Ειδησεογραφικό site

Βελτιώθηκε κατά δέκα θέσεις η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Σημαντική βελτίωση 10 θέσεων κατέγραψε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Global Competitiveness Report 2014-2015) που δόθηκε την Τετάρτη στην δημοσιότητα, ανερχόμενη στην 81η θέση σε σύνολο 144 κρατών, όταν πέρυσι βρισκόταν στην 91η θέση.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, φέτος την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελβετία, ενώ ακολουθεί η Σιγκαπούρη.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και έπονται η Φινλανδία και η Γερμανία. Όπως προειδοποίησε ωστόσο ο Οργανισμός, η Γερμανία θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τους αλλοδαπούς και τις γυναίκες. Σημείωσε ακόμη ότι η πρόσφατη εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού θα μπορούσε να κάνει την αγορά εργασίας λιγότερο ευέλικτη.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανέβηκε από την 64η στην 53 θέση αλλά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω κυρώσεις κατά της χώρας εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της, καθώς και τους εμπορικούς της εταίρους. Η Ινδία υποχώρησε στην 71η θέση φέτος, που είναι η χαμηλότερη μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών ενώ η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία έχασαν επίσης έδαφος.

Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα σε επίπεδο βαθμολογίας συγκεντρώνει 4,04 βαθμούς, όσους και η Ουρουγουάη, όταν η Ελβετία που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας συγκέντρωσε 5,70 βαθμούς και η τελευταία της λίστας Γουινέα 2,79 βαθμούς.

Το Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ συγκαταλέγει την Ελλάδα στις 36 αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, ωστόσο την κατατάσσει ουραγό σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας μεταξύ αυτών των οικονομιών. Η Ελλάδα λαμβάνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στο σκέλος των θεσμών, στον τομέα της λειτουργίας των τραπεζών ως προς τη χορήγηση δανείων, αλλά και στο πεδίο των φορολογικών κινήτρων.

Ενδεικτικά η εμπιστοσύνη του κοινού προς τους πολιτικούς βαθμολογείται με 2.3, στο θέμα των παράτυπων πληρωμών και δωροδοκιών για τη χορήγηση δημόσιων συμβάσεων και αδειών λαμβάνει 2.7 βαθμούς, στην μεροληψία στις αποφάσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων 2.6 βαθμούς, στο σκέλος απόδοση κυβέρνησης 2.7 βαθμούς, στη σπατάλη των κρατικών δαπανών 2.2 βαθμούς και στην επιβάρυνση από κρατικές ρυθμίσεις 2.4 βαθμούς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.