Αντ. Σαμαράς: Αποφασιστικότητα και σύνεση στο θέμα της Ουκρανίας-Έκτακτη σύνοδο για ανάπτυξη και απασχόληση αποφάσισαν οι «28»
Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της Ουκρανίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν, πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εκλέξουν «αυτούς που νοιάζονται και εργάζονται για τη σταθερότητα και για την ενίσχυση της Ευρώπης, με έμφαση στην ανάπτυξη».
Και ενώ η Σύνοδος Κορυφής είναι σε εξέλιξη, από το σχέδιο δήλωσης των «28» που περιήλθε στην κατοχή το πρακτορείου Reuters, προκύπτει ότι η Ε.Ε. είναι σε ετοιμότητα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τους αρμόδιους αξιωματούχους της Ε.Ε. να ετοιμάσουν τις νέες ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχετικά με την εμπλοκή της στην Ουκρανία.
Στο σχέδιο αναφέρεται πως οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Μόσχας, αναλόγως των εξελίξεων.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντα απηύθυνε προειδοποίηση για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναγκαστούν να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν η τελευταία συνεχίσει να εμπλέκεται στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.
Και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την «πρόσφατη επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μιλάνο.
«Όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το θέμα της πρόσφατης επίθεσης μονάδων του ρωσικού τακτικού στρατού» εναντίον της Ουκρανίας είπε η Άστον, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με αντικείμενο την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί απέναντι στην κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Η ίδια υπογράμμισε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ να αποφασίσουν τα απαιτούμενα μέτρα.
«Προτρέπουμε τη Ρωσία να τερματίσει τις εχθροπραξίες και τη μεταφορά όπλων και προσωπικού στην εμπόλεμη ζώνη και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία» προσέθεσε η Άστον.
Οι υπουργοί «είναι ξεκάθαροι ως προς το γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διένεξη. Χρειάζεται μία διαρκής λύση που θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις έκανε από τη δική της πλευρά η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια σε πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να προμηθεύσει το Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Είναι γεγονός ότι Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον μίας χώρας που θα ήθελε να συνδεθεί στενά με την Ε.Ε. Πρακτικά η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να… υπερασπιστεί το έδαφός της και τους πολίτες της και να βοηθήσουμε σε στρατιωτικό επίπεδο, ειδικά (στέλνοντας) στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της επειδή σήμερα η Ουκρανία πολεμά σε έναν πόλεμο εκ μέρους ολόκληρης της Ευρώπης» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. να δώσει μια «προσήκουσα απάντηση» στη Ρωσία.
Έκτακτη σύνοδο για ανάπτυξη και απασχόληση αποφάσισαν οι «28»
Την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση, σύμφωνα με την πρόταση του ιταλού πρωθυπουργού, αποφάσισαν οι «28» της ΕΕ.
Στο προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου της 30ής Αυγούστου αναφέρεται ότι η έκτακτη σύνοδος θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στο προσχέδιο του κειμένου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κακή οικονομική πραγματικότητα της ΕΕ, ιδίως της Ευρωζώνης: «Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαίωσαν ότι η ανάπτυξη, ιδίως στη ζώνη του ευρώ είναι αδύναμη και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή.»
Η Σύνοδος που θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου θα εστιάσει στην ανεργία των νέων και στην ανάγκη επενδύσεων.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία στην Ευρωζώνη, τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν καθόλου ενθαρυντικά: στο υψηλό 11,5% παρέμεινε το εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ έχει «ανάψει» η συζήτηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και το ποσοστό λιτότητας στο μείγμα.
Το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, με την Ισπανία να την ακολουθεί.
Σε χαμηλό πέντε ετών εκτιμάται ότι υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, στο 0,3% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη Eurostat.
Οι πιέσεις προς την ΕΚΤ αυξάνονται καθώς ο δείκτης έχει κολλήσει σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνη ζώνη» από πέρυσι τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε παρέμβαση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.