξιοποιεί τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και προστασίας αλλά που δεν είναι αποσυνάγωγος, που δεν είναι παρίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα να αξιοποιηθεί η αφετηρία που έχει διαμορφωθεί, οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να τις σεβαστεί και η κοινωνία και ο ιδιωτικός τομέας, τονίζοντας ότι η πρώτη προϋπόθεση για οτιδήποτε είναι η σταθερότητα. Όχι απλώς η κυβερνητική σταθερότητα, όπως είπε, αλλά μια σταθερότητα με θεσμικά χαρακτηριστικά, κάτι που συνδέεται με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και εθνική σταθερότητα με την έννοια της καθαρής εθνικής στρατηγικής που μας βγάζει από την κρίση και μας οδηγεί σε μια νέα φάση. Για να υπάρξει σταθερότητα με όλες αυτές τις διαστάσεις, τόνισε, «πρέπει να υπάρχει συναίνεση, αίσθημα ευθύνης, συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να αναλάβει το ρίσκο, την πρωτοβουλία επενδύσεων όλων των επιπέδων, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στο πλαίσιο του μοντέλου ανάπτυξης που ίσχυες πριν το 2010, ούτε μπορούμε να υποσχόμαστε την επιστροφή στις πιο τραγικές και επικίνδυνες πρακτικές της μεταπολιτευτικής περιόδου» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η κρίση είναι κρίση και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ότι «η κρίση που είχε επωαστεί επί δεκαετίες ήταν αυτή που έφερε το μνημόνιο και δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση». Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι χωρίς το επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα υπήρχε κρίση αλλά καταστροφή, πως η διαφορά ανάμεσα σε μια βαριά κρίση και την ασύντακτη καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη και πως αν και δυστυχώς αυτό που βιώνουμε είναι η κρίση, ο λαός προστατεύθηκε από το βίωμα της απόλυτης καταστροφής.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που τώρα φθάνει στο τέλος του, όπως είπε, προφανώς και θα μπορούσε, αν το ήθελαν οι εταίροι, να ήταν πιο ήπιο και πιο αργό, ωστόσο «είτε το θέλουμε είτε όχι, υπάρχουν στην Ευρώπη και τον κόσμο κυρίαρχες αντιλήψεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στο πώς εξελίσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία από τη μια και τη Γαλλία και την Ιταλία από την άλλη, για να αναφέρει ότι «θα δούμε ότι ο τελικός συμβιβασμός σέβεται αυτό το πλαίσιο που όμως είναι σκληρό δύσκολο και δεδομένο και με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, ρεαλιστικό και ασφαλές. Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει το περιβόητο σχέδιο Β».

Τα σχόλια είναι κλειστά.