Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Ο πολίτης να ψηφίσει με γνώση των ιστορικών συνεπειών της ψήφου του-Οι «λεβέντες» οδηγούν την Ελλάδα στην πτώχευση

Να ψηφίσουν εν γνώσει των ιστορικών συνεπειών της ψήφου τους «ώστε η χώρα το βράδυ της Κυριακής να μην μπει σε μια περιδίνηση και σε μια αμφισβήτηση», «να μην αποκτήσουμε και πολιτική κρίση, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση και πρέπει να κάνουμε μια τελική εθνική προσπάθεια όλοι μαζί», κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon» (η οποία θα μεταδιδόταν αργότερα και στον τηλεοπτικό σταθμό «EXTRA»), τόνισε ότι η ψήφος στην Ελιά δεν είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά της χώρας, γιατί «το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει για άλλο λόγο τώρα, μόνο για τη χώρα» και πως χωρίς αυτό δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν υπάρχει «προοδευτική σταθερότητα» που σημαίνει «ολοκλήρωση της κίνησης προς τα μπρος». Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα, εκτιμώντας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Blue Sky», «ότι θα είναι μια καλή μέρα η Δευτέρα».

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής για «να εξανεμιστούν οι θυσίες, να γυρίσουμε πίσω στο μηδέν και πίσω από το μηδέν». Υποστήριξε πως όποιοι πιστεύουν ότι εάν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθουν στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν το 2009, «κάνουν ένα τραγικό λάθος, διότι αν η χώρα οδηγηθεί στην καταστροφή και χάσουμε την προσπάθεια που κάναμε επί 4,5 χρόνια, η δευτέρα πλάνη θα είναι χείρον της πρώτης».

Όσον αφορά στο ποιο είναι το διαχειρίσιμο ποσοστό που δεν θα πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν είναι θέμα ποσοστών, αλλά της αίσθησης που θα δημιουργηθεί, της εντύπωσης του συνδυαστικού αποτελέσματος, για να υπογραμμίσει, ερωτηθείς σχετικά, πως ο καθοριστικότερος παράγοντας είναι η αντοχή της δημοκρατικής παράταξης, του προοδευτικού πόλου μέσα στην κυβέρνηση. Σημείωσε δε ότι γι΄ αυτό μιλά για την ανάγκη να υπάρχει, όχι μια οποιαδήποτε σταθερότητα, αλλά μια προοδευτική σταθερότητα, μια σταθερότητα που έχει πρόσημο, ευαισθησίας, ανάπτυξης και η οποία δεν σημαίνει στασιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «σκυλιάζουν όταν βλέπουν ότι δεν έγιναν άλλες περικοπές και δε θα γίνουν», για να υπογραμμίσει ότι «δεν θα πάρουμε νέο δάνειο, δε θα υπάρξει νέο μνημόνιο, φεύγει η τρόικα». Σχετικά με το χρέος τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μία φοβερή διαπραγμάτευση για το χρέος», αλλά ότι «πρόκειται για την επιβεβαίωση, την επισημοποίηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί οι εταίροι μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup κατ΄ επανάληψη».

Ερωτηθείς εάν θα πάει τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι εάν δεν πάει τη Δευτέρα, θα πάει την Τετάρτη, γιατί μπορεί να χρειαστεί να πάει στις Βρυξέλλες, λόγω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ανέφερε δε ότι θα του πει πως «πρέπει να πάρουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που να ενώνουν το έθνος», προσθέτοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να διχάσουν το έθνος σε λάθος βάση ξεπερασμένη, μνημόνιο-αντιμνημόνιο και δημιουργούν συνθήκες συμβολικού εμφυλίου πολέμου, λεκτικής βίας».

Σχετικά με τη συζήτηση αναφορικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οποιοδήποτε φλερτ με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή των αυτοδιοικητικών παρατάξεών της, είναι απεχθές». «Όταν βγαίνει ο κ. Παναγιώταρος, υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια Αττικής και λέει “εμείς δεν ψηφίζουμε σίγουρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”, αφήνει έναν υπαινιγμό, έτσι δεν είναι; Ότι μπορούμε να ψηφίσουμε κάτι άλλο», πρόσθεσε και συνέχισε: «Τώρα, οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, δηλώνουν Χρυσή Αυγή; Ξέρουν τι κάνουν τώρα, έτσι; Έχουν ενημερωθεί για τα πάντα, είναι μία ψήφος συνειδητή. Κάποιοι εντάξει, μπορεί να ψηφίζουν αυτοδιοικητικά διαμαρτυρόμενοι, αλλά δείχνουν ένα ψηφοδέλτιο το οποίο έχει πολύ μαύρο χρώμα». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ψηφοφόρος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, υπάρχει και η ανάνηψη, υπάρχει και η μετάνοια, υπάρχει η μεταστροφή», για να συμπληρώσει: «Αλλά είναι άλλο το “αγωνίζομαι να μειώσω το ποσοστό της Χρυσής Αυγής”, αγωνίζομαι να το μειώσω, ναι, πολιτικά, δημοκρατικά και άλλο φλερτάρω άμεσα ή έμμεσα με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή τις αυτοδιοικητικές εκφράσεις της Χρυσής Αυγής και έχω ένα φλερτ, έτσι; Ξεκάθαρα πράγματα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Αφού επισήμανε την «ισχυρή παρουσία» της παράταξης στα επιμελητήρια, τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους δήμους, και τις Περιφέρειες, υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν ανοιχτό», για να προσθέσει ότι «η Ελιά είναι μια πλατφόρμα για να συνεργαστούμε όλοι αλλά φυσικά όταν έχουμε συμπεριφορές οι οποίες είναι κλειστές, περίκλειστες, όπως οι συμπεριφορές της ΔΗΜΑΡ είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε». Επιπλέον, χαρακτήρισε εφικτό να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ πρώην ψηφοφόροι του, σχολιάζοντας: «Δεν βλέπετε ότι έχει στομώσει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ;».

