Ειδησεογραφικό site

Η εφορία αγριεύει: Αυτόματες και απροειδοποίητες κατασχέσεις για φορολογικές οφειλές

Με συνοπτικές διαδικασίες θα εισπράττονται πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς η εφορία ενισχύει το οπλοστάσιό της στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με νέες ελεγκτικές μεθόδους και νέα ηλεκτρονικά εργαλεία.

Σύμφωνα με το πρώτο και μοναδικό για την ελληνική περίπτωση, Επιχειρησιακό Σχέδιο της γγ Δημοσίων Εσόδων για τα έτη 2014-2017, ενεργοποιείται από φέτος οn line πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το κτηματολόγιο, το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΠΥ, τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις επεκτείνονται και σε αλλά χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος, προθεσμιακές καταθέσεις.

Εν ολίγοις, δημιουργείται για κάθε φορολογούμενο το οικονομικό και τραπεζικό του προφίλ και η εφορία θα γνωρίζει πλέον και θα παρακολουθεί τα πάντα.

Οι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνται με email κάθε μήνα αν χρωστούν φόρους, ενώ θα διασταυρώνονται διαρκώς τα στοιχεία για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, αλλά και για εισοδήματα που μετατράπηκαν σε σπίτια, αυτοκίνητα και ακριβό τρόπο ζωής.

Τα νέα ελεγκτικά εργαλεία με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι:

-Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Δημιουργείται από φέτος και στο τέλος Απριλίου 2015 θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με διευρυμένη βάση συγκέντρωσης πληροφοριών. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογούμενων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογούμενων.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.