Ειδησεογραφικό site

Αναβάλλεται για μια εβδομάδα η συζήτηση του αντιρατσιστικού-Αιτία οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού

Σε νέο πεδίο ενδοκυβερνητικής έντασης φαίνεται ότι εξελίσσεται το περιεχόμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή στις 26 Αυγούστου, στην εκπνοή, δηλαδή, των εργασιών του Β΄ Θερινού Τμήματος της Ολομέλειας.

Τα σχέδια αυτά, όμως, ανατράπηκαν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν κυρίως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της συμπερίληψης στις διατάξεις του νόμου των γενοκτονιών των Χριστιανών της Ανατολής.

Προκειμένου, λοιπόν, να σβήσει η φωτιά που άναψε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου – για πρώτη φορά είχε κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2013 – για μια εβδομάδα ώστε να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις.

Τα πρώτα σημάδια αναταραχής από τη γαλάζια πτέρυγα είχαν διαφανεί την Τρίτη όταν 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – μεταξύ των οποίων ο νυν υφυπουργός Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλος και οι πρώην υπουργοί Γ. Μιχελάκης, Ευρ. Στυλιανίδης και Κ. Τζαβάρας – έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας να υπάρξει διάταξη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι θα είναι αδίκημα η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής όπως των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Μάλιστα ο εκ των υπογραφόντων την επιστολη βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέβασε μια κλίμακα την ένταση ανακοινώνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν υπάρχει εξομοίωση της γενοκτονίας των χριστιανών της Aνατολής με το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Μια πρώτη πυροσβεστική κίνηση έγινε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος διευκρίνισε, την Πέμπτη, απαντώντας στον προβληματισμό των βουλευτών ότι «η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το Ελληνικό κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς, ως αδίκημα, όπως το ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Τη συγκυρία προσπάθησε να αξιοποίησει, την ίδια ώρα και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε εκείνους όσοι κάνουν «όψιμες επισημάνσεις για το προφανές που έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι αυτονόητη»

Όπως υπενθυμίζει, «η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο αναγνωρίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, το 1994, κατόπιν πρωτοβουλίας και εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, οπότε και ανακηρύχθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης».

«Με βάση τα παραπάνω δεν έχει νόημα να καταφεύγουν κάποιοι σε ψευτοηρωισμούς, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες» σήμειωσε στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θεσπίζεται η ποινικοποίηση της άρνησης ή του δημόσιου εγκωμιασμού του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών, εφόσον η συμπεριφορά αυτή μπορεί να υποκινήσει βία, ενώ σχολιάζοντας τις πρόσφατες αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ που ζητούσαν εξηγήσεις για το αν θα περιληφθούν οι γενοκτονίες των Χριστιανών της Ανατολής, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι “η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι αυτονόητη”.

Το κόμμα υπενθυμίζει ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο αναγνωρίσθηκε από τη Βουλή, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ανδρέα Παπανδρέου και “με βάση τα παραπάνω δεν έχει νόημα να καταφεύγουν κάποιοι σε ψευτοηρωισμούς, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.