Αναφορικά με το Ποτάμι σχολίασε, στη συνέντευξή του στο «Epsilon», ότι δεν έχει δει καμία δήλωση συγκεκριμένης ταυτότητας, καμία ανάληψη ευθύνης: «Δηλαδή δεν έχει βουλευτές, δεν μετέχει στην ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει δημάρχους, δεν έχει περιφερειάρχες, λέει “το Σύνταγμα θέλει τετραετή κυβέρνηση, άρα είστε υποχρεωμένοι να μείνετε και να ολοκληρώσετε”. Πώς θα μείνουμε και θα ολοκληρώσουμε; Εσύ τι άποψη έχεις, υπέρ ή κατά της κυβέρνησης, υπέρ ή κατά της κυβερνητικής πολιτικής;». Ερωτηθείς εάν το Ποτάμι μπορεί να «στήθηκε ως ασφαλές μαξιλάρι για την περιβόητη σταθερότητα του τόπου», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν πιστεύει στις συνωμοσίες αυτού του τύπου και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του καθένα να φτιάξει κόμμα, «αλλά να παίζουμε με ίσους όρους, να έχουμε την ίδια δυσκολία όλοι, να παίρνουμε ευθύνες».

Συνέντευξη του στην Real News

Με συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε εκ νέου για σταθερότητα, καταγγέλλοντας το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» ως ξεπερασμένο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφορικά με το μήνυμα της κάλπης, ανέφερε ότι: «το οριστικό και συνδυαστικό αποτέλεσμα των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών, διαμορφώνεται τώρα και αγωνιζόμαστε να είναι ένα καθαρό μήνυμα προοδευτικής σταθερότητας.

Προοδευτική σταθερότητα σημαίνει δυναμική κίνηση προς την ολοκλήρωση της εξόδου από την κρίση, με ασφάλεια. Έτσι ώστε να αποκατασταθούν αδικίες, να προστατευθούν ευπαθείς ομάδες, να κινηθεί ο μοχλός της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης, να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και κυρίως νέες θέσεις εργασίας. Γιατί το μεγάλο ζητούμενο είναι να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να βρούμε νέα κοιτάσματα απασχόλησης.»

Στο ερώτημα περί ανάληψης πρωτοβουλιών την επόμενη των εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Η βασική μας πρωτοβουλία είναι να ενώσουμε ξανά το έθνος και την κοινωνία που έχουν διχαστεί στη λανθασμένη και ξεπερασμένη βάση του δήθεν διπόλου «μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

Τώρα που το μνημόνιο καταργείται, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, έχουν βγει στην επιφάνεια οι όψιμοι οπαδοί του μνημονίου, αυτοί που είναι υποτίθεται ορκισμένοι αντίπαλοί του, γιατί βλέπουν ότι χωρίς αυτό δεν υπάρχουν πολιτικά.

Άρα, πρέπει στο πλαίσιο μιας μεγάλης εθνικής κοινωνικής συμφωνίας να συσπειρώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Να ξανακάνουμε την Ελλάδα ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, να της δώσουμε τη θέση που της αξίζει μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη διεθνή αγορά.»

Για το ζήτημα της απομείωσης του χρέους, ο Ευ. Βεζιλέλος έδωσε έμφαση στο κούρεμα του Ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι «κατ΄ αρχάς πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιούμε και να τονίζουμε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει κουρευτεί κατά 125 δισ.ευρώ ονομαστικά, κατά 180 δισ.ευρώ πραγματικά, σε όρους καθαρής παρούσης αξίας, δηλαδή κατά 80% του ΑΕΠ.

Και όπως ο κατεξοχήν αρμόδιος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζει το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το ίδιο είπαν και οι αγορές που υποδέχτηκαν θετικά το νέο ελληνικό ομόλογο με επιτόκια συγκρίσιμα με αυτά που μας δανείζει το ΔΝΤ.»

Συνέχισε λέγοντας ότι ο στόχος μας είναι η αποπληρωμή των 25 δις ευρώ που χρωστούμε στο ΔΝΤ, για να «απελευθερωθούμε από τα δεσμά της τρόικας»- όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να «φωτογραφίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι «όποιοι εμφανίζονται ως «λεβέντες» να συμφωνούν με τους πιο ακραίους κύκλους του ΔΝΤ και της Γερμανίας και να «απειλούν» με μονομερή παύση πληρωμών, οδηγούν την Ελλάδα ξανά στα πρόθυρα της πτώχευσης. Δεν σέβονται και δεν λυπούνται τις θυσίες του ελληνικού λαού που πιάνουν τόπο.»

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.