Ανίκα Μπράιτχαρντ: Ποια είναι η Γερμανίδα που εκθείασε τον Σταύρο Δήμα
Ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα ενός κράτους-μέλους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή απλώς ένας πιο ενεργός πολιτικός ρόλος της Κομισιόν τον οποίον είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ;
Πρόκειται για το βασικό ερώτημα που δημιούργησαν οι συντονισμένες, και σπάνιες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δηλώσεις στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Σταύρου Δήμα.
Τόσο οι αναφορές του Επιτρόπου Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για την «ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την εκλογή προέδρου» καθώς και η προειδοποίηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την πιθανότητα επικράτησης «ακραίων δυνάμεων» στην Ελλάδα αποτελούσαν, όπως φάνηκε, τη συνέχεια μιας προσεκτικής διαδικασίας στήριξης του προτεινόμενου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, την αρχή της οποίας είχε κάνει ήδη η κυρία Ανίκα Μπράιτχαρντ. Η Γερμανίδα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία με μια σαφή θετική πολιτική δήλωση υπέρ του κ. Δήμα που θεωρήθηκε και φιλοελληνική, ξάφνιασε τους πάντες.
«Η επιλογή του κ. Σταύρου Δήμα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την Ευρώπη καθώς είναι πρώην Επίτροπος και πεπεισμένος ευρωπαϊστής», δήλωσε η κυρία Μπράιτχαρντ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, προκαλώντας αμηχανία στους παρευρισκόμενος, αλλά και σειρά ερωτήσεων από Γάλλους, Ιταλούς και Βέλγους δημοσιογράφους που «διέγνωσαν» τη σαφή πολιτική στροφή της Κομισιόν. Άλλωστε τα τελευταία δέκα χρόνια της προεδρίας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. απέφευγε συστηματικά να πάρει θέση για πολιτικά κόμματα, εθνικές εκλογές, ή μεμονωμένους υποψηφίους κάποιου κράτους- μέλους και μόνο ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είχε τολμήσει να εκφράσει μια πολύ προσεκτική άποψη για τα «ελληνικά ζητήματα» το 2009.
Παρόλο που η κυρία Μπράιτχαρντ υπογράμμισε λίγο αργότερο πως η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αλλάζει τη στάση της απέναντι στα κράτη-μέλη», η τοποθέτησή της υπέρ του κ. Δήμα έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της Κομισιόν. Άλλωστε η νέα Γερμανίδα εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο που έκανε μια ατυχή δήλωση. Η Ανίκα Μπράιτχαρντ, απόφοιτος του φημισμένου πανεπιστημίου London School of Economics και δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters επί δώδεκα χρόνια, κάλυψε την κρίση στην Ευρωζώνη λεπτό προς λεπτό, τόσο από το Βερολίνο, την έδρα της ως ανταποκρίτρια του πρακτορείου, όσο και από το Λουξεμβούργο, τις Βρυξέλλες, το Δουβλίνο και την Αθήνα.
Η Ανίκα Μπράιτχαρντ γεννήθηκε στη Γερμανία το 1979 και σε εφηβική ηλικία βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Από το 1996 ως το 1998 φοίτησε στο Κολλέγιο «Li Po Chun», ένα από τα σημαντικότερα Κολέγια διεθνώς που φιλοξενεί τη μαθητική αφρόκρεμα από περισσότερες από 110 χώρες. Μαθητές οι οποίοι επιλέγονται από ειδικές εκπαιδευτικές επιτροπές βάσει των ικανοτήτων τους. Με μαθήματα στην κινεζική γλώσσα και με ειδίκευση στον κινεζικό πολιτισμό και την ιστορία η κ. Μπράιτχαρντ θα λάβει το διεθνές απολυτήριό της και θα συνεχίσει τις σπουδές της στα οικονομικά στο London School of Economics. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, το 2002, η κ. Μπράιτχαρντ θα προσληφθεί ως δημοσιογράφος στο πρακτορείο Reurers. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της στην κινεζική γλώσσα και την εμπειρία της από το Χονγκ Κονγκ, η Ανίκα Μπράιτχαρντ θα βρεθεί σύντομα στη Σιγκαπούρη για να καλύπτει για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τα ενεργειακά ζητήματα της Ασίας.
Το 2006 θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Έναν χρόνο επιστρέφει στην Ευρώπη ως ανταποκρίτρια του Reurers στη Ζυρίχη και το Λονδίνο, πριν μεταβεί στην πατρίδα της, τη Γερμανία, το 2011 για να καλύψει από κοντά τόσο τις οικονομικές εξελίξεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, όσο και τη μετεξέλιξη της Νομισματικής Ένωσης. Είναι η εποχή που η Ε.Ε συζητεί το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας καθώς η κρίση αρχίζει να εξαπλώνεται απειλώντας τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος.
Οι ανταποκρίσεις της από τη Γερμανία αναδημοσιεύονται στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της Ευρώπης και η ίδια αρχίζει πλέον να καλύπτει όλα τα στάδια της κρίσης στην Ευρωζώνη, τόσο από το Λουξεμβούργο, όσο και από τις Βρυξέλλες, το Δουβλίνο και τη Ρώμη. Από την απόφαση του Eurogroup για το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας το 2012, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα (PSI), τους προβληματισμούς για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, το πρόγραμμα βοήθειας στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία και το δραματικό παρασκήνιο, των δέκα και πλέον ωρών, για το «bail -in» της Κύπρου το 2013, η Ανίκα Μπράιτχαρντ καταξιώνεται ως μια από τις καλύτερα πληροφορημένες δημοσιογράφους για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Από το 2013 η κρίση στην Ευρώπη και η κατάσταση στην Ελλάδα σταματούν να απασχολούν σε καθημερινή βάση τον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο καθώς επικρατεί μια φαινομενική πολιτική και οικονομική ηρεμία. Κάτι που αποτυπώνεται και στις ανταποκρίσεις της κυρίας Μπράιτχαρντ, η οποία επιστρέφει στην έδρα της στη Γερμανία καταγράφοντας τις εσωτερικές πλέον εξελίξεις της χώρας. Οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 και ο εκλογικός θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ. Το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων Γερμανών πολιτικών. Η ουκρανική κρίση και οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία. Θέματα που ακόμα και αν απασχολούν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μοιάζουν δευτερεύοντα σε σχέση με την καταγραφή των δραματικών στιγμών κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της Κρίσης. Το Σεπτέμβριο του 2014 υπογράφει την τελευταία της ανταπόκριση από το Βερολίνο. Ένα τηλεγράφημα για το Reuters για μια τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντργάγκι.
Στα τέλη Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή επιτροπή του Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε με τη σειρά του «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Γερμανίδα δημοσιογράφο. Την 1η Νοεμβρίου η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα και η Ανίκα Μπράιτχαρντ βρίσκεται στο πόστο της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων Νομισματικής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά η πολύπειρη δημοσιογράφος καταφέρνει να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην Ευρωζώνη, αυτή τη φορά όχι καταγράφοντας, αλλά δημιουργώντας την είδηση.
Η ξεκάθαρη δήλωσε στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γεγονός πως δεν έγινε από τον Έλληνα εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά από τη Γερμανίδα Ανίκα Μπράιτχαρντ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς μάλιστα όλες οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, εκφράζουν την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: protothema.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.